Tommi Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Witam, Kupiłem chłodnicę zanurzeniową, ale nie za bardzo wiem w jaki sposób ją podłączyć do kranu ogrodowego i czego jeszcze mi brakuje. Dlatego też będę wdzięczny za wskazanie jakie dodatki będę potrzebował (rodzaj węża, łączniki, itp.) i w jakim rozmiarze? Czy jeśli pójdę z chłodnicą do Castoramy to tam mi pomogą? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2018 1 hour ago, tomasz83 said: Witam, Kupiłem chłodnicę zanurzeniową, ale nie za bardzo wiem w jaki sposób ją podłączyć do kranu ogrodowego i czego jeszcze mi brakuje. Dlatego też będę wdzięczny za wskazanie jakie dodatki będę potrzebował (rodzaj węża, łączniki, itp.) i w jakim rozmiarze? Czy jeśli pójdę z chłodnicą do Castoramy to tam mi pomogą? Pozdrawiam Na moją wszedł podgrzany wąż 0.5 cala. Potem ucisk w tym samym rozmiarze. 1m na wejście, 2 na odpływ. Do tego szybkozłączka podwójnie żeńska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
314wo.pl Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Opis @Jankasper szczegółowy, ale jeden obraz = 1000 słów. Jak przyjadę do domu, to zrobię zdjęcia swojej instalacji i wrzucę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommi Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2018 32 minuty temu, 314wo.pl napisał: Opis @Jankasper szczegółowy, ale jeden obraz = 1000 słów. Jak przyjadę do domu, to zrobię zdjęcia swojej instalacji i wrzucę. Dzięki, czekam na zdjęcie. Ale gdybyś mógł napisać jeszcze co konkretnie w Twoim przypadku dokupiłeś do chłodnicy (nazwa przedmiotu) i w jakim rozmiarze i długości, ja się kompletnie nie znam na tym i chyba będę musiał prosić o pomoc w Castoramie w znalezieniu odpowiednich przedmiotów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
314wo.pl Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Opiszę na zdjęciach. Nie wszystkie nazwy będę znał, ale wszystko kupuje się na dwóch działach: hydraulika i ogród. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2018 23 godziny temu, tomasz83 napisał: Witam, Kupiłem chłodnicę zanurzeniową, ale nie za bardzo wiem w jaki sposób ją podłączyć do kranu ogrodowego i czego jeszcze mi brakuje. Dlatego też będę wdzięczny za wskazanie jakie dodatki będę potrzebował (rodzaj węża, łączniki, itp.) i w jakim rozmiarze? Czy jeśli pójdę z chłodnicą do Castoramy to tam mi pomogą? Pozdrawiam Jesli już liczysz na pomoc w temacie, to napisz może, jakie złącza ma (o ile ma - bo moze być goła) Twoja chlodnica. Średnica, typ gwintu, itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommi Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2018 47 minut temu, fotohobby napisał: Jesli już liczysz na pomoc w temacie, to napisz może, jakie złącza ma (o ile ma - bo moze być goła) Twoja chlodnica. Średnica, typ gwintu, itp. Poniżej link do zdjęcia chłodnicy na stronie sklepu. Ma tylko czerwone nasadki, a poza tym jest goła (nie ma gwintu, zakończenie jak zwykła rurka) Speedi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2018 (edytowane) Nie widze linka EDIT - zauwazylem Albo naciagniesz waz bezpośrednio, zakonczony szybkozłączką do podłàczenia weza ogrodowego ( choć średnica rurki jest chyba za mała), abo kupisz w Casto śrubunki z odpowiednim gwintem i dokupisz odpowiednie szybkozłączki. Edytowane 7 Sierpnia 2018 przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
314wo.pl Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Miałem awarię w domu. Dziś zrobię zdjęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommi Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2018 52 minuty temu, fotohobby napisał: Nie widze linka EDIT - zauwazylem Albo naciagniesz waz bezpośrednio, zakonczony szybkozłączką do podłàczenia weza ogrodowego ( choć średnica rurki jest chyba za mała), abo kupisz w Casto śrubunki z odpowiednim gwintem i dokupisz odpowiednie szybkozłączki. Zamiast linka podaje nazwę sklepu - "piwny kraft", na stronie jest zdjęcie chłodnicy (czerwone nasadki są zdejmowane i pozostaje goła rura) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkus Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Wężyk gazowy pasuje prawie idealnie, do tego jakiś zacisk i nic nie kapie. Wysłane z mojego MotoE2(4G-LTE) przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
314wo.pl Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2018 To ja mam tak: Opisuję tylko tą stronę na wejściu wody, bo na wyjściu po prostu się luźno leje na trawę, w kanał, w wiadro, czy co tam chcesz. Na chłodnicę mam założono wężyk igelitowy i zaciśnięty cybantem (taka metalowa opaska zaciskana przy pomocy śrubki). U mnie to trochę przecieka i albo jakimś silikonem uszczelnię, albo drugi cybant założę: Na drugim końcu tego wężyka mam wciśniętą taką przejściówkę. W wężyku igielitowym jest karbowana końcówka i zaciśnięta cybantem, a na zewnątrz jet gwint na który możesz nakręcić część szybkozłączki do węża ogrodowego. Jak będziesz to wszystko kupował w supermarkecie budowlanym, to wszystko pomacasz i dopasujesz, żeby się zgadzały rozmiary. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommi Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2018 12 godzin temu, 314wo.pl napisał: To ja mam tak: Opisuję tylko tą stronę na wejściu wody, bo na wyjściu po prostu się luźno leje na trawę, w kanał, w wiadro, czy co tam chcesz. Na chłodnicę mam założono wężyk igelitowy i zaciśnięty cybantem (taka metalowa opaska zaciskana przy pomocy śrubki). U mnie to trochę przecieka i albo jakimś silikonem uszczelnię, albo drugi cybant założę: Na drugim końcu tego wężyka mam wciśniętą taką przejściówkę. W wężyku igielitowym jest karbowana końcówka i zaciśnięta cybantem, a na zewnątrz jet gwint na który możesz nakręcić część szybkozłączki do węża ogrodowego. Jak będziesz to wszystko kupował w supermarkecie budowlanym, to wszystko pomacasz i dopasujesz, żeby się zgadzały rozmiary. Dzięki, zdjęcia i opis rozjaśniły sprawę. A powiedz jeszcze czy tam gdzie jest cybant i trochę przecieka to czy ta woda kapie do chłodzonej brzeczki? A jeśli tak czy może mieć to wpływ na infekcję? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
314wo.pl Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2018 13 minut temu, tomasz83 napisał: Dzięki, zdjęcia i opis rozjaśniły sprawę. A powiedz jeszcze czy tam gdzie jest cybant i trochę przecieka to czy ta woda kapie do chłodzonej brzeczki? A jeśli tak czy może mieć to wpływ na infekcję? No niestety kapie. Ja robię w związku z tym taką instalację, która ma niewiele wspólnego z BHP. To jest takie jakby stawianie drabiny na ramionach kolegi, żeby było wyżej. Nie ma o czym mówić, to nie jest dobra metoda. Po prostu muszę to uszczelnić. Ale nawet jak mi kapie, to nigdy nie miałem zakażenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Szkoda, że nie kupiłeś od forumowego Kolegi, który wykonuje chlodnice z rury karbowanej - nie dość, że jest wydajniejsza, to w cenie masz zakończenie gwintem 3/4" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Kto robi chłodnice z karbowanki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2018 5 godzin temu, emcede napisał: Kto robi chłodnice z karbowanki? Polecam, działa jak trzeba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi