Jump to content

Belgian Golden Ale na gęstwie po Witbier - czy będzie czuć kolendrą?


Recommended Posts

Planuję warzyć serię piw na droźdżach Wyeast 3944 Belgian Witbier:

https://wyeastlab.com/yeast-strain/belgian-witbier

w następującym schemacie.

 

1. Witbier > 12-13P

Zebranie Gęstwy

2. Seria Golden Ale potem zebranie gęstwy itd >> Belgian Strong Ale i może  Belgian IPA.

 

PYT:

Czy po zebraniu gestwy po Witbierze do kolejnych piw nie przedostaną się posmaki kolendry i curacao?

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Nie będzie. Często robiłem Witbiera na rozruch dla drożdży na tripla lub dubbla i aromat nie przejdzie - drożdże nie nasiąkają nim, a nawet jak wlejesz trochę piwa z nimi to zginie on w dużej warce.

Link to comment
Share on other sites

27 minut temu, Undeath napisał:

Często robiłem Witbiera na rozruch dla drożdży na tripla lub dubbla

Własnie o to chodzi... ten wit jest na rozruch :)

 

BTW: Pozdrowienia z Nowej Soli :)

Link to comment
Share on other sites

1 minutę temu, tomitomi13 napisał:

Własnie o to chodzi... ten wit jest na rozruch :)

 

BTW: Pozdrowienia z Nowej Soli :)

Siedzisz w Nowej Soli? :D Ja tam pracuje w NS :P

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.