Marcin_N__N Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Cześć wam, jestem nowy na forum, zamierzam uwarzyć pierwsze piwo z brewkita i zamówiłem potrzebny sprzęt, w tym kapslownicę, z którą wydaje mi się, że jest jakiś problem. Postanowiłem ją przetestować na butelce po Tyskim z nowym kapslem i za nic nie mogę go zacisnąć, a wydaje mi się, że wszystko robię jak należy. Kapslownica i kapsle 26mm z zestawu firmy Biowin. Czy macie jakiś pomysł co z nią może być nie tak? Wstawiam zdjęcia dostarczonej kapslownicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josephson Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Cześć wam, jestem nowy na forum, zamierzam uwarzyć pierwsze piwo z brewkita i zamówiłem potrzebny sprzęt, w tym kapslownicę, z którą wydaje mi się, że jest jakiś problem. Postanowiłem ją przetestować na butelce po Tyskim z nowym kapslem i za nic nie mogę go zacisnąć, a wydaje mi się, że wszystko robię jak należy. Kapslownica i kapsle 26mm z zestawu firmy Biowin. Czy macie jakiś pomysł co z nią może być nie tak? Wstawiam zdjęcia dostarczonej kapslownicy. Ta metalowa cześć powinna zamknąć kapsel na butelce, podczas gdy te dwie łączące się plastikowe zablokować na zgrubieniu szyjki. Na początku pewnie chodzi dosyć ciężko. Trudno ocenić czy coś z kapslownica jest nie tak. Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barek.m Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Glupie pytanie: czy probowales mocno docisnac? Moja eterna potrafi niezle opory czasami stawiac i musze sie wysilic przy kapslowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek83 Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Tego typu kapslownice nadają się do butelek z wysokim kołnierzem, chociaż bywa że potrafią uciąć szyjkę butelki. Najlepsza opcja to kapslownica stołowa. Najlepiej jak będzie cała z metalu jak np. Grifo HD. Kapslownice stołowe z plastikowymi elementami odkształcają się podczas kapslowania. Widać to nawet na filmach na Youtube. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_N__N Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Próbowałem docisnąć, ale bałem się połamać to ustrojstwo bo strasznie się ramiona wyginały. Zastanawiałem się właśnie nad kapslownicą stołową, ale wiecie pierwsze warzenie człowiek nie wie co z tego wyjdzie i chciałem się wstrzymać chociaż do drugiej warki z jej zakupem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
c64club Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2018 (edytowane) Tą kapslownicą nie jest łatwo szyjkę z niskim dolnym pierścieniem obsłużyć. Wymaga to wprawy i w (na oko) 1% przypadków w ogóle nie uda się zakapslować butelki albo uszkodzi pierścień na szyjce. Na razie zbieraj butelki z wysokim pierścieniem dolnym na szyjce - coca-cola, oranżada, niektóre krafty, stare butelki z (z XX w.) po piwie. Jak się bolce w Grecie wyrobią, to będzie nią trudniej niektóre kapsle zakładać na "niskiej" szyjce ale już nabierzesz wprawy. Owszem, ramiona się wyginają, ale złośliwa włoszka jest trudna do uszkodzenia. I tak jak wspomniano - stołowa. Można ją zrobić z młotkowej i statywu do wiertarki. Polecam, sam już taka wydumką z 600 butelek zakapslowałem. Edytowane 10 Sierpnia 2018 przez c64club Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikas86 Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2018 A gdzie blaszki które łapią butelkę za kołnierz? Jeśli próbujesz kapslownica w stanie jak że zdjęcia to nie ma opcji żeby coś zakapslowac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Dokładnie. Tu widać czego brakuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_N__N Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2018 (edytowane) I tu się sprawdzają moje podejrzenia, właśnie wydawało mi się, że tych blaszek brakuje, ale zastanwailem sie czy to moze jakis inny model czy cos bo nie ma ich nigdzie. Widocznie będzie trzeba reklamować. Edytowane 10 Sierpnia 2018 przez Marcin_N__N Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2018 A poza tym to nie jest Greta. Pewnie dlatego nie ma tych blaszek, jakaś chińska podróba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garot Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Witaj, pozwolę sobie na komentarz ponieważ też używam Grety. Wiem ze u ciebie problem stanowi brak blaszek ale i tak z butelkami po tyskim/żubrze są problemy ta kapslownicą. Idealnie zakapslowana butelka jest w tedy jak dociskając rączki przeskoczą ci one w pewnym momencie na dół. Ponadto na kapslu będzie pierścień. Jeśli jest cały to idealnie masz zakapslowaną butelkę. W butelkach po Żubrach (których mam najwięcej) nie mam prawie wcale pierścienia albo do połowy i próbuję ją odkręcać i kilka razy zaciskać. Niestety na dłuższa metę ta kapslownica jest nieefektywna jeśli posiada się różne butelki z odzysku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NorbertB Opublikowano 22 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2018 Witam Używam co prawda Eterny, ale patent może i w Grecie znajdzie zastosowanie - przy założeniu dopasowania kapsli i butelek. Mianowice po 6-7 warkach zaczęła pracować nieco ciężej, ale WD40 sprawił, że działa lepiej niż nowa Póki co - nie uszkodziła ani jednej butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 18 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2018 (edytowane) To wygladą jak kapslownca z Biowin'u. Miałem w rękach kiedyś - straszne badziewie. Polecam tą: https://allegro.pl/piwo-domowe-kapslownica-dwuramienna-eterna-kapsle-i4824726159.html zmieniłem z grety, która się rozpadała. Stołowa mi nie potrzebna a eterna to chyba najlepsza ręczna jaką kapslowałem. Jak chcesz to mogę Ci sprezentować moją starą gretę. Poksładałem ją jakoś i jako-tako działa ale to nie na moje nerwy Chyba ją gdzieś mam w pudle. Jak chcesz to poszukam Edytowane 18 Września 2018 przez Łyskacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi