Jump to content

Luźna inspiracja piwem Multigrain


Recommended Posts

Cześć

Chcę zrobić coś nowego (jakieś wyzwanie) i mam pytanie odnośnie wstępnej receptury. Jest to bardzo luźna inspiracja piwem Pinta Pszeżytowies. 

Zasyp:

słód Pale ale - 0,5 kg - 9,1%

słód Pszeniczny - 3 kg - 54,5%

płatki owsiane - 1,5 kg - 27,3%

płatki żytnie - 0,5 kg - 9,1%

Z tego wychodzi ok. 14 BLG. Zacieranie z przerwą beta-glutenową i temp wygrzewu 80 C. Do tego dojdzie chmiel, dodatki i drożdże FM20.

1. Czy taki zasyp ma sens? Może się to udać? Wiem, że filtracja najłatwiejsza nie będzie dlatego chcę dodać łuskę ryżową.

2. Czy słód pszeniczny ma na tyle enzymów aby to się wszystko dobrze zatarło?

Z góry dziękuję za dyskusję :)

 

Edited by michal9890
Link to comment
Share on other sites

Pewnie ze się może udać. Płatki skleikuj przed zacieraniem i nie powinno być kłopotu. Jak nie masz doświadczenia z tego typu piwami to polecam zrobić podobnie jak w recepturze Dori 

http://blog.homebrewing.pl/witbier-receptura/

Tu jest co prawda witbier ale zasada zacierania podobna. 

Powodzenia i daj znać jak wyszło. 

Ps. Jakie chmiele tam będziesz dawał? 

Link to comment
Share on other sites

Zacierać właśnie chciałem coś w tym stylu co we wspomnianej recepturze. Chmiel na zimno chciałbym dodać equanot (jeszcze nie używałem tego chmielu), a na goryczkę coś neutralnego (15-20 ibu).

Link to comment
Share on other sites

Powinno być ok.

Płatki kup błyskawiczne, nie będziesz musiał kleikować (chyba, że chcesz się nauczyć).

Możesz zrobić single hop equinox (equanot) - ten chmiel sie nadaje zarówno na goryczkę jak i aromat.

Link to comment
Share on other sites

Piwo już fermentuje trzeci dzień. Ze względu na to, iż w sklepie nie dostałem od ręki łuski ryżowej byłem zmuszony trochę zmienić zasyp. Ostatecznie dodałem trochę więcej słodu z łuską więc zrobiłem tak:

słód pszeniczny 3,5kg

słód pale ale 1,5 kg

słód żytni 0,5 kg

płatki owsiane 1,0 kg

Powiem wam, że wysładzanie szło opornie ale w końcu znalazłem sposób. 

Co z tego wyjdzie dam znać za jakiś miesiąc :) Dzięki za odpowiedzi 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Jak obiecałem piszę co wyszło Piwo jest dość mocno słodowe Czuć że było ''kombinowane'' Całkiem nieźle się to komponuje z amerykańskimi chmielami. Do tego goryczka z soku grapefruitowego Piwo jest orzeźwiające i  bardzo pełne. Posiada trwałą pianę. Eksperyment wyszedł jak najbardziej na plus 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.