michal9890 Opublikowano 12 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2018 (edytowane) Cześć Chcę zrobić coś nowego (jakieś wyzwanie) i mam pytanie odnośnie wstępnej receptury. Jest to bardzo luźna inspiracja piwem Pinta Pszeżytowies. Zasyp: słód Pale ale - 0,5 kg - 9,1% słód Pszeniczny - 3 kg - 54,5% płatki owsiane - 1,5 kg - 27,3% płatki żytnie - 0,5 kg - 9,1% Z tego wychodzi ok. 14 BLG. Zacieranie z przerwą beta-glutenową i temp wygrzewu 80 C. Do tego dojdzie chmiel, dodatki i drożdże FM20. 1. Czy taki zasyp ma sens? Może się to udać? Wiem, że filtracja najłatwiejsza nie będzie dlatego chcę dodać łuskę ryżową. 2. Czy słód pszeniczny ma na tyle enzymów aby to się wszystko dobrze zatarło? Z góry dziękuję za dyskusję Edytowane 12 Sierpnia 2018 przez michal9890 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal9890 Opublikowano 14 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2018 Ktoś, coś? Czy muszę zrobić doświadczenie? Podzielę się efektami ale wolałbym usłyszeć chociaż że może się udać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkis Opublikowano 14 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2018 Pewnie ze się może udać. Płatki skleikuj przed zacieraniem i nie powinno być kłopotu. Jak nie masz doświadczenia z tego typu piwami to polecam zrobić podobnie jak w recepturze Dori http://blog.homebrewing.pl/witbier-receptura/ Tu jest co prawda witbier ale zasada zacierania podobna. Powodzenia i daj znać jak wyszło. Ps. Jakie chmiele tam będziesz dawał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal9890 Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Zacierać właśnie chciałem coś w tym stylu co we wspomnianej recepturze. Chmiel na zimno chciałbym dodać equanot (jeszcze nie używałem tego chmielu), a na goryczkę coś neutralnego (15-20 ibu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ronson Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Powinno być ok. Płatki kup błyskawiczne, nie będziesz musiał kleikować (chyba, że chcesz się nauczyć). Możesz zrobić single hop equinox (equanot) - ten chmiel sie nadaje zarówno na goryczkę jak i aromat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal9890 Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Piwo już fermentuje trzeci dzień. Ze względu na to, iż w sklepie nie dostałem od ręki łuski ryżowej byłem zmuszony trochę zmienić zasyp. Ostatecznie dodałem trochę więcej słodu z łuską więc zrobiłem tak: słód pszeniczny 3,5kg słód pale ale 1,5 kg słód żytni 0,5 kg płatki owsiane 1,0 kg Powiem wam, że wysładzanie szło opornie ale w końcu znalazłem sposób. Co z tego wyjdzie dam znać za jakiś miesiąc Dzięki za odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal9890 Opublikowano 15 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2018 Jak obiecałem piszę co wyszło Piwo jest dość mocno słodowe Czuć że było ''kombinowane'' Całkiem nieźle się to komponuje z amerykańskimi chmielami. Do tego goryczka z soku grapefruitowego Piwo jest orzeźwiające i bardzo pełne. Posiada trwałą pianę. Eksperyment wyszedł jak najbardziej na plus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się