bnp Opublikowano 22 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2009 Jeżeli ktoś dopuszcza w swych piwach surowce niesłodowane np płatki owsiane itp to polecam owies. Jak wiadomo przy piwach pszenicznych, przy mieleniu słodu na drobno lub zastosowaniu ziarna bez łuskowego pojawia się zazwyczaj problem z filtracją. Problem zostaje rozwiązany przy zastosowaniu w recepturze ziarna owsa. Owies po zmieleniu oddziela się na 'mąkę-płatki" oraz całą łuskę. W piwowarstwie jak mi wiadomo dąży się do zmielenia słodu tak by pozostawić jak najmniej zmieloną łuskę, która ułatwia filtrację. To jest prawdą. Postawiłem ostatnio mocnego 18 °Blg ciemniaka z dodatkiem 1,5 kg owsa. Efekt przerósł me oczekiwania. Filtracja przebiegała jak przy zasypie na 11 °Blg przy grubo zmielonym słodzie. Dodam na koniec iż owies jest tani jak owies worek 50 kg kupiłem za 15 zł (przepłaciłem ) ps mogę podzielić się owsem bo mi za dużo a mniej nie dało się kupić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredd Opublikowano 22 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2009 Surowy jęczmień najlepiej dodawać w postaci płatków jęczmiennych, nie wymaga wtedy żadnych dodatkowych zabiegów. Warto pomyśleć o tym dodatku, jeżeli mamy kłopoty z pianą - jest on najbogatszym źródłem beta-glukagenów ze wszystkich surowców piwowarskich. I są bodaj najtańsze - płatki z Reala (Real Quality) - 1,99 za kg, są do tego fajnie, grubo zmielone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 22 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2009 Będziesz miło zaskoczony teksturą smaku piwa z dodatkiem owsa. Nadaje fenomenalnego wrażenia jedwabistości. Oczywiście nie do każdego piwa taka oleistość-jedwabistość pasuje, ale ja byłem naprawdę pod wrażeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredd Opublikowano 22 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2009 Nie zapominajmy o cukrze (w tym buraczanym), niewiele jest piw, którym 0,5 kg cukru na 20 L zaszkodzi. Za to niesutannie piszę się o "nieciekawych bimbrowych nutach". Pewnie jak się nasypie cukru jak na bimber to nuty bimrowe są, ale bez jaj, dwie, trzy szklanki szklanki cukru na warkę nie szkodzą, a podkreślają smak słodów. Pewnym kompromisem jest wymieszać cukier biały z trzcinowym. Zaraz się zacznie...:cool2: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 22 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2009 @bnp Postawiłem ostatnio mocnego 18 °Blg ciemniaka z dodatkiem 1,5 kg owsa. Czy kleikujesz i czy nie masz problemów ze scukrzaniem ? Osobiście bardzo lubię tą jedwabistość/gęstość/oleistość , zwłaszcza w ciemniejszych i mocniejszych piwach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 22 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2009 Czes na wykładzie dał wskazówkę, dlaczego cukier buraczany ma złą prasę - jeżeli jest gorszej jakości, to jego zanieczyszczenia dają złe posmaki. Glukoza zwykle jest dużo czystsza. Tez uważam, że dodatek 10% przejdzie niezauważony nawet w pilsie. Należy mieć na uwadze, że piwo będzie wytrawniejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 22 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2009 Co do płatków owsianych, próbowałem podpiekać je w piekarniku, żeby uzyskać więcej smaków owsianych w Milk Stoucie. Ale chyba bez rezultatu.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 22 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2009 Mark33 kiedyś zachęcony wypowiedziami sensora dodał płatków do jasnego ale czy do lagera i uzyskał aromat... fiołkowy. Podobnoż typowy dla płatków owsianych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 22 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2009 Czes na wykładzie dał wskazówkę, dlaczego cukier buraczany ma złą prasę - jeżeli jest gorszej jakości, to jego zanieczyszczenia dają złe posmaki. Glukoza zwykle jest dużo czystsza.Tez uważam, że dodatek 10% przejdzie niezauważony nawet w pilsie. Należy mieć na uwadze, że piwo będzie wytrawniejsze. Mogę potwierdzić, warzyłem kilka piw z dodatkiem cukru piwowarskiego (zapewne jest to glukoza) i inwertowanego syropu cukrowego (golden syrop). Jedyna zauważalna różnica to to, że piwo w smaku jest wytrawniejsze i tekstura jest płytsza. No i odfermentowanie schodzi o 0,5 blg niżej niż zwykle przy tych samych drożdżach i zacieraniu. Teraz mam zamiar pójść na całość i uwarzyć piwo z dodatkiem 20% cukru (pójdzie prawie cały kilogram), tylko że w smaku cukier piwowarski jest inny bym powiedział bez smaku tylko czuć słodkość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 22 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2009 Panowie ja piszę nie o płatkach a o ziarnie owsa. Płatki stosowałem ale są kiepskie zatkały mi młóto i filtracja trwała za miast 30-40 min to 3 godz- masakra. Natomiast zmielone ziarno owsa jest odpowiednikiem dodatku płatów owsianych. Jest nie dość, że 100 X tańsze to jeszcze ma cudowny wpływ na filtrację. @Jejski Tak kleikuję poprzez dodanie do ok 4-5 l wrzątku ok 1-1,5 kg owsa. Całość zostawiłem pod przykryciem na minimalnym ogniu na ok 15 min. Nie było problemu ze scukrzeniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 16 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2010 Zwróćcie uwagę na zawartośc tłuszczu w płatkach owsianych czy jęczmiennych. Ostatnio przejrzałem opakowania i są 2 rodzaje. 3 % tłuszczu oraz 7 % tłuszczu. Tłuszcz jak wiemy gasi pianę, więc taki dodatek może odpowiadać za brak trwałej piany w niektórych piwach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 16 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2010 Zwróćcie uwagę na zawartośc tłuszczu w płatkach owsianych czy jęczmiennych.Ostatnio przejrzałem opakowania i są 2 rodzaje. 3 % tłuszczu oraz 7 % tłuszczu. Tłuszcz jak wiemy gasi pianę, więc taki dodatek może odpowiadać za brak trwałej piany w niektórych piwach. O, są płatki z 3% zawartością tłuszczu. Zawsze używałem tych drugich. W skrajnych przypadkach dodawałem nawet ok. 16% (w tym 3/4 to płatki owsiane). Piana zawsze była gęsta i trwała. Taki dodatek "tłustych" płatków nie wpływa negatywnie na pianę (IMO), wręcz przeciwnie. Faktem jest, że jeśli miałbym wybór, to użyłbym tych "chudych". Wg mnie możemy sobie darować analizę wpływu na pianę takich ilości tłuszczu. A czy w ogóle tłuszcz jest zabójczy dla piany? Czy to nie kolejny mit? Podobno kiedyś dodawano specjalnie olej do brzeczki w celu lepszego utrzymania zawartości tlenu w brzeczce nastawnej... No to dopiero teraz się zacznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czes Opublikowano 17 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2010 A czy w ogóle tłuszcz jest zabójczy dla piany? Czy to nie kolejny mit?Podobno kiedyś dodawano specjalnie olej do brzeczki w celu lepszego utrzymania zawartości tlenu w brzeczce nastawnej... No to dopiero teraz się zacznie Od tłuszczu w surowcu przed zacieraniem do tłuszczu w piwie (ten rzeczywiście jest zabójczy dla piany) daleka droga! W tej drodze część tłuszczu przepadnie w młócie i różnych osadach, a tym co ocaleje w brzeczce nastawnej chętnie zajmą się drożdże. One potrzebują kwasów tłuszczowych (składowe tłuszczów obok gliceryny) do swoich celów "budowlanych". Rzeczywiście dodawano tłuszcze roślinne (oleje) do brzeczki nastawnej, ale nie dla "lepszego utrzymania zawartości tlenu", tylko zamiast tlenu! Drożdże potrzebują tlenu do syntezy kwasów tłuszczowych i steroli, więc te kwasy można im w ten sposób podać niejako "na tacy", eliminując potrzebę natlenienia brzeczki i oszczędzając inne jej składniki, którym natlenianie nie służy. To są całkiem świeże badania, których wyniki pokazały że takie rozwiązanie działa. Co nie znaczy, że jest godne polecenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 18 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2010 Co nie znaczy, że jest godne polecenia. Tym bardziej w przypadku domowego warzenia, podczas którego większość z nas stosuje się do Reinheitsgebot... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 18 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2010 Z tego co ja słyszałem to na 20 litrów to ciężko byłoby odmierzyć tak małą ilość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
twawrzyniak Opublikowano 24 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 Dokładam swoje trzy grosze .Ciekawa dyskusja o niesłodowych. Ja mam ciekawe doświadczenie z płatkami gryczanymi. Zasyp to słód pilzneński , monachijski, Carapils i Caramunich (po 0,25kg) płatki jęczmienne i owsiane (po 0,2kg) i 0,8kg płatków gryczanych. Drożdże S04. Gotowe piwo ma ładny bursztynowy kolor i bardzo trwałą pianę. Brzeczka ma bardzo intensywny zapach gryki. W gotowym piwie jest on mocno stonowany ale wyraźny. Z piw górnej fermentacji znajomi wyżej ocenili to piwo niż Pale Ale czy Irlandzkie. Teraz zrobię eksperyment z drożdżami dolnej fermentacji 34/70 i zacieraniem dekokcyjnym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 6 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2010 Hej, Odkopię trochę temat, bo raczej nie ma sensu zakładać nowego. Całkowicie przypadkiem/przez moją ślepotę zamówiłem palone ziarno pszczenicy - miało być jęczmienia. Okazało się, że palone ziarno jęczmienia też posiadam (schowało się w rogu szafki za czymś dziwnym o czego istnieniu też miałem pojęcie raczej kiepskie). Zatem pytanie: Czym w praktyce (nie licząc EBC, kształtu itp. - bardziej chodzi o wpływ na piwo) różni się palone ziarno: jęczmienia od pszenicy? Powiedzmy, że chodzi o dodatek do: 1. stouta w ilości jakieś 100g na 20 litrów. +ewentualnie 2. czegoś jaśniejszego w ilości dużo mniejszej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 6 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2010 pszenica wnosi łagodniejsze smaki palone w porównaniu z jęczmieniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 6 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2010 Hej, Odkopię trochę temat, bo raczej nie ma sensu zakładać nowego. Całkowicie przypadkiem/przez moją ślepotę zamówiłem palone ziarno pszczenicy - miało być jęczmienia. Okazało się, że palone ziarno jęczmienia też posiadam (schowało się w rogu szafki za czymś dziwnym o czego istnieniu też miałem pojęcie raczej kiepskie). Zatem pytanie: Czym w praktyce (nie licząc EBC, kształtu itp. - bardziej chodzi o wpływ na piwo) różni się palone ziarno: jęczmienia od pszenicy? Powiedzmy, że chodzi o dodatek do: 1. stouta w ilości jakieś 100g na 20 litrów. +ewentualnie 2. czegoś jaśniejszego w ilości dużo mniejszej. ja bym stosował tak samo jak jęczmień palony słód pszeniczny jest podobny do carafy special ponieważ oba te słody nie posiadają łuski czyli teoretycznie palona pszenica powinna dawać mnie goryczki spalenizny niż palony jęczmień wydaję mi się, że w praktyce oba ziarna palone można używać zamiennie (palona pszenica jest nieco jaśniejsza) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 7 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2010 (edytowane) żeby nie zakładać osobnego wątku to zamieszczę tu informację o innym surowcu niesłodowanym jakim jest gryka. Właściwie o 2 różnych surowcach to znaczy o moim totalnym zaskoczeniu faktem jak bardzo różne efekty daje kasza gryczana łamana niepalona oraz kasza gryczana łamana palona. Kiedyś zrobiłem piwo gryczane z dodatkiem kaszy palonej i dało to dość ostry, bardzo wyrazisty i dominujący smak (warka X, ok 1/5 zasypu) teraz próbowałem nowe piwo z kaszą niepaloną (warka XIX 1/2 zasypu) i powstało piwo bardzo łagodne, wręcz udział smakowy gryki porównał bym do pszenicy niesłodowanej. Edytowane 7 Grudnia 2010 przez Mimazy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2010 Kiedyś zrobiłem piwo gryczane z dodatkiem kaszy palonej i dało to dość ostry, bardzo wyrazisty i dominujący smak (warka X, ok 1/5 zasypu)teraz próbowałem nowe piwo z kaszą niepaloną (warka XIX 1/2 zasypu) i powstało piwo bardzo łagodne, wręcz udział smakowy gryki porównał bym do pszenicy niesłodowanej. Ciekawa obserwacja. A co na temat koloru z tej niepalonej kaszy możesz powiedzieć? Bo prawdę mówiąc bardzo zawiodłem się na kaszy palonej pod względem koloru, liczyłem że będzie ciemniejsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 7 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2010 tu trudno mi coś powiedzieć, bo skład obu piw był bardzo różny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 8 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2010 Panowie ja piszę nie o płatkach a o ziarnie owsa.Płatki stosowałem ale są kiepskie zatkały mi młóto i filtracja trwała za miast 30-40 min to 3 godz- masakra. Natomiast zmielone ziarno owsa jest odpowiednikiem dodatku płatów owsianych. Jest nie dość, że 100 X tańsze to jeszcze ma cudowny wpływ na filtrację. @Jejski Tak kleikuję poprzez dodanie do ok 4-5 l wrzątku ok 1-1,5 kg owsa. Całość zostawiłem pod przykryciem na minimalnym ogniu na ok 15 min. Nie było problemu ze scukrzeniem bnp - czy stosowałeś tak przyrządzany owies do warzenia witbiera? mieliłeś w porkercie? jak "grubo"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 8 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2010 @Bączek owies (cały worek 30 kg) zmieliłem na śrutowniku żarnowym http://allegro.pl/srutownik-do-zboza-i1350256597.html nie bawiłem się z małym śrutownikiem. Oczywiście stosuję d witka. Ostatnio uwarzyłem takiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysmis Opublikowano 8 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2010 Ile procent zasypu stanowi owies w twoich witkach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się