Jump to content

Fermentacja Pilsa..


tomi1982

Recommended Posts

HI

 

mam nastepujace pytanie

Wczoraj udalo mi sie uwarzyc mojego pierwszego pilsa.

wyszlko tego jakies 27l dodalem 1 paczke drozdzy  W34/70.

Piwo jest od wczoraj 23:00 w lodwoce z termolegulacja na 9,5C

Moje pytanie po jakim czasie widac ze drozdze zaczely swoja robote?

bylem teraz po 12godzinach i nic nie widac zeby tam sie cos dzialo ale juz jest mily zapach.

 

Dziekuje wszyskim za informacje

Link to comment
Share on other sites

1 minutę temu, ronson napisał:

Mój pils nastawiłem w sobotę o 16, w niedziele rano już fajnie fermentowało.

Pod żadnym pozorem nie zaglądaj do piwka, na pewno ruszy, niech sobie fermentuje.

dobrze nie bede zagladal ale mam pytanie czy jesli do jutra wieczora nie startnie i piana na wiezchu sie nie pojawi czy dodac jeszcze jedna pacze drozdzy ?

 

Link to comment
Share on other sites

42 minuty temu, tomi1982 napisał:

ja mam czas ale nie wiem jak dlugo mozna na start czekac zeby tych 7 godzin roboty w marne nie poszlo.

Cześć. 

Do 72 godzin. Jedna paczka dolniaków na 27 litrów dwunastki to zdecydowanie za mało. Musisz liczyć się z długim lagiem. Zanim drożdże się rozmnożą, tym bardziej, że temp. mają poniżej 10 stopni to trochę minie. Jeszcze kwestia dobrego napowietrzenia i uwodnienia drożdży. Poza tym start fermentacji na piwach dolnej fermentacji nie jest spektakularny i się ślimaczy w porównaniu do piw Ale. Czekaj cierpliwie. Jeśli nic się nie zadzieje po 3 dobach od zadania drożdży wtedy się martw. 

Jeśli chcesz przyśpieszyć proces to możesz zwiększyć temperaturę, lecz później zmniejszanie jej nie jest wskazane przed końcem fermentacji. Co może wpłynąć na jakoś (estry itp.) piwa. Producent podaje 12-15 stopni jako temp. idealną. Tak więc Twoja decyzja. Moim zdaniem te 12 stopni będzie spoko otoczenia. A na pewno poprawi warunki dla drożdży. 

Edited by Pindin
Link to comment
Share on other sites

31 minut temu, ronson napisał:

Pianę widać przez ścianki fermentora

Dosypujesz chmiel i zlewasz na rozlew na początku burzliwej? Musisz mieć sporo granatów :D

W którym miejscu napisałem że zlewam na początku burzliwej? Są piwa gdzie chmiel sypie się do fermentacji głównej. Wyobraź sobie że nie we wszystkich wiadrach widać pianę

Edited by anteks
Link to comment
Share on other sites

36 minutes ago, anteks said:

W którym miejscu napisałem że zlewam na początku burzliwej? Są piwa gdzie chmiel sypie się do fermentacji głównej. Wyobraź sobie że nie we wszystkich wiadrach widać pianę

 

2 hours ago, tomi1982 said:

...

 

bylem teraz po 12godzinach i nic nie widac zeby tam sie cos dzialo ale juz jest mily zapach.

 

Dziekuje wszyskim za informacje

1 hour ago, ronson said:

A po co chcesz zaglądać? :D

 

1 hour ago, anteks said:

Zobaczyć czy fermentacja, ruszyła, zmierzyć blg, dosypać chmielu, zlać do rozlewu?

Rozmowa o dwunastej godzinie od zadania drożdży, a tu wchodzi temat rozlewu :D

 

Żeby zakończyć te przepychanki: jak nie widać piany i nie ma ruchu w rurce to można sobie zajrzeć (u mnie w fermentorach widać pianę, a nie mam przezroczystych wiader). Ja jednak zawsze zadaję wystarczającą (wcześniej obliczoną) ilość drożdży i do tej pory zawsze fermentacja ruszała po parunastu godzinach.

Jak chcę przelać na cichą albo rozlać - otwieram fermentor.

To są moje sugestie, a jak wiadomo co piwowar to inne zachowania :D

Link to comment
Share on other sites

32 minutes ago, Szakal75 said:

Złe oko zepsuje piwo ? A co jak ma przeźroczysty fermentor ?

 

Widzę, że jesteś niezbyt lotny więc Ci wyjaśnię:

albo nie, bo mi sie nie chce :D

Edited by ronson
Link to comment
Share on other sites

12 minut temu, ronson napisał:

Widzę, że jesteś niezbyt lotny więc Ci wyjaśnię:

Widzę że jesteś doświadczonym piwowarem więc składam Ci hołd i przepraszam że się wypowiedziałem. A słyszałeś może o fermentacji w otwartych kadziach ? Można pończochę tylko naciągnąć na fermentor i nic się nie powinno stać

Edited by Szakal75
Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, Szakal75 said:

Widzę że jesteś doświadczonym piwowarem więc składam Ci hołd i przepraszam że się wypowiedziałem. A słyszałeś może o fermentacji w otwartych kadziach ? Można pończochę tylko naciągnąć na fermentor i nic się nie powinno stać

Z trash talku wychodzisz na poważną gadkę? :D Grubo :D

Link to comment
Share on other sites

36 minut temu, ronson napisał:

Z trash talku wychodzisz na poważną gadkę? :D Grubo :D

 

40 minut temu, Szakal75 napisał:

Widzę że jesteś doświadczonym piwowarem więc składam Ci hołd i przepraszam że się wypowiedziałem. A słyszałeś może o fermentacji w otwartych kadziach ? Można pończochę tylko naciągnąć na fermentor i nic się nie powinno stać

 

2 godziny temu, Jankasper napisał:

Bo się zaczynasz martwić i wyłysieć można. 

 

4 godziny temu, anteks napisał:

nadal nie wiem gdzie coś takiego napisałem

Na prawdę musicie? K*rwa, taka błahostka i zaśmiecony wątek, zero treści. Jest powód do takiej dyskusji? Nie. 

Doświadczony piwowar zadał pytanie retoryczne... I się zaczęło. Każdy wie o co chodzi z otwieraniem fermentora, każdy wie jak można złapać infekcję, to po cholerę to wszystko? Wystarczy wejść na wiki.piwo.org

Tomi zapytał o fermentację pilsa. I co? 

Link to comment
Share on other sites

wracajac do mojego pytania. To wiem ze moge zlapac infekcje otwirajac fermentor ale jeli robie pirwszy ras Pilsa to chce widziec co sie dzieje.

Wiem moj blad bo mialem dodac od zarad dwa opakowania W34/70 ale dodalem jedo wiec teraz bede czekal do wtorku jesli nic sie nie zacznie dziac do dodam druga paczke drozdzy.

Jesli sie spieprzy to moj pech ;) -  nastepnym razem bede lepiej czytal co na opakowaniu pisza ;)

 

Zalozmy jednak ze wyjdzie z tego Pilsopiwo ;)  to jak myslicie zbierac gestwe i robic nastepne  czy lepiej kupic nowe drozdze?

Slyszalem ze ze suchych gestwy sie nie zbiera ale jakie sa wasze doswiadczenia ?

 

 

Link to comment
Share on other sites

2 minuty temu, tomi1982 napisał:

Zalozmy jednak ze wyjdzie z tego Pilsopiwo ;)  to jak myslicie zbierac gestwe i robic nastepne  czy lepiej kupic nowe drozdze?

Slyszalem ze ze suchych gestwy sie nie zbiera ale jakie sa wasze doswiadczenia ?

Jak masz w planach kolejnego pilsa (lagera) to zbierać. Drożdże raczej (wynikającej z moje wiedzy) się nie zmutowały, tak więc spokojnie zbieraj. 

O ile nie wyczujesz niepokojących aromatów z obecnego piwa (infekcja). 

Link to comment
Share on other sites

@Pindin - 100% racji. Mam świadomość, że to głównie moje posty sprawiły taki śmietnik, poprawię się

 

Możesz zebrać gęstwę. Ja zbierałem gęstwę ze suchych i było w porządku :)

Jak chcesz zrobić drugiego pilsa na gęstwie z pierwszego to możesz zrobić tak: zostaw to piwko, żeby przefermentowało. Ustaw sobie warzenie tak, żeby wypadło dzień lub dwa po przelaniu piwka na cichą. Zbierz gęstwę. Uwarz nowego pilsa i zadaj gęstwą. Możesz zwrócić uwagę na wodę jaką używasz. Do Pilsa ma być miękka woda, jak w kranie masz twardą to możesz kupić w sklepie - dużo ludzi poleca Tesco Value.

Możesz przygotować się jeszcze lepiej do warzenia drugiego pilsa, poczytaj o tym tutaj

 

 

Edited by ronson
Link to comment
Share on other sites

16 godzin temu, tomi1982 napisał:

Piwko odpaliło 27l na jednej paczce w34/70 emoji16.pngemoji106.pngemoji108.png
Jest to. Co widzę około 1cm piany i bulka więc coś się dzieje. Teraz tylko odczekać co z tego będzie piwo czy kwas emoji12.png

Gesendet von meinem ONEPLUS A5010 mit Tapatalk
 

Trzymam kciuki by to były w34 a nie dzikusy

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.