tomi1982 Posted September 2, 2018 Share Posted September 2, 2018 HI mam nastepujace pytanie Wczoraj udalo mi sie uwarzyc mojego pierwszego pilsa. wyszlko tego jakies 27l dodalem 1 paczke drozdzy W34/70. Piwo jest od wczoraj 23:00 w lodwoce z termolegulacja na 9,5C Moje pytanie po jakim czasie widac ze drozdze zaczely swoja robote? bylem teraz po 12godzinach i nic nie widac zeby tam sie cos dzialo ale juz jest mily zapach. Dziekuje wszyskim za informacje Link to comment Share on other sites More sharing options...
ronson Posted September 2, 2018 Share Posted September 2, 2018 Mój pils nastawiłem w sobotę o 16, w niedziele rano już fajnie fermentowało. Pod żadnym pozorem nie zaglądaj do piwka, na pewno ruszy, niech sobie fermentuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomi1982 Posted September 2, 2018 Author Share Posted September 2, 2018 1 minutę temu, ronson napisał: Mój pils nastawiłem w sobotę o 16, w niedziele rano już fajnie fermentowało. Pod żadnym pozorem nie zaglądaj do piwka, na pewno ruszy, niech sobie fermentuje. dobrze nie bede zagladal ale mam pytanie czy jesli do jutra wieczora nie startnie i piana na wiezchu sie nie pojawi czy dodac jeszcze jedna pacze drozdzy ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mibor Posted September 2, 2018 Share Posted September 2, 2018 Dla 12 plato i 27 litrów mrmalty.com wylicza 2,5 paczki drożdży. Dałeś za mało drożdży do brzeczki więc i lag będzie dłuższy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomi1982 Posted September 2, 2018 Author Share Posted September 2, 2018 hmm myslalem ze starczy ale sie mylilem. Pytanie tylko czy czekac na start i jak dlugo albo od razu zadac jeszcze jedna paczke ? ja mam czas ale nie wiem jak dlugo mozna na start czekac zeby tych 7 godzin roboty w marne nie poszlo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted September 2, 2018 Share Posted September 2, 2018 12 minut temu, ronson napisał: Pod żadnym pozorem nie zaglądaj do piwka, na pewno ruszy, niech sobie fermentuje. Wszędzie piwowarzy piszą by nie zaglądać, DLACZEGO? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ronson Posted September 2, 2018 Share Posted September 2, 2018 9 minutes ago, anteks said: Wszędzie piwowarzy piszą by nie zaglądać, DLACZEGO? A po co chcesz zaglądać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted September 2, 2018 Share Posted September 2, 2018 5 minut temu, ronson napisał: A po co chcesz zaglądać? Zobaczyć czy fermentacja, ruszyła, zmierzyć blg, dosypać chmielu, zlać do rozlewu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ronson Posted September 2, 2018 Share Posted September 2, 2018 Pianę widać przez ścianki fermentora Dosypujesz chmiel i zlewasz na rozlew na początku burzliwej? Musisz mieć sporo granatów Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pindin Posted September 2, 2018 Share Posted September 2, 2018 (edited) 42 minuty temu, tomi1982 napisał: ja mam czas ale nie wiem jak dlugo mozna na start czekac zeby tych 7 godzin roboty w marne nie poszlo. Cześć. Do 72 godzin. Jedna paczka dolniaków na 27 litrów dwunastki to zdecydowanie za mało. Musisz liczyć się z długim lagiem. Zanim drożdże się rozmnożą, tym bardziej, że temp. mają poniżej 10 stopni to trochę minie. Jeszcze kwestia dobrego napowietrzenia i uwodnienia drożdży. Poza tym start fermentacji na piwach dolnej fermentacji nie jest spektakularny i się ślimaczy w porównaniu do piw Ale. Czekaj cierpliwie. Jeśli nic się nie zadzieje po 3 dobach od zadania drożdży wtedy się martw. Jeśli chcesz przyśpieszyć proces to możesz zwiększyć temperaturę, lecz później zmniejszanie jej nie jest wskazane przed końcem fermentacji. Co może wpłynąć na jakoś (estry itp.) piwa. Producent podaje 12-15 stopni jako temp. idealną. Tak więc Twoja decyzja. Moim zdaniem te 12 stopni będzie spoko otoczenia. A na pewno poprawi warunki dla drożdży. Edited September 2, 2018 by Pindin Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted September 2, 2018 Share Posted September 2, 2018 (edited) 31 minut temu, ronson napisał: Pianę widać przez ścianki fermentora Dosypujesz chmiel i zlewasz na rozlew na początku burzliwej? Musisz mieć sporo granatów W którym miejscu napisałem że zlewam na początku burzliwej? Są piwa gdzie chmiel sypie się do fermentacji głównej. Wyobraź sobie że nie we wszystkich wiadrach widać pianę Edited September 2, 2018 by anteks Link to comment Share on other sites More sharing options...
ronson Posted September 2, 2018 Share Posted September 2, 2018 36 minutes ago, anteks said: W którym miejscu napisałem że zlewam na początku burzliwej? Są piwa gdzie chmiel sypie się do fermentacji głównej. Wyobraź sobie że nie we wszystkich wiadrach widać pianę 2 hours ago, tomi1982 said: ... bylem teraz po 12godzinach i nic nie widac zeby tam sie cos dzialo ale juz jest mily zapach. Dziekuje wszyskim za informacje 1 hour ago, ronson said: A po co chcesz zaglądać? 1 hour ago, anteks said: Zobaczyć czy fermentacja, ruszyła, zmierzyć blg, dosypać chmielu, zlać do rozlewu? Rozmowa o dwunastej godzinie od zadania drożdży, a tu wchodzi temat rozlewu Żeby zakończyć te przepychanki: jak nie widać piany i nie ma ruchu w rurce to można sobie zajrzeć (u mnie w fermentorach widać pianę, a nie mam przezroczystych wiader). Ja jednak zawsze zadaję wystarczającą (wcześniej obliczoną) ilość drożdży i do tej pory zawsze fermentacja ruszała po parunastu godzinach. Jak chcę przelać na cichą albo rozlać - otwieram fermentor. To są moje sugestie, a jak wiadomo co piwowar to inne zachowania Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted September 2, 2018 Share Posted September 2, 2018 Godzinę temu, ronson napisał: Pianę widać przez ścianki fermentora Dosypujesz chmiel i zlewasz na rozlew na początku burzliwej? Musisz mieć sporo granatów nadal nie wiem gdzie coś takiego napisałem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jankasper Posted September 2, 2018 Share Posted September 2, 2018 3 hours ago, anteks said: Wszędzie piwowarzy piszą by nie zaglądać, DLACZEGO? Bo się zaczynasz martwić i wyłysieć można. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szakal75 Posted September 2, 2018 Share Posted September 2, 2018 5 godzin temu, ronson napisał: Pod żadnym pozorem nie zaglądaj do piwka, na pewno ruszy, niech sobie fermentuje. Złe oko zepsuje piwo ? A co jak ma przeźroczysty fermentor ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ronson Posted September 2, 2018 Share Posted September 2, 2018 (edited) 32 minutes ago, Szakal75 said: Złe oko zepsuje piwo ? A co jak ma przeźroczysty fermentor ? Widzę, że jesteś niezbyt lotny więc Ci wyjaśnię: albo nie, bo mi sie nie chce Edited September 2, 2018 by ronson Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szakal75 Posted September 2, 2018 Share Posted September 2, 2018 (edited) 12 minut temu, ronson napisał: Widzę, że jesteś niezbyt lotny więc Ci wyjaśnię: Widzę że jesteś doświadczonym piwowarem więc składam Ci hołd i przepraszam że się wypowiedziałem. A słyszałeś może o fermentacji w otwartych kadziach ? Można pończochę tylko naciągnąć na fermentor i nic się nie powinno stać Edited September 2, 2018 by Szakal75 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ronson Posted September 2, 2018 Share Posted September 2, 2018 3 minutes ago, Szakal75 said: Widzę że jesteś doświadczonym piwowarem więc składam Ci hołd i przepraszam że się wypowiedziałem. A słyszałeś może o fermentacji w otwartych kadziach ? Można pończochę tylko naciągnąć na fermentor i nic się nie powinno stać Z trash talku wychodzisz na poważną gadkę? Grubo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pindin Posted September 2, 2018 Share Posted September 2, 2018 36 minut temu, ronson napisał: Z trash talku wychodzisz na poważną gadkę? Grubo 40 minut temu, Szakal75 napisał: Widzę że jesteś doświadczonym piwowarem więc składam Ci hołd i przepraszam że się wypowiedziałem. A słyszałeś może o fermentacji w otwartych kadziach ? Można pończochę tylko naciągnąć na fermentor i nic się nie powinno stać 2 godziny temu, Jankasper napisał: Bo się zaczynasz martwić i wyłysieć można. 4 godziny temu, anteks napisał: nadal nie wiem gdzie coś takiego napisałem Na prawdę musicie? K*rwa, taka błahostka i zaśmiecony wątek, zero treści. Jest powód do takiej dyskusji? Nie. Doświadczony piwowar zadał pytanie retoryczne... I się zaczęło. Każdy wie o co chodzi z otwieraniem fermentora, każdy wie jak można złapać infekcję, to po cholerę to wszystko? Wystarczy wejść na wiki.piwo.org Tomi zapytał o fermentację pilsa. I co? Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomi1982 Posted September 2, 2018 Author Share Posted September 2, 2018 wracajac do mojego pytania. To wiem ze moge zlapac infekcje otwirajac fermentor ale jeli robie pirwszy ras Pilsa to chce widziec co sie dzieje. Wiem moj blad bo mialem dodac od zarad dwa opakowania W34/70 ale dodalem jedo wiec teraz bede czekal do wtorku jesli nic sie nie zacznie dziac do dodam druga paczke drozdzy. Jesli sie spieprzy to moj pech - nastepnym razem bede lepiej czytal co na opakowaniu pisza Zalozmy jednak ze wyjdzie z tego Pilsopiwo to jak myslicie zbierac gestwe i robic nastepne czy lepiej kupic nowe drozdze? Slyszalem ze ze suchych gestwy sie nie zbiera ale jakie sa wasze doswiadczenia ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pindin Posted September 2, 2018 Share Posted September 2, 2018 2 minuty temu, tomi1982 napisał: Zalozmy jednak ze wyjdzie z tego Pilsopiwo to jak myslicie zbierac gestwe i robic nastepne czy lepiej kupic nowe drozdze? Slyszalem ze ze suchych gestwy sie nie zbiera ale jakie sa wasze doswiadczenia ? Jak masz w planach kolejnego pilsa (lagera) to zbierać. Drożdże raczej (wynikającej z moje wiedzy) się nie zmutowały, tak więc spokojnie zbieraj. O ile nie wyczujesz niepokojących aromatów z obecnego piwa (infekcja). rafi123 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ronson Posted September 2, 2018 Share Posted September 2, 2018 (edited) @Pindin - 100% racji. Mam świadomość, że to głównie moje posty sprawiły taki śmietnik, poprawię się Możesz zebrać gęstwę. Ja zbierałem gęstwę ze suchych i było w porządku Jak chcesz zrobić drugiego pilsa na gęstwie z pierwszego to możesz zrobić tak: zostaw to piwko, żeby przefermentowało. Ustaw sobie warzenie tak, żeby wypadło dzień lub dwa po przelaniu piwka na cichą. Zbierz gęstwę. Uwarz nowego pilsa i zadaj gęstwą. Możesz zwrócić uwagę na wodę jaką używasz. Do Pilsa ma być miękka woda, jak w kranie masz twardą to możesz kupić w sklepie - dużo ludzi poleca Tesco Value. Możesz przygotować się jeszcze lepiej do warzenia drugiego pilsa, poczytaj o tym tutaj Edited September 2, 2018 by ronson Pindin and rafi123 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomi1982 Posted September 3, 2018 Author Share Posted September 3, 2018 Piwko odpaliło 27l na jednej paczce w34/70 Jest to. Co widzę około 1cm piany i bulka więc coś się dzieje. Teraz tylko odczekać co z tego będzie piwo czy kwas Gesendet von meinem ONEPLUS A5010 mit Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted September 4, 2018 Share Posted September 4, 2018 16 godzin temu, tomi1982 napisał: Piwko odpaliło 27l na jednej paczce w34/70 Jest to. Co widzę około 1cm piany i bulka więc coś się dzieje. Teraz tylko odczekać co z tego będzie piwo czy kwas Gesendet von meinem ONEPLUS A5010 mit Tapatalk Trzymam kciuki by to były w34 a nie dzikusy Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomi1982 Posted September 4, 2018 Author Share Posted September 4, 2018 Trzymam kciuki by to były w34 a nie dzikusyJa tam myślę że to moje w34 Sam bardzo ciekaw tego co wyjdzie. W lodówce stała temperatura 10C i tak niech prze następne dni tygodnie pozostanie...Gesendet von meinem ONEPLUS A5010 mit Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now