esurio77 Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Tak, z tej Warki od Warki, witam wszystkich serdecznie! Niestety, jak zapewne wszyscy wiedzą, jeżeli chodzi o piwowarstwo - nie ma się czym chwalić.. Warka od dawna nie nadaje się do picia, Browar tnie koszty, i pewnie niedługo "piwo" będą robić tak, jak Żubra - woda, koncentrat i bimber ;] (a może już tak idzie?). W Warce mieszkam od niespełna trzech lat, pochodzę z warszawskiej Pragi, gdzie w kwestii raczenia się trunkami kultywowane są przedwojenne tradycje (czyli głównie lorneta z meduzą), jednak większość życia spędziłem w mieście sosen. Tam, w moich rodzinnych stronach, piwo jest podstawowym napojem chłodzącym, zarówno w lato jak i w zimę. Z domowym warzeniem piwa zetknąłem się przed dwoma laty, ale nie zgłębiałem tematu. Dopiero jakieś 2 tygodnie temu przypadkiem trafiłem na piwo.org, i od tego czasu siedzę i czytam. Z grubsza już wiem, jaki sprzęt chcę kupić na start i myślę, że w przyszłym tygodniu z pierwszą warką mojego własnego piwa dołączę do zacnego grona braci piwowarów domowych. Może być ciężko, bo dotychczas każdy nastawiony gąsior wina powodował niezadowolenie, a smak wyprodukowanego trunku drwiny mojej kochanej żony, jednak mam nadzieję, że dla Niej pierwszy łyk mojego piwa będzie przełomem. Cieszę się, że trafiłem do tego miejsca, pozdrawiam wszystkich ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Warka od dawna nie nadaje się do picia, Browar tnie koszty, i pewnie niedługo "piwo" będą robić tak, jak Żubra - woda, koncentrat i bimber ;] (a może już tak idzie?). Sek w tym, że Żubra się tak nie produkuje. Witaj i czytaj, a za jakiś czas dojdziesz dlaczego do piwa nie dolewa się bimbru czy spirytusu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esurio77 Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2010 (edytowane) ale niestety tak smakuje, a po kompaniach piwowarskich można dzisiaj chyba spodziewać się już wszystkiego.. a człowiek uczy się całe życie Edytowane 29 Kwietnia 2010 przez esurio77 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2010 ale niestety tak smakuje, A to już jest zupełnie inna kwestia i tu masz rację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Cześć zadowolisz żoneczkę moja od pierwszej warki się przekonała a było to Marcowe - Oktoberfestbier 13°Blg pszeniczki tez są przez kobiety lubiane. A co Ty wybrałeś na swoja I warke ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Oj, chyba warto używać znaków przestankowych, bo tak to nie najlepiej wygląda: zadowolisz żoneczkę moja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignac99 Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Oj, chyba warto używać znaków przestankowych, bo tak to nie najlepiej wygląda: zadowolisz żoneczkę moja Apolloks, w sobotę ja też zaspokoję Twoją żoneczkę.......... , specjalnie w tym celu zostawiłem jedną butelkę Twojego Oktobera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2010 No wiecie jak by tak esurio77 przesłał nam całą swoją I warke to myślę że, zaspokoiłby nawet mnie. Ignac w sobotę chyba nie będziesz miał takiej okazji. żoneczka wspomniała mi że się poświeci i nie będzie spożywać, tylko odwiezie po imprezie towarzystwo do domu. Jacki tu na forum są bardzo krotochwilni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esurio77 Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Jacki tu na forum są bardzo krotochwilni. hehe, rzeczywiście A co Ty wybrałeś na swoja I warke ?? Prawdę mówiąc nie zagłębiałem się jeszcze w ten temat, myślę, że pierwszy będzie jasny Lager, lubię goryczkę. A na eksperymenty smakowe przyjdzie czas później. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimmy_jb Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2010 (edytowane) Witaj. Sancta biera di warka ora pro nobis:-) Edytowane 29 Kwietnia 2010 przez jimmy_jb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fagot Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2010 No to witamy. Moje domowe piwo ma tą wadę, że smakuje wsystkim znajomym z Twoim pewnie będzie podobnie PS a to ciekawe, jak wielu wybiera na swoją pierwszą warkę piwa dolnej fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cartmann Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2010 No to witamy. Moje domowe piwo ma tą wadę, że smakuje wsystkim znajomym z Twoim pewnie będzie podobnie PS a to ciekawe, jak wielu wybiera na swoją pierwszą warkę piwa dolnej fermentacji? Z tego co obserwuje większość doświadczonych piwowarów poleca na początek pale ale, ja też pierwszy raz zrobiłem Ale, jednak nie wiem dlaczego tak jest, moje dwie kolejne warki to byly marcowe i pils i nie widze żadnej różnicy w stopniu trudności między górną a dolną fermentacją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Ze względów na temp zimą poleciłbym Lagra a latem Ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimmy_jb Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Albo okupacja lodówki i wtedy lagery cały rok. Skromny 30 litrowy fermentor zajmuje tylko połowę dużej lodówki:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 1 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2010 albo całą małą, zostawiając trochę miejsca na słoiki z gęstwami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 2 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2010 Witaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esurio77 Opublikowano 4 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2010 hehe, mam małą lodówkę po dziadku, stoi wolna i akurat się przyda. dziękuję wszystkim za powitanie, teraz zabieram się do roboty ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się