Jump to content

Cascade PL single hop


Jankasper

Recommended Posts

Jak w temacie. 

Planuję na rodzimej kaskadynie 4.5AA single hop. 

Celuje w 10blg. 23l.

Jako zasyp 4.5kg pilznenskiego. 

70min w 66C

 

Mam 2 wizje chmielenia. 

200g na 15m albo 

20fwh 50g-20m 50g - 7m

Drożdże to będzie zdrowa gęstwa danstar nottingham. 

 

Które chmielenie wybrać? 

Podrasować zasyp jakimś karmelem, specjalem albo może płatkami? 

Pokolorowac piwo 10gcarafa ?

 Tego chmielu w domu jeszcze nie używałem,  oprócz warek typu apa,  które dopiero idą do butelek. 

 

Za wszelkie sugestie z góry dziękuję! 

 

Link to comment
Share on other sites

To już zależy od twojego smaku czy chcesz to podkolorować. Ja zawsze dodaje te 100-200 g jasnego karmelu nie tyle co dla koloru co dla posmaku lekkiego. 

 

Co do chmielenia dwie rzeczy: Chmiel granulat czy szyszka? Jak chłodzisz? Chłodnica czy chill out?

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, Undeath said:

 

Co do chmielenia dwie rzeczy: Chmiel granulat czy szyszka? Jak chłodzisz? Chłodnica czy chill out?

Granulat.  Właśnie po Twoim wpisie o CDA postanowiłem kupić od razu 1kg:)

 

Chłodzenie chłodnica,  ok 20 min do 16C

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.