vieviur.b Opublikowano 17 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2018 Cześć wszystkim, Chciałbym poprosić o ocenę receptury na następne piwo , które chcę uwarzyć. Ten styl będę warzył po raz pierwszy więc jeżeli jakieś porady to chętnie poczytam. Receptura: Słody: - Pilzneński Viking Malt 3kg - Pszeniczny Weyermann 1kg Dodatki: - płatki pszenne 1kg - płatki owsiane 1kg - Curacao 20g - kolendra 20g - sok z pomarańczy 4g - sok z grejpfruta 1g Zacieranie (10 – 15L wody): - 65°C – 90min - 72°C – 15min - 78°C – 1min Filtracja: do 25 – 30L Gotowanie: - Premiant 15g 60min - Amarillo 30g – 0min - kolendra 15g – 15min - Curacao 15g – 15min - kolendra 5g – 1min - Curacao 5g – 1min Fermentacja burzliwa (drożdże Mangrove Jack's -Belgian Wit M21 – suche) 5 – 7 dni Fermentacja cicha: 14dni Dodatki na zimno (5dni): - Amarillo 20g - Citra 50g - Ahtanum 50g - Fuggles 10g - sok z pomarańczy 4g - sok z grejpfruta 1g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 17 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2018 Jeśli to receptura na 20 litrów to słodów trochę za dużo jak na witbierowy ekstrakt. Fermentacja burzliwa zdecydowanie za krótka. Chyba, że fermentujesz w 20C+ to może i wystarczy, ale wtedy to zadbaj raczej o temperaturę fermentacji niż dopieszczanie receptury. 4g i 1g soku? Raczej niespecjalnie będzie to czuć. Zresztą soki w stylowym witbierze są zbędne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 17 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2018 Poza tym, co napisał kolegą powyżej, z czym się oczywiście zgadzam, zmniejszyłbym ilość kolendry do 10-15g i dodał całość na 5 minut. 20g curacao przy takiej ilości chmielu będzie raczej saldo wyczuwalne. Po co dodajesz fuggle na zimno, przy takiej ilości ameryki raczej nic nie wniesie, co najwyżej zwiększy Ci straty. Olałbym też przelewanie piwa, możesz spokojnie przeprowadzić cała fermentację w jednym fermentorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vieviur.b Opublikowano 17 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2018 @Oskaliber tak fermentuje przy około 20 stopniach w komorze fermentacyjnej chyba, że rzeczywiście temp mocno spadnie wtedy przedłużę fermentację . z sokiem masz racje też myślałem, że będzie za mało więc po prostu zrezygnuje @punix pomyślę z curacao , fuggels był dodatkowo został mi z poprzedniego warzenia więc odpuszczę , a przelewanie robie tak od 22 warek i przy tym akurat zostanę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 17 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2018 Bez pomarańczy nie ma witbiera. Albo curacao albo skórki świeżej muszą być. 20 stopni otoczenia to za dużo zarówno na witbiera jak i na większość piw górnej fermentacji. Skoro masz komorę fermentacyjną to schładzaj ją bardziej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vieviur.b Opublikowano 19 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2018 @Oskaliber taki mam właśnie zamiar kupując 4 litrowe wkłady do lodówek przenośnych, które mają żel zamiast wody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartosz Bartosz Opublikowano 9 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2018 Uważaj żeby za bardzo nie schłodzić. Ja ostatnio popełniłem ten błąd przy wicie na tych drożdżach i od fermentował bardzo słabo bo do 5blg z 13blg. Ogólnie piwko wyszło całkiem fajne jak na suchary tylko jak dla mnie za słodkie. I przygotuj się na zapach siarkowodoru na burzliwej, jest on naturalny i redukuje się na cichej. W butelce go już nie czuje. Co do twojej receptury to ilość chmieli trochę niestylowa, co nie znaczy że zła;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się