Hobbysta Opublikowano 26 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2018 (edytowane) Hej zabrałem się za robienie przepisu na Imperialnego stouta, nie jakiegoś potwora 20BLG+ tylko takie coś pomiędzy zwykłym stoutem, a RISem koło 18BLG. Tak więc oto moja propozycja przepisu: Zasyp: - Pilzneński - 4kg - Jasny Monachijski - 2kg - Pszeniczny Jasny - 1kg - Caraamber - 0,5kg - Palony jęczmień - 0,3kg - Carafa Special 2 - 0,3kg Chmielenie: - Marynka - 60g/60min Jest to ilość na około 20 litrów piwa. Beersmith podaje mi następujące parametry: 19BLG (pewnie mi wyjdzie mniej dlatego zawyżone), 70IBU i 90EBC. Myślę o możliwości dodania jeszcze jakichś płatków np. owsianych (a żeby jeszcze ciekawiej się to piło). Piwo na drożdżach US-04. Myślałem też o dodatku wanilii i nasion kakaowca. To ma być piwo na zimne dni, jak się siądzie w fotelu i będzie kontemplować piękno zimowej aury Pozdrawiam i życzę miłego sezonu warzelnego. Edytowane 27 Września 2018 przez Hobbysta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 26 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2018 Zamiast nasion, polecam skórkę kakaowca. Z 200g na 5m gotowania. No i fermentacja na gęstwie, a nie na sucharach. Monachijskiego bym nie dawał, zgubi się pod Amber. Zamiast tego dałbym 0.3 zytniego karmelowego, 0.5 płatków i kilo pilznenskiego. Hobbysta 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 26 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2018 Wiesz gdzie taką skórkę można kupić? Nie widzę nic takiego w internecie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 26 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2018 Między "zwykłym stoutem" a RISem jest FES Co do receptury, ja bym może dał trochę więcej słodów palonych, tak żeby do 10% zasypu doszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 26 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2018 2 minuty temu, kantor napisał: Między "zwykłym stoutem" a RISem jest FES Co do receptury, ja bym może dał trochę więcej słodów palonych, tak żeby do 10% zasypu doszło. Nie wiedziałem jak to ująć, ale myślę, że nie był to karygodny błąd merytoryczny. Myślisz o tym aby zwiększyć proporcjonalnie oba palone do tych 10% czy może dodać jakiś inny albo jednego więcej drugiego mniej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 26 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2018 Nie wiem jakie masz zapasy ale ja bym dodał jakiegoś jaśniejszego, np. Carafy I czy Pale Chocolate, czy nawet Brown, jak nie masz to zwiększ udziały tego co masz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 26 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2018 Teraz, kantor napisał: Nie wiem jakie masz zapasy ale ja bym dodał jakiegoś jaśniejszego, np. Carafy I czy Pale Chocolate, czy nawet Brown, jak nie masz to zwiększ udziały tego co masz. I tak dokupuje więc mam dowolność. Zatem jaśniejszego dorzucę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 27 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2018 Miedzy 18 a 19 blg jest Double Stout Porter, do Imperial jeszcze trochę brakuje, zaś między Dry Stout'em a Imperial'em jest przepaść:D To ile w końcu blg ma to piwo? Hobbysta 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 27 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2018 Czy w przypadku "double stout porter" nie popadamy w sprzeczność? Stout górna fermentacja, a porter dolna. Nazwałem to imperialnym stoutem bo taka nazwa najbardziej mi pasowała (zresztą wpasowuje się w przedział dla stylu w beersmithie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 27 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2018 Myślę, że piwo będzie miało 19, może 20 BLG z powyższymi poprawkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 27 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2018 (edytowane) To jest prawidłowa nazwa i historycznie uwarunkowana. Stout to określenie na piwo mocne, porter to głównie fermentacja górna, poczytaj proszę tutaj: https://www.piwo.org/forums/topic/15687-od-porteru-do-stoutu/ RIS to skrót od Imperial Stout Porter, który końcem XIX-go wieku (dokładnie w roku 1869) dostał przydomek Russian (był to browar Barclay and Perkins), jako że najczęściej importowano mocne ciemne piwo na dwór rosyjski i nie tylko. Z czasem ścięto gatunek piwa, więc porter, a skupiono się na trzech jego określeniach, Russian-patrz wyżej, Imperial-czyli najgęstsze i najlepsze w browarze, Stout czyli mocne. Wszystkie stout porters z różnymi przedrostkami stały się popularne w rejonie morza Bałtyckiego, ale ze względu na temperaturę, zastosowano do nich drożdże fermentacji dolnej, tak narodził się Stout Porter (w przedziale Single, Double, Triple, Extra, Foreign, etc aż do Imperial) na dolniakach czyli właśnie porter bałtycki. Począwszy od roku 1822 można przyjąć narodziny osobnego stylu, aczkolwiek porter fermentacji górnej i mocny (więc stout) warzono jeszcze w roku 1899, choćby w Żywcu. 20 to jest albo nadal Double Stout Porter, ewentualnie Keeping Single Stout Porter (19,6 blg) Edytowane 27 Września 2018 przez Bogi Hobbysta 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 27 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2018 No nieźle pogmatwane dzięki za informacje, ciekawa sprawa. W takim razie edytuje zaraz temat. Bogi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 27 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2018 (edytowane) 20 hours ago, Hobbysta said: Wiesz gdzie taką skórkę można kupić? Nie widzę nic takiego w internecie. https://allegro.pl/luska-kakaowa-500-g-luski-kakao-100-bracia-cyba-i7226222519.html Jest też w sklepach że zdrowa żywnością. Niestety poza Śląskiem jest mało popularna, ale się trafia. Fajnie też pasuje do weizena na bananowo. No i super odżywia drożdże. W sumie nie widziałem żeby ktoś prócz mnie dawał to do piwa. Najlepiej najpierw zrobić sobie z mlekiem, żeby wiedzieć jakie smaki wnosi. Edit. W sumie źle się wyraziłem, skórka a luska to co innego. Ziarna całe można dostać też w jakiś Bio sklepach, ale wnoszą sporo tłuszczu. Dużo tańsze są w Wielkiej Brytanii. Jak ktoś ma rodzinę można poprosić. Edytowane 27 Września 2018 przez Jankasper Hobbysta 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 15 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2018 Zmieniona receptura wg bs 19BLG:5kg - pils1kg - pszeniczny0.5 - amber0.5 - platki pszeniczne 0.4 - carafa 1(nie mam)0.3 - caramel rye (nie mam)0.2 - jeczmien palony0.2 - carafa 2 special ( nie mam)Drożdże to gęstwa po dry stoucie fm13. Poza tym posiadam takze carared, biscuit, wiedeński (dużo), caramunich, carahell, caraaroma w ilosciach od 0.5kg do 1kg. Jakies propozycje zamiany zeby mniej kupowac? Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się