kfinto Opublikowano 28 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2018 (edytowane) Starter wykonany według przepisu podanego na http://www.beerfreak.pl/warzenie-piw-kwasnych-lactobacillus/, czyli: 900ml wody 100g ekstraktu słodowego 100ml pasteryzowanego soku jabłkowego 10g CaCO3 (kredy) 1g pożywki drożdżowej Po kilkuminutowym gotowaniu brzeczki a następnie jej schłodzeniu do 35* dodałem resztę składników oraz zawartość 1 kapsułki probiotyku Swanson L. plantarum (best by 01/19). W kolbie utrzymuje się temperatura 30* (L. plantarum powinny mieć w zakresie 20*-35*). Po 34h nie widać żadnych wizualnych oznak namnożenia bakterii (nie sądzę, żeby zmierzenie ph coś dało, ponieważ dodałem kredę jako bufor ph). Czy ktoś ma doświadczenie ze starterem bakteryjnym i mógłby się podzielić czy powinienem się spodziewać jakiejś zmiany w wyglądzie, piany, czegokolwiek, czy one się tam po prostu namnażają bez żadnych oznak? Jeżeli coś powinno się dziać, to proszę o jakieś porady. Jutro (29.09.2018) ma być warzenie ze znajomym i nie chcę, żeby była lipa. Edytowane 28 Września 2018 przez kfinto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 28 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2018 nie mam zbyt dużego doświadczenia z lacto plantarum, zrobiłem może z 5 warek, ale nigdy nie widziałem jakichkolwiek zewnętrznych objawów namnażania bakterii. btw swansony są naprawdę dobre do użycia bez starterów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 28 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2018 Oznaki średnio widać, jest specyficzny zapaszek (mało przyjemny) i lekkie zmętnienie, najlepiej tego spróbować,jak kwaśne i ohydne w smaku to działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ramnic Opublikowano 28 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2018 Moje startery zawsze robią się mętne. Z tym, że ja nie bawię się w kredę, soki itp tylko dodaję do brzeczki trochę glukozy, wsypuję bakterie i trzymam właśnie w okolicy 30C. Daj im jeszcze trochę czasu, potem najlepiej powąchaj i spróbuj. Jako źródło bakterii polecam Sanprobi IBS z apteki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfinto Opublikowano 4 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2018 Dzięki za odpowiedzi. Po zadaniu starteru brzeczka zakwasiła się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się