Jump to content

Braggot - I co teraz?


Recommended Posts

Witam!

Pod koniec sierpnia uwarzyłem swoją pierwszą hybrydę, braggota, z udziałem innych ekstraktów niż ciemny i jasny. ?  ;) Coś na wzór BW Braggot z Browaru Perun. ?

Wyszły mi dwa fermentory po około 10l.

Po trzech tygodniach fermentacji w garażu, gdzie temperatura na początku, była IDEALNA, a z powodu powrotu upałów, zrobiła się tam sauna w granicach 23-24 w ciągu dnia i 16-18 w nocy, piwa przelałem na cichą ...

W/w stały bezpośrednio na wyłożonej płytkami podłodze. 

W przyszłym tygodniu planuję butelkowanie. Prawdopodobnie w sobotę ...

I teraz, mam zagwozdkę, bo planowałem część piwa z miodem gryczanym przelać do swojej 7l dębowej beczki, ale nie do końca jestem z obu zadowolony ... :/ Wiem, że to dopiero początek, i piwa muszą się ułożyć, a S-04 zachowują się tak a nie inaczej. Po części to też moja wina, bo "ciut" się pośpieszyłem z warzeniem i teraz nie miałbym problemów z upałem, ale ...

Nie wiem czy zrobić tak jak planowałem, czy może wlać tego drugiego braggota ... A może zrobić "blend/kupaż" obu ...

Jakieś pomysły?

 

Warka 8 - Hybryda 1 - Braggot 28.08.18

Wersja I

- Poldingroup Ekstrakt Żytni Ekstra 1,2 kg 0,6, 

- WES Pszeniczny 1,7 kg 0,850,

- Poldingroup Ekstrakt Jęczmienny 1,2 kg 0,6, 

- miód wielkokwiatowy 1 kg x2,

- miód gryczany 1 kg.

  

Chmielenie: 

- 60 minut 25g Willamette 2014,

- 30 minut 10g Chinook 2016, 

- 20 minut 10g Mosaic 2016,

- 15 minut 10g Cascade 2016.

 

Drożdże Safale S-04 11,5g x3 + pożywka dla drożdży winnych 5g.

 

11 litrów braggota.

 

28.08.18 28* Brix

19.09.18 4* Blg (14* Brix -- 4,4* BLG wg., kalkulatora na brewness.com) Cicha

 

Wersja II

- Poldingroup Ekstrakt Żytni Ekstra 1,2 kg 0,6,

- WES Pszeniczny 1,7 kg 0,850,

- Poldingroup Ekstrakt Jęczmienny 1,2 kg 0,6,

- miód wielkokwiatowy 1 kg x3. 

  

Chmielenie:

- 60 minut 25g Willamette 2014,

- 30 minut 10g Chinook 2016,

- 20 minut 10g Mosaic 2016,

- 15 minut 10g Cascade 2016.

 

Drożdże Safale S-04 11,5g x4 + pożywka dla drożdży winnych 5g.

 

Około 10 litrów braggota. 

  

28.08.18 ~31,5* Brix 

19.09.18    10,5* Blg (20* Brix -- 12,1* BLG wg., kalkulatora na brewness.com) Cicha 

Edited by ksiegarz5
Link to comment
Share on other sites

Trochę overpitching zrobiłeś przy tym drugim piwie. I jak na moje oko to raczej jest jeszcze niedofermentowane. Szkoda, że przy takim dużym ballingu oddzieliłeś od drożdży po 3 tygodniach zwłaszcza, że S-04 lubią czasami zwolnić pod koniec. Blendować teraz to trochę bez sensu, równie dobrze mogłeś fermentować w jednym pojemniku. A przede wszystkim nie pakuj jeszcze do butelek. Poczekaj jeszcze trochę, zwłaszcza z tym drugim. No i mam nadzieję, że zdajesz sobie sprawę, że zdatne będzie do picia najwcześniej na wiosnę :)

Link to comment
Share on other sites

Henx - > Dziękuję za odpowiedź.

Nie wiem czy za wcześnie, ale świeciłem co jakiś czas latarką przez fermentor i czapa piany pod koniec tych 3 tygodni opadła na dno ... No i też spory osad zebrał się na dole.

Dla pewności odczekałem jeszcze ze 2 dni ... Co do overpitchingu to zdaję sobie z tego sprawę. :(

Prawdopodobnie, gdyby Blg było wyższe, nie zlewałbym go na cichą, ale skoro aż tyle drożdże zjadły, to wydawało mi się, że więcej nie będzie.

Tak, ale jedno jest na wzór Braggota z Peruna, wielokwiatowy miód + trochę gryczanego, a drugi jest na samym "wielokwiacie" ... I, mówiąc szczerze, planowałem ciut niższy ekstrakt, ale rozdzielając, hm, nastaw, nie do końca równomiernie mi się to udało, a do obu wiader wlałem po 5l wody. :/

Nie śpieszy mi się. :D Mam jeszcze porter bałtycki z suską sechlońską z zeszłego roku w butelkach, a do tego, tegoroczny, z wiśnią. Będzie co pić przez zimowe miesiące. ^^

Wiele też sobie obiecuje po piwie które jest TERAZ w beczce. ;)

Link to comment
Share on other sites

Gdy zaczynałem fermentować braggota, w garażu było około 18* C, ale po jakimś tygodniu znowu wróciły upały i temperatura podniosła się tam do 23-24* ... I tak jak już pisałem, fermentory stały bezpośrednio na wyłożonej płytkami podłodze.

Teraz już się tam dosyć mocno ochłodziło i w garażu mam teraz 15* C. W dzień. W nocy pewnie mniej ...

Około 20* C. Nie pamiętam już, bo zadawałem je dosyć późno, koło 22. :/

Edited by ksiegarz5
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Zabutelkowałem dzisiaj oba braggoty. Nieco to się opóźniło, ale ... Trzeba to było w końcu zrobić, tym bardziej, że potrzebuję mieć wolne fermentory. ?

Wersja I w dniu 16.10. br., po około czterech tygodnia dalej ma 4* Blg.

Wersja II natomiast zeszła o 0,5*, czyli na dzień dzisiejszy ma 10* Blg.

Dodatkowo z "jedynki" zlałem jakieś 7l do mojej dębowej beczułki. Zobaczymy za parę miesięcy co da leżakowanie ... ^^

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.