ksiegarz5 Opublikowano 29 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2018 (edytowane) Witam! Pod koniec sierpnia uwarzyłem swoją pierwszą hybrydę, braggota, z udziałem innych ekstraktów niż ciemny i jasny. ? Coś na wzór BW Braggot z Browaru Perun. ? Wyszły mi dwa fermentory po około 10l. Po trzech tygodniach fermentacji w garażu, gdzie temperatura na początku, była IDEALNA, a z powodu powrotu upałów, zrobiła się tam sauna w granicach 23-24 w ciągu dnia i 16-18 w nocy, piwa przelałem na cichą ... W/w stały bezpośrednio na wyłożonej płytkami podłodze. W przyszłym tygodniu planuję butelkowanie. Prawdopodobnie w sobotę ... I teraz, mam zagwozdkę, bo planowałem część piwa z miodem gryczanym przelać do swojej 7l dębowej beczki, ale nie do końca jestem z obu zadowolony ... Wiem, że to dopiero początek, i piwa muszą się ułożyć, a S-04 zachowują się tak a nie inaczej. Po części to też moja wina, bo "ciut" się pośpieszyłem z warzeniem i teraz nie miałbym problemów z upałem, ale ... Nie wiem czy zrobić tak jak planowałem, czy może wlać tego drugiego braggota ... A może zrobić "blend/kupaż" obu ... Jakieś pomysły? Warka 8 - Hybryda 1 - Braggot 28.08.18 Wersja I - Poldingroup Ekstrakt Żytni Ekstra 1,2 kg 0,6, - WES Pszeniczny 1,7 kg 0,850, - Poldingroup Ekstrakt Jęczmienny 1,2 kg 0,6, - miód wielkokwiatowy 1 kg x2, - miód gryczany 1 kg. Chmielenie: - 60 minut 25g Willamette 2014, - 30 minut 10g Chinook 2016, - 20 minut 10g Mosaic 2016, - 15 minut 10g Cascade 2016. Drożdże Safale S-04 11,5g x3 + pożywka dla drożdży winnych 5g. 11 litrów braggota. 28.08.18 28* Brix 19.09.18 4* Blg (14* Brix -- 4,4* BLG wg., kalkulatora na brewness.com) Cicha Wersja II - Poldingroup Ekstrakt Żytni Ekstra 1,2 kg 0,6, - WES Pszeniczny 1,7 kg 0,850, - Poldingroup Ekstrakt Jęczmienny 1,2 kg 0,6, - miód wielkokwiatowy 1 kg x3. Chmielenie: - 60 minut 25g Willamette 2014, - 30 minut 10g Chinook 2016, - 20 minut 10g Mosaic 2016, - 15 minut 10g Cascade 2016. Drożdże Safale S-04 11,5g x4 + pożywka dla drożdży winnych 5g. Około 10 litrów braggota. 28.08.18 ~31,5* Brix 19.09.18 10,5* Blg (20* Brix -- 12,1* BLG wg., kalkulatora na brewness.com) Cicha Edytowane 29 Września 2018 przez ksiegarz5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 29 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2018 Trochę overpitching zrobiłeś przy tym drugim piwie. I jak na moje oko to raczej jest jeszcze niedofermentowane. Szkoda, że przy takim dużym ballingu oddzieliłeś od drożdży po 3 tygodniach zwłaszcza, że S-04 lubią czasami zwolnić pod koniec. Blendować teraz to trochę bez sensu, równie dobrze mogłeś fermentować w jednym pojemniku. A przede wszystkim nie pakuj jeszcze do butelek. Poczekaj jeszcze trochę, zwłaszcza z tym drugim. No i mam nadzieję, że zdajesz sobie sprawę, że zdatne będzie do picia najwcześniej na wiosnę :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiegarz5 Opublikowano 29 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2018 Henx - > Dziękuję za odpowiedź. Nie wiem czy za wcześnie, ale świeciłem co jakiś czas latarką przez fermentor i czapa piany pod koniec tych 3 tygodni opadła na dno ... No i też spory osad zebrał się na dole. Dla pewności odczekałem jeszcze ze 2 dni ... Co do overpitchingu to zdaję sobie z tego sprawę. Prawdopodobnie, gdyby Blg było wyższe, nie zlewałbym go na cichą, ale skoro aż tyle drożdże zjadły, to wydawało mi się, że więcej nie będzie. Tak, ale jedno jest na wzór Braggota z Peruna, wielokwiatowy miód + trochę gryczanego, a drugi jest na samym "wielokwiacie" ... I, mówiąc szczerze, planowałem ciut niższy ekstrakt, ale rozdzielając, hm, nastaw, nie do końca równomiernie mi się to udało, a do obu wiader wlałem po 5l wody. Nie śpieszy mi się. Mam jeszcze porter bałtycki z suską sechlońską z zeszłego roku w butelkach, a do tego, tegoroczny, z wiśnią. Będzie co pić przez zimowe miesiące. ^^ Wiele też sobie obiecuje po piwie które jest TERAZ w beczce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 30 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2018 Napisz jeszcze w jakich temperaturach fermentowałeś. I koniecznie jaka była trmperatura zadania drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiegarz5 Opublikowano 30 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2018 (edytowane) Gdy zaczynałem fermentować braggota, w garażu było około 18* C, ale po jakimś tygodniu znowu wróciły upały i temperatura podniosła się tam do 23-24* ... I tak jak już pisałem, fermentory stały bezpośrednio na wyłożonej płytkami podłodze. Teraz już się tam dosyć mocno ochłodziło i w garażu mam teraz 15* C. W dzień. W nocy pewnie mniej ... Około 20* C. Nie pamiętam już, bo zadawałem je dosyć późno, koło 22. Edytowane 3 Listopada 2018 przez ksiegarz5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 2 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2018 Poczekaj jeszcze z tydzień chociaż z tym butelkowaniem. Ale ta wersja druga coś nisko zeszła. Jesteś pewien poprawności pomiarów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiegarz5 Opublikowano 2 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2018 Używałem refraktometru oraz "spławika" z Browamatora. Próbki na pewno nie miały więcej jak 20* C ... Na razie mi się nie spieszy ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiegarz5 Opublikowano 16 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2018 Zabutelkowałem dzisiaj oba braggoty. Nieco to się opóźniło, ale ... Trzeba to było w końcu zrobić, tym bardziej, że potrzebuję mieć wolne fermentory. ? Wersja I w dniu 16.10. br., po około czterech tygodnia dalej ma 4* Blg. Wersja II natomiast zeszła o 0,5*, czyli na dzień dzisiejszy ma 10* Blg. Dodatkowo z "jedynki" zlałem jakieś 7l do mojej dębowej beczułki. Zobaczymy za parę miesięcy co da leżakowanie ... ^^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się