Jump to content

Porter Bałtycki


Jagr

Recommended Posts

Hej wszystkim,

temperatura coraz niższa dlatego w najbliższych tygodniach planuję wykonać swojego pierwszego Portera Bałtyckiego. Utworzyłem swój własny przepis sugerując się trochę gotowcami. 

Mam odnośnie tego kilka pytań:

- czy nie przedobrzyłem z ilością słodów? może nie potrzebnie tak kombinuję? czy mogę zamienić jęczmień na pale ale (akurat pilsner mi się skończył a mam sporo pale ale?

- dla 20 blg wyszło mi 9,6kg słodu - czy ktoś wie czy uda mi się to "na raz" zatrzeć w Grainfather?

- jak zacierać portera, ja ustawiłem bardziej na słodko, czy to dobrze?

- chmielenie zrobiłem na 30ibu, użyłem marynki, perle i lubelskiego. Czy aromatyczny jest potrzebny w porterze? w razie co mam sporo chmieli aromatycznych

 

Każda inna uwaga mile widziana.

 

Dodam, że najpierw będę warzył pszenicznego lagera a póżniej na gęstwie zrobię portera.

 

Przepis poniżej:

Porter Bałtycki.bsmx

 

Słody w magazynie:

image.png.8c92635aef5d16448eff05c8944508a3.png

 

Chmiele w magazynie:

 

image.png.aef037380e1b20f6da7b19e7f5701984.png

 

Porter Bałtycki

Baltic Porter

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 11.7* (OG 1.046)
  • Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01)
  • Alkohol objętościowo: 4.7%
  • Objętość: 19l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 5kg Viking Pilsner Malt - Viking Malt (4 EBC, 52.1%)
  2. 1kg Viking Pale Ale Malt - Viking Malt (6 EBC, 10.4%)
  3. 1kg Viking Vienna Malt - Viking Malt (8.5 EBC, 10.4%)
  4. 0.5kg Viking Caramel 30 - Viking Malt (30 EBC, 5.2%)
  5. 0.5kg Viking Caramel 300 - Viking Malt (300 EBC, 5.2%)
  6. 0.5kg Viking Munich Malt Dark - Viking Malt (22 EBC, 5.2%)
  7. 0.5kg Viking Munich Malt Light - Viking Malt (16 EBC, 5.2%)
  8. 0.2kg Viking Caramel Wheat - Viking Malt (100 EBC, 2.1%)
  9. 0.2kg Viking Roasted Barley - Viking Malt (1100 EBC, 2.1%)
  10. 0.1kg Viking Black Malt - Viking Malt (1400 EBC, 1%)
  11. 0.1kg Viking Cookie Malt - Viking Malt (60 EBC, 1%)
  12. 30g Marynka 8.4AA (15.1IBU) granulat - Gotowanie 60min
  13. 30g Perle 7.1AA (12.8IBU) granulat - Gotowanie 60min
  14. 30g Lublin (Lubelski) 4AA (2.6IBU) granulat - Gotowanie 10min

 

Zacieranie:

  1. 1 (Podgrzewanie 15min) 52°C 15min
  2. 2 (Podgrzewanie 10min) 63°C 30min
  3. 3 (Podgrzewanie 10min) 72°C 40min
  4. Mash out (Podgrzewanie 5min) 78°C 10min

 

Notatki:

 


Edited by Jagr
Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, Jagr napisał:

czy nie przedobrzyłem z ilością słodów? może nie potrzebnie tak kombinuję?

Takie mam trochę wrażenie, 11 różnych słodów wygląda trochę jak sprzątanie magazynu ;)

1 godzinę temu, Jagr napisał:

czy mogę zamienić jęczmień na pale ale (akurat jęczmień mi się skończył a mam sporo pale ale?

Jaki jęczmień? bo chyba nie palony.

Generalnie to chyba do portera bałtyckiego bazą częściej jest monachisjki/wiedeński niż pilzneński.

Ja bym dał mniej karmeli i pewnie Carafę special (bez łuski) zamiast jęczmienia palonego.

 

1 godzinę temu, Jagr napisał:

jak zacierać portera, ja ustawiłem bardziej na słodko, czy to dobrze?

Wg mnie na wytrawnie, w mocnym piwie i tak sporo zostanie.

1 godzinę temu, Jagr napisał:

Czy aromatyczny jest potrzebny w porterze?

Nie, raczej i tak schowa się pod słodami i zaniknie w czasie leżakowania.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.