SynMojegoStarego Posted October 9, 2018 Share Posted October 9, 2018 Czysto teoretycznie zapytam, czy można ubić pojawiającą się infekcję dodając chmiel do fermentora? Link to comment Share on other sites More sharing options...
DanielN Posted October 9, 2018 Share Posted October 9, 2018 (edited) Nie. Chmiel traktuj raczej jako inhibitor, czyli coś co może zwolnić rozwój bakterii (chyba też tylko, albo głównie, gram dodatnich). Dodatkowo nie ma większego wpływu na grzyby, czyli drożdże, w tym te dzikie. Edited October 9, 2018 by Daniel() Link to comment Share on other sites More sharing options...
SynMojegoStarego Posted October 9, 2018 Author Share Posted October 9, 2018 Dzięki za odpowiedź. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now