Michał Kaczyński Opublikowano 9 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2018 Witam, zrobiłem swojego pierwszego brewkita stout milk. Jedna rzecz mnie niepokoi. Od dodania drożdży (safale 04) minęło 14 h, a piany na powierzchni bardzo mało, jeszcze nawet nie okryła całej powierzchni. To nawet nie piana tylko skupiska pęcherzyków. Nie ma to "budowy" jak np na różnych zdjęciach z internetu... Czy brak tej piany może być spowodowany, że po przelaniu brewkitu wrzącego do fermentora z wodą musiałem odczekać jeszcze prawie 2,3h ( drożdże przez ten czas były już uwodnione),by się ochłodziło do 28'C(aktualnie jest ok 25'C) i woda się wysyciła tlenem co uniemożliwiło drożdżom pierwszą fazę tj namnażanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josephson Opublikowano 9 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2018 Drożdże do potrzebują tlenu żeby się namnożyć. I należy je zadać w temp optymalnej (zależy od szczepu). Kiedy dokładnie dodałeś drożdże? Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Kaczyński Opublikowano 9 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2018 Z racji tego, że nie chciałem ich dawać do brzeczki o temp 45'C musiałem czekać 2,3h aż w wannie w wodzie spadnie do 28'C. Drożdże orientacyjnie dałem o 3 w nocy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josephson Opublikowano 9 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2018 Jak w 28 stponiach to powinny przeżyć. A ile czasu minęło od uwodnienia do zadania ich do brzeczki? Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Kaczyński Opublikowano 9 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2018 Od wsypania drożdży do ochłodzonego wrzątku do temp pokojowej minęło 2,5h zanim trafiła do brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josephson Opublikowano 9 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2018 (edytowane) Musisz koniecznie poczytać o uwadnianiu i zadawaniu drożdży na wiki albo szukać tematy na forum. Wszystko jest opisane. Nie trzymałem w wodzie tyle czasu drożdży, ale po takim czasie i jeśli nie natleniłeś brzeczki przed ich zadaniem to myślę, że mogą nie wystartować. Zacznij tutaj https://www.wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki Edytowane 9 Października 2018 przez josephson Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 9 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2018 Wystartują, zjedzą wszystko. Ale będą się wlokly i fuzli będzie spora ilość. Przy s04 to brzeczka powinna mieć 14-16C. Inne dane na paczkach to raczej marketing. Lepiej wsypać suchary na brzeczkę, niż zadawać w takich temperaturach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Kaczyński Opublikowano 9 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2018 Przy kolejnej warce nie będę takich błędów popełniać. Dziękuję za odzew. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hymek Opublikowano 10 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2018 Wystartują, zjedzą wszystko. Ale będą się wlokly i fuzli będzie spora ilość. Przy s04 to brzeczka powinna mieć 14-16C. Inne dane na paczkach to raczej marketing. Lepiej wsypać suchary na brzeczkę, niż zadawać w takich temperaturach. 14 stopni to trochę przesada. Dla wszystkich górniaków spokojnie można przyjąć te 17-19 stopni jako optymalne. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 10 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2018 Godzinę temu, hymek napisał: 14 stopni to trochę przesada. Dla wszystkich górniaków spokojnie można przyjąć te 17-19 stopni jako optymalne. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Miałem niemiłe przygody z s-04, potrafią być złośliwe przy wyższych temperaturach co skutkuje paskudnym piwem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 10 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2018 Godzinę temu, hymek napisał: Dla wszystkich górniaków spokojnie można przyjąć te 17-19 stopni jako optymalne Bardzo duże uogólnienie i nie prawdziwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 10 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2018 Wszystko fajnie, ale jak zadasz s04 w 19C, to jak rusza, będzie w fermentorze jakieś 22. A z tego nic dobrego nie będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jeffrey_lbn Opublikowano 10 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2018 12 godzin temu, Jankasper napisał: Wszystko fajnie, ale jak zadasz s04 w 19C, to jak rusza, będzie w fermentorze jakieś 22. A z tego nic dobrego nie będzie. Swojego ostatniego FESa czy RISa fermentowałem na tych drożdżach w temperaturze otoczenia 18-19 st.C. Co więcej zadawałem je gdy piwo miało jeszcze ok 25st. C i piwa ładnie wystartowały i wyszły bardzo dobrze choć możliwe, że w 14-16st. byłyby jeszcze lepsze. Stwierdzenie z góry, że nic dobrego nie będzie z piwa na S04, które w czasie fermentacji ma 22st. jest trochę przesadzone bo miałem okazję się o tym przekonać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 11 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2018 9 godzin temu, Jeffrey_lbn napisał: Swojego ostatniego FESa czy RISa fermentowałem na tych drożdżach w temperaturze otoczenia 18-19 st.C. Co więcej zadawałem je gdy piwo miało jeszcze ok 25st. C i piwa ładnie wystartowały i wyszły bardzo dobrze choć możliwe, że w 14-16st. byłyby jeszcze lepsze. Stwierdzenie z góry, że nic dobrego nie będzie z piwa na S04, które w czasie fermentacji ma 22st. jest trochę przesadzone bo miałem okazję się o tym przekonać. No to może inaczej... wysoka temp. fermentacji niektórymi drożdżami zwiększa prawdopodobieństwo paskudnego efektu końcowego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hymek Opublikowano 11 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2018 Bardzo duże uogólnienie i nie prawdziwe.Dlaczego nieprawdziwe? Jeśli utrzymasz temp. brzeczki w okolicach 17 stopni to większość rodzajów drożdży będzie się miała dobrze. Jedyny wyjątek stanowić będą belgi i brety. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 11 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2018 9 godzin temu, hymek napisał: Dlaczego nieprawdziwe? Bo 9 godzin temu, hymek napisał: większość rodzajów drożdży To nie W dniu 10.10.2018 o 07:15, hymek napisał: Dla wszystkich górniaków 9 godzin temu, hymek napisał: Jedyny wyjątek stanowić będą belgi i brety Nie jedyny, bo sam wymienisz dwa rodzaje, a są jeszcze chociazby kveiki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się