Jump to content

Pierwszy brewkit Stout


Recommended Posts

Witam, zrobiłem swojego pierwszego brewkita stout milk. Jedna rzecz mnie niepokoi. Od dodania drożdży (safale 04) minęło 14 h, a piany na powierzchni bardzo mało, jeszcze nawet nie okryła całej powierzchni. To nawet nie piana tylko skupiska pęcherzyków. Nie ma to "budowy" jak np na różnych zdjęciach z internetu... Czy brak tej piany może być spowodowany, że po przelaniu brewkitu wrzącego do fermentora z wodą musiałem odczekać jeszcze prawie 2,3h ( drożdże przez ten czas były już uwodnione),by się ochłodziło do 28'C(aktualnie jest ok 25'C) i woda się wysyciła tlenem co uniemożliwiło drożdżom pierwszą fazę tj namnażanie?

Link to comment
Share on other sites

Drożdże do potrzebują tlenu żeby się namnożyć. I należy je zadać w temp optymalnej (zależy od szczepu). Kiedy dokładnie dodałeś drożdże?

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Musisz koniecznie poczytać o uwadnianiu i zadawaniu drożdży na wiki albo szukać tematy na forum. Wszystko jest opisane. Nie trzymałem w wodzie tyle czasu drożdży, ale po takim czasie i jeśli nie natleniłeś brzeczki przed ich zadaniem to myślę, że mogą nie wystartować.

 

Zacznij tutaj https://www.wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki

Edited by josephson
Link to comment
Share on other sites

Wystartują,  zjedzą wszystko. Ale będą się wlokly i fuzli będzie spora ilość. 

Przy s04 to brzeczka powinna mieć 14-16C. Inne dane na paczkach to raczej marketing. 

Lepiej wsypać suchary na brzeczkę,  niż zadawać w takich temperaturach. 

 

Link to comment
Share on other sites

Wystartują,  zjedzą wszystko. Ale będą się wlokly i fuzli będzie spora ilość. 
Przy s04 to brzeczka powinna mieć 14-16C. Inne dane na paczkach to raczej marketing. 
Lepiej wsypać suchary na brzeczkę,  niż zadawać w takich temperaturach. 
 

14 stopni to trochę przesada. Dla wszystkich górniaków spokojnie można przyjąć te 17-19 stopni jako optymalne.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, hymek napisał:


14 stopni to trochę przesada. Dla wszystkich górniaków spokojnie można przyjąć te 17-19 stopni jako optymalne.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Miałem niemiłe przygody z s-04, potrafią być złośliwe przy wyższych temperaturach co skutkuje paskudnym piwem

Link to comment
Share on other sites

12 godzin temu, Jankasper napisał:

Wszystko fajnie,  ale jak zadasz s04 w 19C,  to jak rusza,  będzie w fermentorze jakieś 22. A z tego nic dobrego nie będzie. 

Swojego ostatniego FESa czy RISa fermentowałem na tych drożdżach w temperaturze otoczenia 18-19 st.C. Co więcej zadawałem je gdy piwo miało jeszcze ok 25st. C i piwa ładnie wystartowały i wyszły bardzo dobrze choć możliwe, że w 14-16st. byłyby jeszcze lepsze. Stwierdzenie z góry, że nic dobrego nie będzie z piwa na S04, które w czasie fermentacji ma 22st. jest trochę przesadzone bo miałem okazję się o tym przekonać.

Link to comment
Share on other sites

9 godzin temu, Jeffrey_lbn napisał:

Swojego ostatniego FESa czy RISa fermentowałem na tych drożdżach w temperaturze otoczenia 18-19 st.C. Co więcej zadawałem je gdy piwo miało jeszcze ok 25st. C i piwa ładnie wystartowały i wyszły bardzo dobrze choć możliwe, że w 14-16st. byłyby jeszcze lepsze. Stwierdzenie z góry, że nic dobrego nie będzie z piwa na S04, które w czasie fermentacji ma 22st. jest trochę przesadzone bo miałem okazję się o tym przekonać.

No to może inaczej... wysoka temp. fermentacji niektórymi drożdżami zwiększa prawdopodobieństwo paskudnego efektu końcowego

Link to comment
Share on other sites

Bardzo duże uogólnienie i nie prawdziwe.

Dlaczego nieprawdziwe? Jeśli utrzymasz temp. brzeczki w okolicach 17 stopni to większość rodzajów drożdży będzie się miała dobrze. Jedyny wyjątek stanowić będą belgi i brety.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Link to comment
Share on other sites

9 godzin temu, hymek napisał:

Dlaczego nieprawdziwe?

Bo

9 godzin temu, hymek napisał:

większość rodzajów drożdży

To nie

 

W dniu 10.10.2018 o 07:15, hymek napisał:

Dla wszystkich górniaków

 

9 godzin temu, hymek napisał:

Jedyny wyjątek stanowić będą belgi i brety

Nie jedyny, bo sam wymienisz dwa rodzaje, a są jeszcze chociazby kveiki

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.