Skocz do zawartości

Pierwszy brewkit Stout


Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zrobiłem swojego pierwszego brewkita stout milk. Jedna rzecz mnie niepokoi. Od dodania drożdży (safale 04) minęło 14 h, a piany na powierzchni bardzo mało, jeszcze nawet nie okryła całej powierzchni. To nawet nie piana tylko skupiska pęcherzyków. Nie ma to "budowy" jak np na różnych zdjęciach z internetu... Czy brak tej piany może być spowodowany, że po przelaniu brewkitu wrzącego do fermentora z wodą musiałem odczekać jeszcze prawie 2,3h ( drożdże przez ten czas były już uwodnione),by się ochłodziło do 28'C(aktualnie jest ok 25'C) i woda się wysyciła tlenem co uniemożliwiło drożdżom pierwszą fazę tj namnażanie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Musisz koniecznie poczytać o uwadnianiu i zadawaniu drożdży na wiki albo szukać tematy na forum. Wszystko jest opisane. Nie trzymałem w wodzie tyle czasu drożdży, ale po takim czasie i jeśli nie natleniłeś brzeczki przed ich zadaniem to myślę, że mogą nie wystartować.

 

Zacznij tutaj https://www.wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki

Edytowane przez josephson
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 9.10.2018 o 15:43, Jankasper napisał(a):
Wystartują,  zjedzą wszystko. Ale będą się wlokly i fuzli będzie spora ilość. 
Przy s04 to brzeczka powinna mieć 14-16C. Inne dane na paczkach to raczej marketing. 
Lepiej wsypać suchary na brzeczkę,  niż zadawać w takich temperaturach. 
 

14 stopni to trochę przesada. Dla wszystkich górniaków spokojnie można przyjąć te 17-19 stopni jako optymalne.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 10.10.2018 o 05:15, hymek napisał(a):


14 stopni to trochę przesada. Dla wszystkich górniaków spokojnie można przyjąć te 17-19 stopni jako optymalne.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Rozwiń  

Miałem niemiłe przygody z s-04, potrafią być złośliwe przy wyższych temperaturach co skutkuje paskudnym piwem

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 10.10.2018 o 08:05, Jankasper napisał(a):

Wszystko fajnie,  ale jak zadasz s04 w 19C,  to jak rusza,  będzie w fermentorze jakieś 22. A z tego nic dobrego nie będzie. 

Rozwiń  

Swojego ostatniego FESa czy RISa fermentowałem na tych drożdżach w temperaturze otoczenia 18-19 st.C. Co więcej zadawałem je gdy piwo miało jeszcze ok 25st. C i piwa ładnie wystartowały i wyszły bardzo dobrze choć możliwe, że w 14-16st. byłyby jeszcze lepsze. Stwierdzenie z góry, że nic dobrego nie będzie z piwa na S04, które w czasie fermentacji ma 22st. jest trochę przesadzone bo miałem okazję się o tym przekonać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 10.10.2018 o 20:37, Jeffrey_lbn napisał(a):

Swojego ostatniego FESa czy RISa fermentowałem na tych drożdżach w temperaturze otoczenia 18-19 st.C. Co więcej zadawałem je gdy piwo miało jeszcze ok 25st. C i piwa ładnie wystartowały i wyszły bardzo dobrze choć możliwe, że w 14-16st. byłyby jeszcze lepsze. Stwierdzenie z góry, że nic dobrego nie będzie z piwa na S04, które w czasie fermentacji ma 22st. jest trochę przesadzone bo miałem okazję się o tym przekonać.

Rozwiń  

No to może inaczej... wysoka temp. fermentacji niektórymi drożdżami zwiększa prawdopodobieństwo paskudnego efektu końcowego

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 10.10.2018 o 06:39, Mibor napisał(a):
Bardzo duże uogólnienie i nie prawdziwe.

Dlaczego nieprawdziwe? Jeśli utrzymasz temp. brzeczki w okolicach 17 stopni to większość rodzajów drożdży będzie się miała dobrze. Jedyny wyjątek stanowić będą belgi i brety.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 11.10.2018 o 06:38, hymek napisał(a):

Dlaczego nieprawdziwe?

Rozwiń  

Bo

  W dniu 11.10.2018 o 06:38, hymek napisał(a):

większość rodzajów drożdży

Rozwiń  

To nie

 

  W dniu 10.10.2018 o 05:15, hymek napisał(a):

Dla wszystkich górniaków

Rozwiń  

 

  W dniu 11.10.2018 o 06:38, hymek napisał(a):

Jedyny wyjątek stanowić będą belgi i brety

Rozwiń  

Nie jedyny, bo sam wymienisz dwa rodzaje, a są jeszcze chociazby kveiki

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.