Jump to content

Fermentacja Kolscha. Cicha w kegach.


jaedge

Recommended Posts

Od niedzieli burzliwie fermentuje Kolsch na drożdżach "Wyesast 2565 Kolsch" , fermentuję w temp 16 st. po przefermentowaniu , ale nie mniej niż 10-14 dni ,planuję przelać na cichą.

Do tej pory cicha przeprowadzałem w plastikowych fermentorach , teraz mam plan żeby cichą przeprowadzić w kegach cornelius  19l. Piwa jest ok 50 litrów ,więc plan jest taki zeby 

zapełnić dwa kegi, a resztę przelać do fermentora i to z fermentora trafi do butelek. 

Mam kilka pytań , również w związku z tym że po raz pierwszy do fermentacji korzystam ze sterowanej lodówki , a nie jak do tej pory sił natury:

1.Czy temperaturę burzliwej utrzymywać na jednym poziomie , czy zwiększać z czasem? 

2. Czy po przelaniu do kega zapodać CO2 . Czy  tylko "wygonić" powietrze, czy może jakąś konkretną  dawkę?.

3. Jak długo trzymać na cichej , czy 3 tygodnie w temp.  8 st będzie ok? 

   
Link to comment
Share on other sites

Jesli mogę podłaczyc sie do tematu , to mialbym jedno pytanie - czy, jesli planuje 4 tygodniowe lezakowanie  Koelscha w 8C  (po ustaniu fermentacji, której czas zakladam na 2 tyg) to zlewać ja na ten miesiac znad drożdży, czy zostawić ?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
W dniu 10.10.2018 o 14:04, jaedge napisał:

Od niedzieli burzliwie fermentuje Kolsch na drożdżach "Wyesast 2565 Kolsch" , fermentuję w temp 16 st. po przefermentowaniu , ale nie mniej niż 10-14 dni ,planuję przelać na cichą.

Do tej pory cicha przeprowadzałem w plastikowych fermentorach , teraz mam plan żeby cichą przeprowadzić w kegach cornelius  19l. Piwa jest ok 50 litrów ,więc plan jest taki zeby 

zapełnić dwa kegi, a resztę przelać do fermentora i to z fermentora trafi do butelek. 

Mam kilka pytań , również w związku z tym że po raz pierwszy do fermentacji korzystam ze sterowanej lodówki , a nie jak do tej pory sił natury:

1.Czy temperaturę burzliwej utrzymywać na jednym poziomie , czy zwiększać z czasem? 

2. Czy po przelaniu do kega zapodać CO2 . Czy  tylko "wygonić" powietrze, czy może jakąś konkretną  dawkę?.

3. Jak długo trzymać na cichej , czy 3 tygodnie w temp.  8 st będzie ok? 

   

1. Jesli jeszcze nie przelales to poczekaj jeszcze z tydzien a nawet dwa spokojnie, i mozesz podniesc temperature o pare stopni zeby pobudzic drozdze do sprzatania. 

2. Mozesz normalnie nagazowac. 

3. Jesli masz lodowke ze sterownikiem to z lageruj to piwo przez pare tygodni w 2 stopniach, 3 powinny byc ok jesli musisz zwolnic lodowke na cos innego. 

W dniu 10.10.2018 o 19:41, fotohobby napisał:

Jesli mogę podłaczyc sie do tematu , to mialbym jedno pytanie - czy, jesli planuje 4 tygodniowe lezakowanie  Koelscha w 8C  (po ustaniu fermentacji, której czas zakladam na 2 tyg) to zlewać ja na ten miesiac znad drożdży, czy zostawić ?

 

A mozesz nic nie zakladac i dac drozdzom przefermentowac spokojnie? 2 tygodnie to dla kolsha bedzie za malo, mozliwe ze i 3 bedzie za malo. 

I co do lagerowania to samo co wczesniej, jak bedziesz pewny ze drozdze skonczyly po sobie sprzatac przelej do osobnego zbiornika i lageruj w temperaturze jak najblizszej 0 stopni. 

 

Robilem kolsza na swiezej gestwie, z mojego doswiadczenia 3 tygodnie to za malo. 

Jesli zawczesnie zaczniecie lagerowac to drozdze po sobie nie sprzatna i piwo tylko ladnie wam sie wyklaruje. 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, Lasek napisał:

A mozesz nic nie zakladac i dac drozdzom przefermentowac spokojnie? 2 tygodnie to dla kolsha bedzie za malo, mozliwe ze i 3 bedzie za malo. 

I co do lagerowania to samo co wczesniej, jak bedziesz pewny ze drozdze skonczyly po sobie sprzatac przelej do osobnego zbiornika i lageruj w temperaturze jak najblizszej 0 stopni. 

 

Robilem kolsza na swiezej gestwie, z mojego doswiadczenia 3 tygodnie to za malo. 

Jesli zawczesnie zaczniecie lagerowac to drozdze po sobie nie sprzatna i piwo tylko ladnie wam sie wyklaruje

 

Mogę nie zakładać, ale po 7 dniach w 14,5C, po trzech w 17C  BLG=4 (zacierane w 68C, 2 .3kg słodu, 1.7kg ekstraktu płynnego). Na powierzchni już czysto, piwo z dnia na dzień bardziej klarowne. Dziś rano wyłączyłem lodówkę, temp sięgnęła już 19C. Mogę przetrzymać jeszcze choćby w tydzień w 19C .

Co do lagerowania - mogę to zrobić w pomieszczeniu ze stabilnym 8C, lub w lodówce bez sterownika (2-6C)

Moja ze sterownikiem będzie już miała inny fermentor do schładzania.

Link to comment
Share on other sites

19 godzin temu, fotohobby napisał:

 

Mogę nie zakładać, ale po 7 dniach w 14,5C, po trzech w 17C  BLG=4 (zacierane w 68C, 2 .3kg słodu, 1.7kg ekstraktu płynnego). Na powierzchni już czysto, piwo z dnia na dzień bardziej klarowne. Dziś rano wyłączyłem lodówkę, temp sięgnęła już 19C. Mogę przetrzymać jeszcze choćby w tydzień w 19C .

Co do lagerowania - mogę to zrobić w pomieszczeniu ze stabilnym 8C, lub w lodówce bez sterownika (2-6C)

Moja ze sterownikiem będzie już miała inny fermentor do schładzania.

To ze blg nie spada nie znaczy ze fermentacja sie skonczyla, to samo w kwestii piany na powierzchni. 

Nie ma sie po co spieszyc. 

 

Lagerowac najlepiej w temperaturze jak najblizszej 0 wiec lodowka bez sterownika z ustawionym na maksa chlodzeniem bedzie ok. 

 

Link to comment
Share on other sites

Dzięki za pomoc. Tak jak radziłeś podniosłem temp . , blg od kilku dni się nie zmienia (2,5) , na powierzchni jeszcze jest czapa drożdży, na początku kilka razy drożdże wylazły

do słoika przez rurkę.

Poczekam jeszcze kilka dni i będę przelewał .

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.