Saladyn Opublikowano 11 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2018 Witam uwarzyłem przed wczoraj Berliner Weisse, brzeczkę zakwaszałem w kotle(probiotykiem).Niestety po 48 godzinach ph spadło mi tylko do 4,5 i stąd tez moje pytanie czy da się teraz jeszcze coś zrobić by obniżyć chodź trochę ph?. Piwo jest obecnie na etapie fermentacji burzliwej. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 11 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2018 1 godzinę temu, Saladyn napisał: Witam uwarzyłem przed wczoraj Berliner Weisse, brzeczkę zakwaszałem w kotle(probiotykiem).Niestety po 48 godzinach ph spadło mi tylko do 4,5 i stąd tez moje pytanie czy da się teraz jeszcze coś zrobić by obniżyć chodź trochę ph?. Piwo jest obecnie na etapie fermentacji burzliwej. Pozdrawiam dokwasisz na cichej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 12 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2018 (edytowane) Dodaj kwas mlekowy jak skończy się burzliwa, albo do rozlewu. Przed tym spróbuj piwo czy faktycznie nie jest już kwaśne, bo może akurat będzie Ci odpowiadało Edytowane 12 Października 2018 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 12 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2018 jutro planuję swoją warkę Berlinera na drożdżach Wyeast 3191. z tego co doczytałem to po prostu zaszczepiam drożdżami z bakteriami które są w opakowaniu i po fermentacji ma to dojrzewać w butelkach. czy tak właśnie ma być? czy może zrobić coś inaczej? planuję zacieranie 60", chmielenie 15' na 4,1 IBU (wg BS) i fermentację w temp ok 20st. czytałem też że można dorzucić chmielu na cichą który zahamuje proces kwaśnienia ale w tym przypadku chyba nie ma sensu skoro piwo ma kwaśnieć w butelkach do 6 m-cy. poradzi ktoś jak to najlepiej wykonać na w/w drożdżach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 12 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2018 57 minut temu, nike21 napisał: jutro planuję swoją warkę Berlinera na drożdżach Wyeast 3191. z tego co doczytałem to po prostu zaszczepiam drożdżami z bakteriami które są w opakowaniu i po fermentacji ma to dojrzewać w butelkach. czy tak właśnie ma być? czy może zrobić coś inaczej? planuję zacieranie 60", chmielenie 15' na 4,1 IBU (wg BS) i fermentację w temp ok 20st. czytałem też że można dorzucić chmielu na cichą który zahamuje proces kwaśnienia ale w tym przypadku chyba nie ma sensu skoro piwo ma kwaśnieć w butelkach do 6 m-cy. poradzi ktoś jak to najlepiej wykonać na w/w drożdżach? Nie używałem ale pomysł jest średni... Jak powstrzymasz granaty? Przy fermentacji mlekowej wydziela się też CO2, więc dla mnie trochę z czapy pomysł ładowanie takiego piwa niedofermentowanego i niezakwaszonego w butelki. Ja bym przy użyciu tego szczepu dobrze natlenił brzeczkę, a następnie przetrzymał piwo z miesiąc na fermentacji nawet. Sprawdzając co jakiś czas smak. dopiero lał w butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 12 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2018 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 12 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2018 Wiesz, że to co napisze sklep to zazwyczaj przetłumaczone nieudolnie bełkoty z stron producenta? Potem się domyślaj co autor miał na myśli. Generalnie też nie napisali źle, dojrzewanie w butelkach po zakończonej fermentacji powinno mniej więcej dla tego piwa tyle wynosić. Ja tam polecam przeczytać: https://pspd.org.pl/blog/wiki/berliner-weisse/ Przekonywałbym się do słów Codera o długiej fermentacji, a potem po zakończonej fermentacji do dłuższego leżakowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saladyn Opublikowano 12 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2018 (edytowane) 8 godzin temu, Undeath napisał: Dodaj kwas mlekowy jak skończy się burzliwa, albo do rozlewu. Przed tym spróbuj piwo czy faktycznie nie jest już kwaśne, bo może akurat będzie Ci odpowiadało Jest jakiś wzór lub kalkulator żeby wiedzieć ile mniej więcej dodać kwasu mlekowego żeby zbić ph do pożądanej wartości ? (nie chce przesadzić z ilością ) Edytowane 12 Października 2018 przez Saladyn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 12 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2018 Nie ma za bardzo. Ogólnie 4 ml na 1 litr przy normalnym pH piwa zakwasza go już mocno (kwas mlekowy 80%). Więc kwestia prób i błędów raczej - każdy ma inny poziom kwaśności w smaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 12 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2018 21 godzin temu, Saladyn napisał: Witam uwarzyłem przed wczoraj Berliner Weisse, brzeczkę zakwaszałem w kotle(probiotykiem).Niestety po 48 godzinach ph spadło mi tylko do 4,5 i stąd tez moje pytanie czy da się teraz jeszcze coś zrobić by obniżyć chodź trochę ph?. Piwo jest obecnie na etapie fermentacji burzliwej. Pozdrawiam Próbowałeś brzeczki czy tylko zmierzyłeś pH? Bo pomiary paskami do niczego się nie nadają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saladyn Opublikowano 13 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2018 Mierzyłem i próbowałem lekki kwas, spróbuje jeszcze po fermentacji burzliwej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 22 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2018 Jak czuć kwas to raczej na pewno nie jest pH 4,5. Brzeczka nie będzie jakoś oporowo kwaśna, bo jest tam tona kontrujących kwaśność cukrów. Po fermentacji wyjdzie bardziej. Jeszcze kwestia jaki probiotyk w jakiej ilości i temperatura zakwaszania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się