rumburak Opublikowano 4 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2010 (edytowane) Witam. Chcę uwarzyć piwo ze słodem wędzonym. Coś w stylu Aecht Schlenkerla, tylko górnej fermentacji. Nie mam możliwości do fermentowania dolniaków. Czytałem, że recepura szkockiego ale również zawiera słód wędzony. Czy ktoś uwarzył jakieś udane piwo z zastosowaniem słodu wędzonego i chciałby się podzielić recepturą? Tylko nie piszcie receptur na Grodziskie, ponieważ chciałbym takie mocniejsze ok 12,5 Blg. Edytowane 4 Maja 2010 przez rumburak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 4 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2010 możesz zrobić tak jak grodziskie tylko dosypać więcej słodu pilzneńskiego żeby dojechać do 12°Blg. Ja zrobiłem coś takiego, tylko że wyszło 10°Blg. Jeszcze nie wiem jaki efekt wyszedł bo dopiero dojrzewa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 4 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2010 (edytowane) Ja ostatnio popełniłem Marcową zadymę. Co prawda jest to dolniak ale można przetransponować na jakiegoś górnego bezstylowca. Piwko b. sympatyczne. Wędzonka dość dobrze wyczuwalna. Polecam. Mam nadzieję, że te moje tabele nie rozjadą się zbytnio po wklejeniu i przesłaniu. DATA 2010-03-27 OPIS Marcowa Zadyma OG 13 FG 3 alk. 5,16 0,00 warka nastawa 51,41 51 l słód 3-4 EBC pilzneński 3,6 35,8% 3-5 EBC zakwaszaj. 0,15 1,5% 3-4 EBC wędzony 3,6 35,8% 3-5 EBC cara pils 0,6 6,0% 125-130 Karmel j. od WES 0,5 5,0% 150 caraaroma 0,15 1,5% 350 specjal b 0,15 1,5% 2 płatki owsiane 0,5 5,0% 2 płatki pszeniczne 0,8 8,0% SUMA: 10,05 3,3 woda oligocen/kran 33,165 l MCU razem: 12,73 13,55 SRM brzeczki 8,54 8,92 EBC brzeczki 21,44 22,43 balling 13 ilosc nastawu 53,00 chmielenie czas gotowania 70 rodzaj % alfa ilość [g] AAU "dodane po [min]" czas got. [min] wykorzystanie chmielu IBU czas dodania Marynka szyszki 8 35 280 0 70 32 16,5 16:00 Marynka szyszki 8 35 280 40 30 17 9,0 16:40 "szysz. Spalt select" 5,3 0 30 40 24 0,0 16:30 Marynka szyszki 8 10 80 55 15 8 1,2 16:55 SUMA 640 razem: 26,7 koniec 17:10 DROŻDŻE Munich lager IBUs: 20 ? 30 Edytowane 4 Maja 2010 przez Infam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 4 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2010 Tydzień temu warzyłem coś takiego: http://www.piwo.org/forum/p49238-26-04-2010-19-33-53.html#p49238 Po fermentacji burzliwej piwo wyraźnie wędzonkowe, ale do tego: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=76235 trochę mu brakuje. Słód wędzony stanowił trochę ponad 35% zasypu. Moim zdaniem przy pierwszym podejściu 40% to maksimum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 4 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2010 to bardzo zależy ska ma się wędzony słód. Ja sam zrobiłem, było go dużo bo 50%, ale podczas fermentacji, ale miałem wrażenie że w moim pokoju wisi kilka szynek świeżo po wędzeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
areks1111 Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Witam Bardzo ciekawy temat, podobnie jak rumburak mam ochotę zrobić wędzonke - górniaka (nie grodziskie). Ciężko znaleść jakąś recepture na takie piwo. Aczkolwiek jestem pewien, ze wielu próbowało. W zapasach mam słody 5kg wedzonego, 5 kg monachijskiego, 25kg pale ale. Troche róznych karmelowych , chodziaż chciałbym użyć palonych ziaren przenicy do tego bezstylowaca i stworzyć coś mocno wędzonego i ciemnego o ok 10-11blg. Ktoś moze próbował komponować wędzony z monachijskiem 50:50 + palone ziarna przenicy?? Czy coś pozytywnego mogło by z tego wyjsć? Moje pierwsze zacierane piwo to było grodziskie z zestawu- musze przyznać , że po rocznym leżakowaniu aromat wędzonki dosć mocno zwietrzał i stał się łągodniejszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2010 100% wędzonego i pól kilo monacha i będzie dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2010 100% wędzonego i pól kilo monacha i będzie dobrze. Jacer, czyli razem 110%? Ja bym dał więcej monachijskiego aby zrównoważyć wędzonkę. I większy ekstrakt, co najmniej 12 °Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2010 100% wędzonego i pól kilo monacha i będzie dobrze. Jacer' date=' czyli razem 110%? Ja bym dał więcej monachijskiego aby zrównoważyć wędzonkę. I większy ekstrakt, co najmniej 12 °Blg.[/quote'] 100% tego co ma Mozna dać troszku karmelowego dla kolorku i bedzie prawie Schlenkerla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Historyczna wersja portera angielskiego byla ze smakami wedzonymi. Mozna sie pokusic na uwarzenie cegos takiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2010 O tak, ze 20% wędzonego do robust porter, będzie fajne piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
areks1111 Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2010 (edytowane) Świetny był Rauchbier browaru Kentaki Tarnów (a może Tarnobrzeg??) na Birofilii w Żywcu... chciałbym cos takiego smakowo stworzyć. Może być nawet mocniej wędzone. Aczkolwiek , nie mam możliwości warzyć dolniaków- więc bedzie górniak z drożdżami danstar windsor lub wyeast london esb ...hmm kto robił ciemnego górniaka wędzonego 10-11blg niechaj się podzieli wrażeniami?? Mam zamiar zrobić technologią brzeczka przednia ok20blg 25l podwójnie chmielona, następnie rozlewam po połowie do dwóch fermentatorów uzupełniając wodą do 22l. każdy, i zadając drożdże. Edytowane 21 Sierpnia 2010 przez areks1111 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Cześć Jeśli masz zamiar fermentowac w dwóch różnych fermentatorach to grzechem byłoby nie zadać różnych drożdży. Do jednego neutralne (Notthingam, US-05, California Lager), a do drugiego jakieś kwiatowe (s-04, może jakieś belgijskie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Ja czasami warzę portera wędzonego na drożdżach Ale, tyle że zwykle robię pół warki z wędzonym pieprzem Chipotle i pół bez. Właśnie mam słody gotowe do warzenia w piwnicy od ponad tygodnia, więc może jak to uwarze wkrótce to i opisze na tym forum. Słodu wędzonego dodaje ok. 0,25 kg na 19l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kentaki Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Świetny był Rauchbier browaru Kentaki Tarnów (a może Tarnobrzeg??) na Birofilii w Żywcu... chciałbym cos takiego smakowo stworzyć. Może być nawet mocniej wędzone. W piątek (18.06.10) polewałem z kega raucha z 100% zasypem słodu wędzonego (Weyermann) + 0,5kg pucha barwiącego WESa, na Munichach 2308. Natomiast w sobotę (19.06.10) miałem jeszcze 5L beczułkę wędzonki (70% słodu wędzonego) na drożdżach ESB 1968. Ostatnio słód wędzony Weyermanna jest jakby słabiej wędzony wiec pewnie przerzucę się na Castlemalting bądź Steinbacha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
areks1111 Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Dzięki za Wszystkie opinie Panowie. Kentaki -niestety byłem na birofili tylko w piątek, a więc nie próbowałem wędzonki na london esb 1968. Szkoda, bo zamówiłem parę dni temu właśnie te drożdże ( w planach mam głownie warzenie mildów i niskoprocentowych angielskich ale z różnymi kombinacjami słodów karmelowych). W każdym bądź razie skoro Kentaki wystawił Ale z 70%z zasypem wędzonki na birofili tzn że musiało być pijalne...już wiem jaka będzie moja receptura na ciemną, a może nawet i paloną english wędzonkę) pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się