tommisww Opublikowano 29 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2018 (edytowane) Witam. Milk stout zatrzymał mi się na 10 Blg od początkowego 14,5 Blg. Fermentuje 2 tyg., Blg nie zmienne od czterech dni. Temp. fermentacji 21 stopni, US-04. Zasyp: 1 kg płatki owsiane błyskawiczne 2 kg pale ale 1 kg pszeniczy 0,5 kg karmelowy 0,250 g czekoladowy i jęczmień prażony. 500 g laktoza 60 min w 69 stopniach, mash-out. Od początku drożdze pracowały dość mizernie w porównaniu do innych piw, ale że tak powiem "bulgało" dość regularnie. Moje pytanie co robić w takiej sytuacji? Zlewać? Dosypać cukru i nowych drożdży? Piwo w smaku dobre, infekcji nie widać ani nie czuć. Edytowane 29 Października 2018 przez tommisww Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 29 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2018 Spróbuj zamieszać całym fermentorem, temperatura w miarę stała jest czy ma jakieś wahania mocne? S-04 to bardzo powolne drożdże, więc trochę cierpliwości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sredstvom Opublikowano 29 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2018 Pytanie na szybko: czym mierzyles ekstrakt? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tommisww Opublikowano 29 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2018 (edytowane) Bujałem już fermentorem, nie pomogło. Temp. stała. Może skoki o 1-2 stopnoe max. Mierzyłem Areometrem. Jest nowy, na wodzie wskazuje 0,0. Na innym piwie wskazuje ok. Edytowane 29 Października 2018 przez tommisww Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fizolof Opublikowano 29 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2018 Kiedy dodałeś laktozę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tommisww Opublikowano 29 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2018 Na ostatnie 15 min gotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fizolof Opublikowano 29 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2018 (edytowane) BLG mierzyłeś kiedy i jaka była temperatura brzeczki? Drożdże to US-05 czy S-04? Ile litrów wstawiłeś? No generalnie, to odfermentowało Ci (nie licząc laktozy) 12->7,5BLG. Czyli 37,5%. Bardzo słabo nawet jak na S-04. Ja bym najpierw zaczekał co najmniej z tydzień, dwa, a jeśli nic się nie zmieni, to ponownie zadał kolejne drożdże, bo bałbym się, że S-04 znowu ruszą - w butelkach. Coś musiałeś zepsuć, że Ci drożdże przestały pracować tak szybko. Może natlenienie brzeczki, może temperatura drożdży/brzeczki w momencie zadawania. Edytowane 29 Października 2018 przez fizolof Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tommisww Opublikowano 29 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2018 Mam w miarę stałą temp. 21 stopni i w takiej mierze. Drożdże zdałem przy 19 stopniach. Drożdże S-04. Mam 18l. nastawu. A jakaś pożywka dla drożdzy? albo dosypanie 200g cukru pomoże? Bo i o takich sposobach słyszałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 29 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2018 Prędzej podniesienie temperatury o stopień czy dwa może pobudzić drożdże. Przy S-04 sprawdza się stopniowe podnoszenie temperatury podczas fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się