Jump to content

Gęstwa S-33 na RISa


Recommended Posts

Witam ;)

Mam w planach uwarzyć w najbliższym czasie New Englanda 15 blg na S-33. Następny w kolejce na jubileuszową 10 warkę miał być RIS, tylko celowałbym w jakieś 20-22 BLG, jako że wcześniej nie bawiłem się na takich wysokich ekstraktach, a trochę się obawiam. Moje pytanie to czy drożdże S-33 nadadzą się na RISa, a po drugie czy w ogóle gęstwa po 15 blg nie będzie za bardzo zmęczona, żeby posłużyć do następnego piwa, a w dodatku RISa? 

Link to comment
Share on other sites

Nie odpowiem na pierwsze pytanie (choć S-33 wydaje się, że są dość odporne na alkohol sądząc z opisu) , wracając do drugiego pytania -  uwarzyłem bardzo dobrego RIS'a opierając się na gęstwie po piwie AIPA gdzie miałem 16 Blg. Wystartowały bardzo dobrze i poradziły sobie z RIS'em bez problemu. Gęstwa była świeża.

Link to comment
Share on other sites

35 minut temu, grzehu.jura napisał:

Nie odpowiem na pierwsze pytanie (choć S-33 wydaje się, że są dość odporne na alkohol sądząc z opisu) , wracając do drugiego pytania -  uwarzyłem bardzo dobrego RIS'a opierając się na gęstwie po piwie AIPA gdzie miałem 16 Blg. Wystartowały bardzo dobrze i poradziły sobie z RIS'em bez problemu. Gęstwa była świeża.

 

Co do pierwszej części to sama odporność na alkohol ie jest taka ważna w tym o co pytam, chodzi o to, że jednak w risie estry i te sprawy nie są pożądane, lepiej na pewno sprawdziły by się czystsze drożdże typu us-05 ale nie chce mi się specjalnie robić piwa na us-05, żeby miec gęstwę do RIS'a. 

 

Jeśli chodzi o wiadomość o stanie gęstwy po piwie 16 BLG to wielkie dzięki, czyli nie muszę się obawiać o ich kondycję. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.