dori Opublikowano 17 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2007 5 blg - tak jak wczoraj, hmmm ? Jakie rady mili Państwo ? przelewaj! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Opublikowano 18 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2007 Przelewam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Opublikowano 19 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2007 Cóż ... gotowiec odpoczywa na cichej fermentacji - jeden fermentor stoi pusty i mu smutno :] Postanowiłem go zapełnić - zabieram się za internetowe zakupy ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 19 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2007 Cóż ... gotowiec odpoczywa na cichej fermentacji - jeden fermentor stoi pusty i mu smutno :] Postanowiłem go zapełnić - zabieram się za internetowe zakupy ;D Co teraz zamierzasz uwarzyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Opublikowano 19 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2007 Tym razem - Piwo Zimowe 15blg - zestaw z Browamatora ale już nie brew-kit Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattie Opublikowano 19 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2007 Tym razem - Piwo Zimowe 15blg - zestaw z Browamatora ale już nie brew-kit Kurcze - gratuluję prędkości, mi to coś wolniej idzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Opublikowano 19 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2007 Nie mogę pozwolić, żeby jeden fermentor stał bezczynnie ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 19 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2007 Nie mogę pozwolić, żeby jeden fermentor stał bezczynnie ;] Etykiety jakieś planujesz? Ps: oczywiście nie zastępcze o ile o Twoje czasy Przypomina mi się węgorz z drobiu w opakowaniu zastępczym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Opublikowano 19 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2007 Rocznik '79 - co nieco pamiętam ;] Owszem, etykiety planuję - chociaż nie bardzo wiem jak się do tego zabrać od strony technicznej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 19 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2007 Rocznik '79 - co nieco pamiętam ;] Owszem, etykiety planuję - chociaż nie bardzo wiem jak się do tego zabrać od strony technicznej. Tak naprawdę sposobów jest wiele, od painta, przez corela i na photoshopie kończąc.. Zwykle bitmapy w photoshopie a później import i napisy w corelu. Oczywiście można to za free zrobić w linuksowym gimpie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Opublikowano 19 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2007 Chodziło mi bardziej o coś w rodzaju wzoru wielkości i kształtu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 19 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2007 Chodziło mi bardziej o coś w rodzaju wzoru wielkości i kształtu A to raczej totalna dowolność Niektórzy wzorują sie na etykietach spotykanych na codzień, inni uprawiają zupełny freestyle i też fajnie wygląda :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Opublikowano 20 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2007 Jako, że przy produkcji pierwszej warki miałem kłopoty z utrzymaniem temperatury na stałym, zadowalająco niskim poziomie postanowiłem zbudować na raz następny skrzyneczkę styropianową, której wykonanie opisano na forum browar.biz. Wynikami pracy podzielę się jak tylko ruszę z wykonaniem - muszę się spieszyć bo "zestaw piwny" na kolejną warkę nadejdzie już za kilka dni :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 20 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2007 Jako, że przy produkcji pierwszej warki miałem kłopoty z utrzymaniem temperatury na stałym, zadowalająco niskim poziomie postanowiłem zbudować na raz następny skrzyneczkę styropianową, której wykonanie opisano na forum browar.biz. Wynikami pracy podzielę się jak tylko ruszę z wykonaniem - muszę się spieszyć bo "zestaw piwny" na kolejną warkę nadejdzie już za kilka dni :] Ja też sobie zbudowałam taką "komorę termoizolacyjną" proste rozwiązanie, a sprawdza się bardzo dobrze. Wkładam zawsze butelki (PETy) z zamrożoną wodą i można utrzymać temeraturę na odpowiednim poziomie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Opublikowano 20 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2007 (edytowane) ja spróbuję albo z wkładami turystycznymi albo zainstaluję moduł chłodzący z takowej lodówki /turystycznej/- drugie rozwiązanie umożliwiło by zachowanie stałej temperatury nawet podczas mojej parodniowej nieobecności w domu. Zastanawiam się tylko czy taki moduł podoła Edytowane 20 Maja 2007 przez Kuba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 21 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2007 ja spróbuję albo z wkładami turystycznymi albo zainstaluję moduł chłodzący z takowej lodówki /turystycznej/- drugie rozwiązanie umożliwiło by zachowanie stałej temperatury nawet podczas mojej parodniowej nieobecności w domu. Zastanawiam się tylko czy taki moduł podoła Też kiedyś myślałem, żeby zrobić pojemnik utrzymujący stałą temperaturę, ale jakoś zeszło na niczym niestety. Widziałem kiedyś fajne zdjęcie fermentorów włożonych do stojącej lodówki po coca-coli. Takiej jak są w montowane w sklepach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 25 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2007 Jak sprawy wyglądają z Twoim piwem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Opublikowano 26 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2007 Nie wykluczone, że dzisiaj postawie drugą warkę do piwnicy na czas burzliwej fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 26 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2007 Nie wykluczone, że dzisiaj postawie drugą warkę do piwnicy na czas burzliwej fermentacji Kuba, a co z Twoją pierwszą - stoi dalej na cichej czy już rozlana? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Opublikowano 26 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2007 Stoi jeszcze na cichej - wczoraj próbowałem i jest zdrowa - smak prawidłowy, piwny. Nie skwaśniała :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 28 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2007 Stoi jeszcze na cichej - wczoraj próbowałem i jest zdrowa - smak prawidłowy, piwny. Nie skwaśniała :] Kuba, jeśli mogę Ci coś doradzić to może zabutelkuj już to piwo. 10 dni cichej w zupełności wystarczy, a zważywszy na te upały to piwo w butelkach będzie jednak bezpieczniejsze. PS Jak Twoja druga warka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Opublikowano 30 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2007 Witam szanownych forumowiczów po pierwszym kapslowaniu :] /Mam nadzieję, że mój romans z Gretą będzie owocny i z warki na warkę przyjemniejszy./ A było to tak - w Browamatorze zakupiłem 3 kartony butelek, 3 paczki miękkich kapsli oraz paczuszkę twardziochów. Wertując forum jednego z portali ostatecznie zdecydowałem się na zastosowanie twardych co by mi się moja pierwsza warka dobrze nagazowala a kapsle nie puściły. Do mycia i dezynekcji butli użyłem spryskiwacza do kwiatków z pompką co umożliwiło mi dokladne rozpylenie roztworu piro /taką mam nadzieję/ w ich brązowych wnętrzach Do całości przed zabutelkowaniem dodałem 200g ekstraktu słodowego sypkiego. PS. Druga warka powstanie jak już ogarnę chaos powstały w trakcie rozlewania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 30 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2007 Czyli za jakiś miesiąc można się spodziewać relacji z degustacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Opublikowano 4 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2007 7 dni po kapslowaniu - smakuje dosyć dobrze :] - słodkawe, z małą jeszcze, ilością gazu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 6 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2007 7 dni po kapslowaniu - smakuje dosyć dobrze :] - słodkawe, z małą jeszcze, ilością gazu. Może pstrykniesz jakąś fotkę? Daj też znać jak zmiany smakowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się