burczas Opublikowano 10 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2018 (edytowane) Jutro mam zamiar popełnić coś takiego. Oczywiście zmodyfikowana receptura któregoś z forumowych kolegów. Czy to będzie pijalne ?? Polski KOLSCH.bsmx PL KÖLSCH Kölsch Parametry: Początkowe blg: 11.7* (OG 1.046) Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01) Alkohol objętościowo: 4.7% Objętość: 19l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 0.26kg Płatki Owsiane Błuskawiczne - Zacieranie 0 minut 4kg Viking Pilsner Malt - Viking Malt (4 EBC, 76.9%) 1kg Viking Wheat Malt - Viking Malt (6 EBC, 19.2%) 0.2kg Caraamber (Weyermann) - Weyermann (70.9 EBC, 3.8%) 20g Marynka 11.5AA (21IBU) granulat - Gotowanie 60min 20g Lublin (Lubelski) 4AA (7.4IBU) granulat - Gotowanie 45min Zacieranie: Mash In (Infuzja 2min) 64°C 60min Dodano 14l wody 69°C Nazwa kroku Zacierania (Infuzja 4min) 72°C 15min Dodano 0l wody 72°C mash out (Podgrzewanie 4min) 78°C 10min Notatki: Edytowane 10 Listopada 2018 przez burczas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 10 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2018 płatki i karmel tak ni w kij ni w oko jak dla mnie. lublin na 45 da Ci samą goryczkę - jak chcesz poczuć jakikolwiek smak z tego chmielu to przesuń to na 10' (a ilość Marynki zwiększ odpowiednio). jakie grzyby dajesz do tego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burczas Opublikowano 11 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2018 (edytowane) Hmm. To znaczy jakaś modyfikacja jest wskazana? A, jakie grzyby polecasz ?? myślałem o US - 5 gęstwa wb - 06 suchary S - 04 suchary Edytowane 11 Listopada 2018 przez burczas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burczas Opublikowano 12 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2018 (edytowane) Do coobry poszło coś innego Już się zaciera. Nie wiem czy dobrze zrobiłem? Każda krytyka będzie dla mnie konstruktywna ? sybilla Citra PIPA.bsmx Drożdże US-5 gęstwa po American Wheat sybilla citra IPA (1,1) White IPA Parametry: Początkowe blg: 15.3* (OG 1.0611) Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01) Alkohol objętościowo: 6.7% Objętość: 26l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 0.2kg Płatki Owsiane Błuskawiczne - Zacieranie 60 minut 4kg Viking Pilsner Malt - Viking Malt (4 EBC, 63.5%) 2kg Viking Pale Ale Malt - Viking Malt (6 EBC, 31.7%) 0.3kg Carahell (Weyermann) - Weyermann (25.6 EBC, 4.8%) 30g Amarillo 9.2AA (24.2IBU) granulat - Gotowanie 60min 30g Sybilla 7AA (19IBU) granulat - Gotowanie 50min 20g Sybilla 7AA (5.2IBU) granulat - Gotowanie 16min 20g Sybilla 7AA (3.6IBU) granulat - Gotowanie 10min 20g Citra 12AA (4.2IBU) granulat - Gotowanie 5min 20g Sybilla 7AA (2IBU) granulat - Gotowanie 5min 20g Citra 12AA (0.9IBU) granulat - Gotowanie 1min 20g Sybilla 7AA (0.4IBU) granulat - Gotowanie 1min Zacieranie: Mash In (Infuzja 2min) 67°C 60min Dodano 19l wody 73°C II (Podgrzewanie 4min) 72°C 12min Mash out (Infuzja 4min) 78°C 15min Dodano 0l wody 78°C Notatki: Edytowane 12 Listopada 2018 przez burczas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 12 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2018 Wygląda na to że będzie smaczne piwo. Ale na pewno nie Kölsch . Dokładnie nic się nie zgadza. Dla kontrastu : https://www.wiki.piwo.org/Kolońskie,_Jan_Szała Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burczas Opublikowano 12 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2018 Może nie napisałem, że koncepcja się zmieniła. Robi się PIPA ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 12 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2018 Może i gdzieś napisałeś, ale widzę temat, widzę posta...... robicie Kolego bajzel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 12 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2018 35 minut temu, burczas napisał: Może nie napisałem, że koncepcja się zmieniła. Robi się PIPA ? To piwo z pierwszego postu z Kolszem tez nie ma wiele wspolnego. Najwazniejsza sprawa w Kolszu to drozdze. Nie zrobisz go na sucharach. A i karmele sa zupelnie nie na miejscu. Marynka i lublin spoko, bo i tak sie tego piwa mocno nie chmieli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burczas Opublikowano 12 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2018 (edytowane) Dokładnie coś mi nie pasowało. Czy w tej PIPA co warzę nie zaszkodzi na ostatnie 10 min. gotowania dodać skórki z jednej świeżej cytryny ?? Edytowane 12 Listopada 2018 przez burczas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 12 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2018 6 minut temu, burczas napisał: Czy w tej PIPA co warzę nie zaszkodzi na ostatnie 10 min. gotowania dodać skórki z jednej świeżej cytryny ?? A po co? Dodac mozesz, ale na co liczysz? I nie bardzo wiem po co chmielisz na 50 minut sybilla? Wrzuc co ma dac goryczke na 60 minut i tyle. Tak samo z tym chmielem na 16 minut, dodaj go do tych na 10 minut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burczas Opublikowano 12 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2018 (edytowane) 34 minuty temu, Lasek napisał: A po co? Dodac mozesz, ale na co liczysz? Ot, tak moja fanaberia. Nie wiem na co liczyć, wpadło mi do głowy to starłem. może cos wniesie. Przy 9 warce to jeszcze nauka.. 34 minuty temu, Lasek napisał: I nie bardzo wiem po co chmielisz na 50 minut sybilla? Wrzuc co ma dac goryczke na 60 minut i tyle. Było w podpatrzonej recepturze. 34 minuty temu, Lasek napisał: Tak samo z tym chmielem na 16 minut, dodaj go do tych na 10 minut. Tak zrobię ? Edytowane 12 Listopada 2018 przez burczas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 12 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2018 21 minut temu, burczas napisał: Ot, tak moja fanaberia. Nie wiem na co liczyć, wpadło mi do głowy to starłem. może cos wniesie. Przy 9 warce to jeszcze nauka. Wiem, ze to bedzie trucie, ale jak masz 9 warek to ogarnij warsztat i podstawy, w stylu czego po jakich slodach, chmielach i drozdzach mozesz sie spodziewac. (Mam na mysli te najpopularniejsze, bo zeby ogarnac wszystkie to zycia nie starczy) To bedzie nauka. A nie kombinujesz z dodawaniem skorki nie wiedzac czego oczekujesz. Zeby eksperyment mial sens musisz miec jakies zalozenia/oczekiwania. Dodajac na pale skorke z cytryny bez punktu odniesienia nie bedziesz wiedzial czy cytrusowosc pochodzi z chmielu czy cytryny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burczas Opublikowano 12 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2018 (edytowane) Jeną warkę AIPA mam za sobą więc pomyślałem coś wnieść do tej co się teraz gotuje Edytowane 12 Listopada 2018 przez burczas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 12 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2018 Odpuść sobie te dziwne dodatki. Stara zasada, im prostszy zasyp i mniej kombinowania tym lepsze piwo. Fradio i Lasek 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się