Jump to content

Sprawdzenie receptury ciemnego piwka


Recommended Posts

Hejka wszystkim piowarom! :D

Ostatnio zrobiłem pszeniczniaka i powiem szczerze ze jest niezły, a ze "apetyt rośnie w miarę jedzenia" i robienie piwa jest ekstra postanowiłem zrobić coś innego :D

Wybór padł na ciemne piwko tylko nie tak mocno wytrawne jak Porter a raczej bardziej delikatne i łagodne.

Poszukałem receptur i postanowiłem spróbwać stworzyć coś swojego na podobe, wyszło to co zaraz napisze i prosiłbym, aby ktoś rzucił okiem czy coś z tego ma prawo wyjść.

Zasyp:

Słód pilzneński 2,76kg (55%)

Słód monachijski 1,5kg (30%)

Słód karmelowy 40EBC 0,38kg (7,5%)

Słód karmelowy ciemny 600EBC 0,22kg (4,5%)

Słód czekoladowy 1200EBC 0.16kg (3%)


Zacieranie z udziałem 12L wody

62°C 55minut

72°C 30min

podgrzanie do 78°C zasyp dwóch ostatnich słodów i filtracja

 

Oczywiście dwa ostatnie słody wsypane podczas wysładzania dopier

 Gotowanie 60min

Chmielenie na około 20IBU

Marynka 12g 8,8% AA 45min gotowania

Sybilla 20g  6,5% AA dodany po 45min i gotowany przez 60min

 

Piwko schładzane wymiennikiem płytowym, po czym zadane drożdżami SAFLAGER S-23  i fermentowane w temperaturze 12°C +/-1°C

Refermentacja z użyciem glukozy około 9,5g/1L piwa, leżakowane w sposób ilość ekstraktu= ilość tygodni czyli pewnie około 12BLG i leżakowane 12tyg.

 

Jak myślicie czy ma to jaki kolwiek sens? Jeżeli nie to możecie mnie troche nakierować? Dziekuję z góry

 

Link to comment
Share on other sites

tak niespecjalnie w jakimkolwiek stylu to będzie. jeżeli to Twoja druga warka to dałbym se jeszcze na wstrzymanie z układaniem własnych przepisów - wydaje mi się że te 10 warek to rozsądne minimum. piwko oczywiście Ci wyjdzie, jest szansa że nawet smaczne (czego życzę).

czemu akurat dolna fermentacja? jakbyś dał ejlowej grzybki i sypnął jęczmienia palonego to miałbyś zgrabnego stouta. Us05 powinny pociągnąć to w tej temperaturze. 

chmielenie na 45' sensu żadnego nie ma ;). wrzucaj na 60' (goryczka), albo na 15' bądź mniej (smak+aromat).

Link to comment
Share on other sites

Łącznie 5%, przy dotychczasowej ilości wyjdzie Ci ciężkie w odbiorze piwo, zwłaszcza że monacha jest też trochę. Co do drożdży to zrób na us05, dają neutralny profil i wybaczają więcej błędów niż lagerowe :)

Link to comment
Share on other sites

W dniu 11.11.2018 o 20:36, Juniorek napisał:

Słód karmelowy 40EBC 0,38kg (7,5%)

Słód karmelowy ciemny 600EBC 0,22kg (4,5%)

Słód czekoladowy 1200EBC 0.16kg (3%)

 

2 godziny temu, Juniorek napisał:

Okej to trochę zmienię ilość karnej, a czy czekoladowego tez zmniejszyć?

 

Zredukował bym ilość karmeli tak mniej więcej o połowę; czekoladowego w sumie też (i tak ci da ciemny kolor nawet w mniejszej ilości):

Słód karmelowy 40EBC 0,2kg (7,5%)

Słód karmelowy ciemny 600EBC 0,1kg (4,5%)

Słód czekoladowy 1200EBC 0.1kg (3%)

Link to comment
Share on other sites

W dniu 11.11.2018 o 20:36, Juniorek napisał:

Zacieranie z udziałem 12L wody

62°C 55minut

72°C 30min

Podepnę się pod temat jako początkujący. Co daje takie zacieranie jak powyżej (na wytrawnie i na słodko)?

Link to comment
Share on other sites

Nic ;) Co zatarło się w 62 na proste cukry już w 72 nie zlepi się już w niefermentowalne ;) Przerwa w 72 jest tu na wszelki wypadek, żeby skonwertować resztki skrobi. Tych po 55 minutach będzie bardzo mało wiec w 72 wystarczyłoby 15 minut.

Generalnie określenie na słodko i na wytrawnie odnosi się raczej do całego schematu zacierania a nie pojedyńczej przerwy. Na słodko mozesz zacierać np przez godzinę w 69stopniach albo 10minut w 62 i 50 w 72.

Link to comment
Share on other sites

Poprawiłem troche ilość słodów, tym razem dając karmelli i czekolady MAX 10% ( w wikipedii doczytałem sie ze mozna do 15% dawać więc tak dobrałem je)

Słód pilzneński 60%

Słód monachijski 30%

Słód karmelowy czerwony 50EBC 5%

Słód karmelowy ciemny 600EBC 3%

Słód czekoladowy 1200EBC 2%

 

Myślę że jeżeli nie wypróbuje tej receptury to się nie dowiem, kto wie może mi posmakuje :D

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Trochę pogotowałem :) kolorek do końca ciemny nie wyszedł jakiego bym oczekiwał ale zobaczymy jakie smaki skrywa :D narazie fermentuje temperatura to 10* ile aktualnie blg ma ciężko powiedzieć ponieważ narazie nie jestem w domu aby sprawdzić.

mam dwie fotki z gotowania to je załączę 

095EDC7B-2FDD-4270-9EB3-2D20E9485942.jpeg

D7E2C49E-7C4D-49A3-956C-4AF1266C71B2.jpeg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Przerwy nie robiłem, ale narazie spróbowałem i zmierzyłem 3*aktualnie. Sensorykiem to ja nie jestem ale piwo jest czyste w smaku jak dla mnie goryczka odpowiednia a nuty kawowo czekoladowo bardzo dobre i wyczuwalne :D jak narazie jestem Zadowolony. Jedynie kolor bym wolał bardziej nie przejrzysty ale chyba już po ptakach 

D9B9DE04-6271-48C5-B12C-5813765373EB.jpeg

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.