Juniorek Opublikowano 11 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2018 Hejka wszystkim piowarom! Ostatnio zrobiłem pszeniczniaka i powiem szczerze ze jest niezły, a ze "apetyt rośnie w miarę jedzenia" i robienie piwa jest ekstra postanowiłem zrobić coś innego Wybór padł na ciemne piwko tylko nie tak mocno wytrawne jak Porter a raczej bardziej delikatne i łagodne. Poszukałem receptur i postanowiłem spróbwać stworzyć coś swojego na podobe, wyszło to co zaraz napisze i prosiłbym, aby ktoś rzucił okiem czy coś z tego ma prawo wyjść. Zasyp: Słód pilzneński 2,76kg (55%) Słód monachijski 1,5kg (30%) Słód karmelowy 40EBC 0,38kg (7,5%) Słód karmelowy ciemny 600EBC 0,22kg (4,5%) Słód czekoladowy 1200EBC 0.16kg (3%) Zacieranie z udziałem 12L wody 62°C 55minut 72°C 30min podgrzanie do 78°C zasyp dwóch ostatnich słodów i filtracja Oczywiście dwa ostatnie słody wsypane podczas wysładzania dopier Gotowanie 60min Chmielenie na około 20IBU Marynka 12g 8,8% AA 45min gotowania Sybilla 20g 6,5% AA dodany po 45min i gotowany przez 60min Piwko schładzane wymiennikiem płytowym, po czym zadane drożdżami SAFLAGER S-23 i fermentowane w temperaturze 12°C +/-1°C Refermentacja z użyciem glukozy około 9,5g/1L piwa, leżakowane w sposób ilość ekstraktu= ilość tygodni czyli pewnie około 12BLG i leżakowane 12tyg. Jak myślicie czy ma to jaki kolwiek sens? Jeżeli nie to możecie mnie troche nakierować? Dziekuję z góry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 11 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2018 tak niespecjalnie w jakimkolwiek stylu to będzie. jeżeli to Twoja druga warka to dałbym se jeszcze na wstrzymanie z układaniem własnych przepisów - wydaje mi się że te 10 warek to rozsądne minimum. piwko oczywiście Ci wyjdzie, jest szansa że nawet smaczne (czego życzę). czemu akurat dolna fermentacja? jakbyś dał ejlowej grzybki i sypnął jęczmienia palonego to miałbyś zgrabnego stouta. Us05 powinny pociągnąć to w tej temperaturze. chmielenie na 45' sensu żadnego nie ma ;). wrzucaj na 60' (goryczka), albo na 15' bądź mniej (smak+aromat). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 11 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2018 Czyli jak byś proponował to poprawić? Mam drożdżami s04 i us05 to mogę je zastosować. Warka jest to ogólnie moja 5 już Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 11 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2018 Ja bym chyba dał mniej karmeli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 12 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2018 Też dałbym mniej karmeli, a co do chmielenia na 45 minut to ma sens i to duży. Jest przyjemniejsza goryczka niż przy 60. majlosz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian Kra Opublikowano 12 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2018 Można by dodać płatki owsiane lub żyta, zrezygnowałbym z takiej ilości karmelu i przefermentował górniakami. IBU jak kto lubi, osobiście bym podbił do 30. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 12 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2018 Chłopacy dzięki za odpowiedzi ale z tymi karmelami mam teraz zagadkę jak dużo ich odjąć i zastąpić np pilzneńskim o drożdżach myślałem dolniakach dla czystego smaku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 12 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2018 Łącznie 5%, przy dotychczasowej ilości wyjdzie Ci ciężkie w odbiorze piwo, zwłaszcza że monacha jest też trochę. Co do drożdży to zrób na us05, dają neutralny profil i wybaczają więcej błędów niż lagerowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 13 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2018 Okej to trochę zmienię ilość karnej, a czy czekoladowego tez zmniejszyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 13 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2018 Zostawiłbym tak jak jest. Jak dasz na sam koniec to podbije Ci tylko kolor bez palonych posmaków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 13 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2018 W dniu 11.11.2018 o 20:36, Juniorek napisał: Słód karmelowy 40EBC 0,38kg (7,5%) Słód karmelowy ciemny 600EBC 0,22kg (4,5%) Słód czekoladowy 1200EBC 0.16kg (3%) 2 godziny temu, Juniorek napisał: Okej to trochę zmienię ilość karnej, a czy czekoladowego tez zmniejszyć? Zredukował bym ilość karmeli tak mniej więcej o połowę; czekoladowego w sumie też (i tak ci da ciemny kolor nawet w mniejszej ilości): Słód karmelowy 40EBC 0,2kg (7,5%) Słód karmelowy ciemny 600EBC 0,1kg (4,5%) Słód czekoladowy 1200EBC 0.1kg (3%) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paveu2 Opublikowano 13 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2018 W dniu 11.11.2018 o 20:36, Juniorek napisał: Zacieranie z udziałem 12L wody 62°C 55minut 72°C 30min Podepnę się pod temat jako początkujący. Co daje takie zacieranie jak powyżej (na wytrawnie i na słodko)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 13 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2018 Nic Co zatarło się w 62 na proste cukry już w 72 nie zlepi się już w niefermentowalne Przerwa w 72 jest tu na wszelki wypadek, żeby skonwertować resztki skrobi. Tych po 55 minutach będzie bardzo mało wiec w 72 wystarczyłoby 15 minut. Generalnie określenie na słodko i na wytrawnie odnosi się raczej do całego schematu zacierania a nie pojedyńczej przerwy. Na słodko mozesz zacierać np przez godzinę w 69stopniach albo 10minut w 62 i 50 w 72. paveu2 i Juniorek 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 13 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2018 Poprawiłem troche ilość słodów, tym razem dając karmelli i czekolady MAX 10% ( w wikipedii doczytałem sie ze mozna do 15% dawać więc tak dobrałem je) Słód pilzneński 60% Słód monachijski 30% Słód karmelowy czerwony 50EBC 5% Słód karmelowy ciemny 600EBC 3% Słód czekoladowy 1200EBC 2% Myślę że jeżeli nie wypróbuje tej receptury to się nie dowiem, kto wie może mi posmakuje Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 14 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2018 Trochę pogotowałem kolorek do końca ciemny nie wyszedł jakiego bym oczekiwał ale zobaczymy jakie smaki skrywa narazie fermentuje temperatura to 10* ile aktualnie blg ma ciężko powiedzieć ponieważ narazie nie jestem w domu aby sprawdzić. mam dwie fotki z gotowania to je załączę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 23 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2018 Piwo zlane na cicha, aktualnie ma 4°Blg Zobaczymy ile jeszcze zejdzie, teraz stoi w pomieszczeniu o temperaturze 5°C i zastanawiam się ile potrzebuje czasu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 23 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2018 Jak stoi w 5stC to nie ma takiej opcji żeby cokolwiek zeszło niżej. W tej temp drożdże nie pracują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 24 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2018 hymmm to nie mam niestety innego pomieszczenia inne ma około 15*, chyba pora na lodówke. Ale nadal w rurce pracuje, zobaczymy jutro jaki będzie wynik, najwyżej zostawie na klarowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 24 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2018 A co i na jakich drożdżach robiłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 24 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2018 Zasyp taki jak wyżej a drozdze to s23 tak pozatym tobwesolyvh świat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 25 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2018 A jakieś temperatury fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 26 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2018 10dni w 10°C stało zeszło tak jak pisałem do 4blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 26 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2018 A przerwa diacetylowa? Bo będzie bardziej karmelkowe niż krówki ze Społem. A swoją drogą 10 dni w 10st to zdecydowanie za mało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 4 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2019 Przerwy nie robiłem, ale narazie spróbowałem i zmierzyłem 3*aktualnie. Sensorykiem to ja nie jestem ale piwo jest czyste w smaku jak dla mnie goryczka odpowiednia a nuty kawowo czekoladowo bardzo dobre i wyczuwalne jak narazie jestem Zadowolony. Jedynie kolor bym wolał bardziej nie przejrzysty ale chyba już po ptakach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się