Saladyn Opublikowano 20 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2018 Witam przymierzając się do zrobienia pilsa wyjąłem z lodówki drożdże (FM Bawarska Dolina) i spotkał mnie niepokojący widok gdyż gęstwa jest ciemna (zdjęcie trochę prześwietlone)Drożdże zakupione ponad miesiąc temu przechowywane w lodówce. Czy to znaczy że drożdżaki popadały ? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 20 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2018 Nie sądzę, byś tak "na oko" dał radę ocenić czy padły, czy nie Tak czy siak musisz zrobić z nich starter, także wrzuć, pokręć je trochę i zobaczysz efekt. Do kiedy data ważności? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 21 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2018 Miałem ten sam "problem" z tymi drożdżami. Fermentuje obecnie drugie piwo na nich. Wszystko bez problemu,namnożyły się ładnie na mieszadle,ale rzeczywiście były bardzo ciemne w fiolce. Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saladyn Opublikowano 21 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2018 Data ważności 19.01.2019 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi