Roy_Batty Opublikowano 24 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2018 Czas chmielić na zimno a tu coraz więcej wątpliwości... . Mam po 15 gramów każdego z chmieli: chinook, simcoe i cascade. Planowałem sypnąć wszytko na 3 dni, ale czy to nie za dużo chmielu na 12 litrową warkę? (AIPA). Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 24 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2018 (edytowane) 21 minut temu, Roy_Batty napisał: Czas chmielić na zimno a tu coraz więcej wątpliwości... . Mam po 15 gramów każdego z chmieli: chinook, simcoe i cascade. Planowałem sypnąć wszytko na 3 dni, ale czy to nie za dużo chmielu na 12 litrową warkę? (AIPA). Pozdrawiam AIPA w sumie ma być mocno chmielona a 45g na 12l to wcale nie tak dużo. Niektórzy nawet stwierdzą, że za mało. Wysłane z mojego G3311 przy użyciu Tapatalka Edytowane 24 Listopada 2018 przez Jancewicz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 24 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2018 Ale gdzies czytalem, ze nie ma większej różnicy w przypadku chmielenia (na zimno) 2g/l od 4g/l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smoovb Opublikowano 24 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2018 Chinooka to ja bym spał na goryczke, na aromat (na cichą) to ile byś nie sypal zawsze będzie za mało Wysłane z mojego FRD-L09 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 24 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2018 Godzinę temu, fotohobby napisał: Ale gdzies czytalem, ze nie ma większej różnicy w przypadku chmielenia (na zimno) 2g/l od 4g/l Jak najbardziej jest. Chyba powyzej 5g/litr niema roznicy. Musialbys poszukac w czelusciach forum albo internetu bo bylo to juz opisane. Oczywiscie wszystko tez zalezy od jakosci chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Pawlicki Opublikowano 24 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2018 I od temperatury tej cichej. Temperatura jest ważna. Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roy_Batty Opublikowano 25 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2018 Dziękuję za wszystkie porady, rozwialiście moje wątpliwości. Raz kozie śmierć :), wsypię 45 gramów chmielu na ostatnie 3 dni cichej fermentacji (18-20C). Tak jak pierwotnie zakładałem. Jak efekt będzie inny od zamierzonego to widziały gały co do fermentora wsypywały :). Jeszcze raz dzięki, pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 25 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2018 @Roy_Batty mogę podpowiedzieć, że z mojego doświadczenia min 4g/L jest spoko, tak jak pisał @Lasek jest granica powyżej której nie warto sypać więcej bo nie czuć różnicy, u mnie to 6-7g/L. Podziel ten chmiel na 2 partie, po 7-8g każdego i chmiel na 4 i 2 dnia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roy_Batty Opublikowano 25 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2018 Tak zrobię jak radzisz DonBeer, dobry pomysł, dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grisha Opublikowano 25 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2018 Kiedyś popełniłem piwo, w które poszło 500g chmielu na zimno w 4 partiach, na mniej więcej 20L, co daje 25g/L. Sensu większego nie ma, aczkolwiek zaskoczeniem było, że nie było ani garbnikowe, ani trawiaste. Granica percepcji to moim zdaniem ok 10g/L i więcej sypać nie ma sensu. Natomiast ekonomicznie uzasadniona granica to myślę ok do 4g-6g/L w zależności jakie są temperatury chmielenia na zimno. 45g/12L wsypałbym na raz. Ja widzę sens kilkukrotnego chmielenia na zimno tylko w momencie gdy mam jak wyjąć poprzednią partie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się