head_bro Opublikowano 25 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2018 Witam wszystkich, Sytuacja jak w temacie. Aktualne stężenie cukru w moim piwku to 5 blg. Ale od początku. Zacierałem na słodko ok 68°C, wyszło 23 litry z 12,5 blg po gotowaniu (miało być więcej ale za długo wypłukiwałem). Napowietrzylem brzeczkę tak jak zwykle, czyli lejąc brzeczkę do fermentatora z wysokości. Użyłem sucharów S-04, dobrze nawodniłem, bardzo szybko ruszyły. W około 8 godzin.Po 11 dniach i niezmiennym 5 blg przelałem na cichą. Dziś po kolejnych 4 dniach sprawdzam a tu nadal 5 blg. Pierwszy raz robię ciemne piwko z płatkami owsianymi, nie wiem czy takie blg jest normalne? Drożdże w słabej kondycji? Co robić? Z góry dziękuję za porady. Pozdrawiam, Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garot Opublikowano 25 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2018 Ja też miałem nie raz problem z S04 że nie mogłem zejść poniżej 5 BLG ale u mnie było zazwyczaj 14 BLG początkowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
head_bro Opublikowano 25 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2018 Ja też miałem nie raz problem z S04 że nie mogłem zejść poniżej 5 BLG ale u mnie było zazwyczaj 14 BLG początkowego. I co w taki przypadku zrobiłeś? Butelkowałes normalnie, zaszła refermentacja w butelkach?Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 25 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2018 Jak zatarte na słodko to może i na tylu skończyły. Nie pozostało chyba nic innego niż zabutelkować i kontrolować czy coś tam się nie przegazowuje. Zaczekać jeszcze kilka dni też nie zaszkodzi, ale jak już o tylu dni stoi to wątpię, że S-04 jeszcze dojedzą, one raczej takich pauz nie robią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garot Opublikowano 25 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2018 1 godzinę temu, head_bro napisał: I co w taki przypadku zrobiłeś? Butelkowałes normalnie, zaszła refermentacja w butelkach? Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka Nie miałem problemu, refermentacja zaszła ale ja bardzo mało glukozy dawałem ok 80g na warke 20l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
head_bro Opublikowano 25 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2018 Dzięki za odpowiedzi. W przyszłym weekend butelkuje jak nic się nie zmieni.Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oxy96 Opublikowano 26 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2018 (edytowane) U mnie ostatnio S-04 dosyć wysoko kończą mimo natlenienia, zacierania w 65 stopniach i podnoszenia temperatury do 20 stopni na końcu. Nawet jak część zlałem na cichą - nic się zmieniło. Po zabutelkowaniu, nagazowanie było normalne. Edytowane 26 Listopada 2018 przez oxy96 head_bro 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 26 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2018 es zero czwórki + dużo słodów palonych/karmelowych i taki jest efekt. szczerze powiedziawszy znacznie bardziej bym się bał jakby mi stout odfermentował do 1-2 blg niż do 5. head_bro 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
c64club Opublikowano 27 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2018 Mój zacierany na słodko (jedna przerwa 70°C) czekoladowy porter 13°Blg po 8 dniach odfermentował do 5 i tak trzyma już 4 dni. Dzisiaj przelałem na "cichą" - pierwszy raz wykonuję ten zabobon, ale chciałem trochę wyklarować piwo i 4,5l zlać do przeleżenia z przyprawami "świątecznymi" przed butelkowaniem. Będziem mierzyć dalej, ale nie spodziewam się spadku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się