burymichu Opublikowano 2 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2018 (edytowane) Szanowni. Zlałem właśnie do butelek Belgian Blond Ale. 16,5 BLG na start, do tego gęstwa z Belgijskich Pagórków (2 pokolenie) Problem mam taki, że po zakończonej fermentacji (z 16,5 do 2,6 BLG w ciągu około 20 dni) po powierzchni prawie całe drożdże. Jeszcze mi się to nie zdarzyło... W smaku i zapachu piwko jak najbardziej OK, a w dodatku po raz pierwszy wyszło mi tak klarowne (mech irlandzki na 10 minut gotowania). No i teraz problem - zebrałem te drożdże, licząc na to że będzie z nich jeszcze gęstwa, a w słoiku po 4 godzinach wygląda to słabiutko. Piwo już w butelkach, a ja się właśnie zacząłem zastanawiać czy tam jeszcze jakieś grzybki przeżyły, i czy piwo mi się w ogóle nagazuje :( Mieliście kiedyś taką sytuację? Doradźcie proszę dobrzy ludzie... Edytowane 2 Grudnia 2018 przez burymichu poprawka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 2 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2018 12 minut temu, burymichu napisał: Szanowni. Zlałem właśnie do butelek Belgian Blond Ale. 16,5 BLG na start, do tego gęstwa z Belgijskich Pagórków (2 pokolenie) Problem mam taki, że po zakończonej fermentacji (z 16,5 do 2,6 BLG w ciągu około 20 dni) po powierzchni prawie całe drożdże. Jeszcze mi się to nie zdarzyło... W smaku i zapachu piwko jak najbardziej OK, a w dodatku po raz pierwszy wyszło mi tak klarowne (mech irlandzki na 10 minut gotowania). No i teraz problem - zebrałem te drożdże, licząc na to że będzie z nich jeszcze gęstwa, a w słoiku po 4 godzinach wygląda to słabiutko. Piwo już w butelkach, a ja się właśnie zacząłem zastanawiać czy tam jeszcze jakieś grzybki przeżyły, i czy piwo mi się w ogóle nagazuje :( Mieliście kiedyś taką sytuację? Doradźcie proszę dobrzy ludzie... Piwo sie nagazuje, a takie zachowanie drozdzy ma zwiazek z uzyciem mchu. Nie wiem czy gestwa sie nadaje do ponownego uzycia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burymichu Opublikowano 2 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2018 Czyli co? Użycie mchu do klarowania eliminuje gęstwę z dalszego wykorzystania? Pytam serio, bo pierwszy raz użyłem mchu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej.b Opublikowano 2 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2018 Możesz spokojnie użyć. Słoik do lodówki i 2 dni a drożdże osadą na dnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burymichu Opublikowano 2 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2018 26 minut temu, andrzej.b napisał: Możesz spokojnie użyć. Słoik do lodówki i 2 dni a drożdże osadą na dnie. Poczekaj... A na dnie to nie osiądą martwe drożdże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej.b Opublikowano 2 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2018 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ebol77 Opublikowano 3 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2018 Mialem to samo podczas użycia mchu. Przerzuć sie na wirlfloc będzie lepiej.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rob7320 Opublikowano 3 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2018 30 minut temu, ebol77 napisał: Mialem to samo podczas użycia mchu. Przerzuć sie na wirlfloc będzie lepiej. Na wirlfloc będą takie same farfocle jak na mchu . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ebol77 Opublikowano 3 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2018 używam whirflocka i nic sie nie dzieje. gęstwa kremowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burymichu Opublikowano 28 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2018 Odświeżam. Gęstwy niestety nie udało się odzyskać, ale pojawił się dodatkowy problem. Piwo zabutelkowałem 30 listopada. 4 tygodnie w temperaturze pokojowej i niestety brak gazu, a piwo słodkie. Chciałbym to jakoś uratować, a że dzisiaj butelkuję Coffee Stout, to będę miał świeżą gęstwę. Pytanie czy ma duże znaczenie ile dodam gęstwy do butelek? Bo w końcu drożdże zjedzą tylko tyle cukru, ile jest już w piwie, niezależnie od tego, ile tych drożdży wleję... Dobrze kombinuję? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DevilNoOne Opublikowano 7 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2019 No ja się nie do końca znam, ale jak dasz ich za dużo, to pewnie później piwo będzie drożdżowe w smaku. Ale raczej nie wybuchnie, bo i z czego miał by granat powstać, skoro cukier się skończy Mam gdzieś w książce przepis na RIS'a, żeby na całość (20 L) dodać łyżkę gęstwy do refermentowania i 140 g cukru/glukozy. Może to da Ci obraz sytuacji, co do kwestii ile ich powinno się wrzucić do butelki Sądząc po dacie wpisu, to pewnie piwo już wypite lub wylane... Może podzieliłbyś się doświadczeniem z innymi z pewnością przyda się to potomnym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się