Skocz do zawartości

Wieksza część slodu pale ale.


Spiewaczek1

Rekomendowane odpowiedzi

33 minuty temu, Spiewaczek1 napisał:

zybym wiedzial jakie inne to musze cos sie zorientować

Prawda!

 

edit:

zobacz to zdjęcie bazowe przykładowe zasypy do najpopularniejszych stylów. Chmiele wg uznania, drożdże według możliwości i jedziesz.

 

large.IMG_20180603_164818959.jpg.3563341ce50ba5f8f4ac510a0cd5cc8f.jpg

Edytowane przez zasada
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, DonBeer napisał:

fajna rozpiska ;) na pewno (...) się przyda

Mam tylko jedną wątpliwość: Ilość słodu bazowego nie jest w oryginale podana a mój szacunek daje bardzo duże widełki - z założeniem na różną wydajność. Bezpieczniej dla początkujących dawać więcej.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, zasada napisał:

Mam tylko jedną wątpliwość: Ilość słodu bazowego nie jest w oryginale podana a mój szacunek daje bardzo duże widełki - z założeniem na różną wydajność. Bezpieczniej dla początkujących dawać więcej.

 

no tak 4kg, a 5kg  to różnica rzędu 25%

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

30 minut temu, DonBeer napisał:

no tak 4kg, a 5kg  to różnica rzędu 25% 

Dla pale ale Qbrew obliczył następujące wartości:

image.png.1a19bdeef42f4fa31af8ab0c368a58b8.png

 

Dla innych nie chce mi się, ale może w wolnej chwili machnę.

Może w ogóle osobny wątek, mhmmm...

Edytowane przez zasada
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dla pale ale Qbrew obliczył następujące wartości:
image.png.1a19bdeef42f4fa31af8ab0c368a58b8.png
 
Dla innych nie chce mi się, ale może w wolnej chwili machnę.
Może w ogóle osobny wątek, mhmmm...
Fajnie to pokazałeś.
Czyli robiąc piwko i znając wydajność wstrzelamy się w styl piwa.

Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

24 minuty temu, Spiewaczek1 napisał:

Czyli robiąc piwko i znając wydajność wstrzelamy się w styl piwa.

Nie do końca tak bym to nazwał.

Stosując ten sam zasyp, możesz w zależności od swojej wydajności (a co za tym idzie startowego BLG) trafić albo minąć widełki.

Najlepszym przykładem będzie chyba rodzina brytyjskich bitterów - ordinary (8 - 10°) i best (10 - 12°). Planujesz górną granicę ordinary bittera, skoczy Ci wydajność i lądujesz w kategorii best bitter. Może to być tyle istotne, że np. trzeba będzie mocniej nachmielić, żeby utrzymać balans.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

7 godzin temu, zasada napisał:

Dla pale ale Qbrew obliczył następujące wartości:

image.png.1a19bdeef42f4fa31af8ab0c368a58b8.png

 

Dla innych nie chce mi się, ale może w wolnej chwili machnę.

Może w ogóle osobny wątek, mhmmm...

 

Temat ciekawy, chcąc trzymać się ram stylu najbezpieczniej użyć pierwszych 2 opcji, 4 - 4,5kg,

i

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

39 minut temu, DonBeer napisał:

Temat ciekawy, chcąc trzymać się ram stylu najbezpieczniej użyć pierwszych 2 opcji, 4 - 4,5kg,

Tak, pozostałe przypadki też to potwierdzają.

Wszystko liczone w qbrew, zasypy wg. How to brew - Johna J. Palmera - czwarta edycja ss.428.
Odnośnie stylów założyłem wersje american i robust bez sugestii książkowej.
image.png.e39c0997be084f013c29226f66f54a58.png

Edytowane przez zasada
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.