Spiewaczek1 Opublikowano 3 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2018 Witam czy ktos jestbwstanie rozpisac mi jakie warki moglbum zrobić majac slod pale ale. Chodzi o to ze chcem zamowic sobie 25 kg i do twgo wiadomo reszte innych tylko zybym wiedzial jakie inne to musze cos sie zorientować. Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 3 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2018 (edytowane) 33 minuty temu, Spiewaczek1 napisał: zybym wiedzial jakie inne to musze cos sie zorientować Prawda! edit: zobacz to zdjęcie bazowe przykładowe zasypy do najpopularniejszych stylów. Chmiele wg uznania, drożdże według możliwości i jedziesz. Edytowane 3 Grudnia 2018 przez zasada l3onsjo, Spiewaczek1, DonBeer i 1 inny 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spiewaczek1 Opublikowano 3 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2018 i jedziesz. no właśnie o to mi chodziło. Podziękował Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 4 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2018 @zasada fajna rozpiska ;) na pewno nie tylko @Spiewaczek1 się przyda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 4 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2018 Godzinę temu, DonBeer napisał: fajna rozpiska na pewno (...) się przyda Mam tylko jedną wątpliwość: Ilość słodu bazowego nie jest w oryginale podana a mój szacunek daje bardzo duże widełki - z założeniem na różną wydajność. Bezpieczniej dla początkujących dawać więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 4 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2018 3 godziny temu, zasada napisał: Mam tylko jedną wątpliwość: Ilość słodu bazowego nie jest w oryginale podana a mój szacunek daje bardzo duże widełki - z założeniem na różną wydajność. Bezpieczniej dla początkujących dawać więcej. no tak 4kg, a 5kg to różnica rzędu 25% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 4 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2018 (edytowane) 30 minut temu, DonBeer napisał: no tak 4kg, a 5kg to różnica rzędu 25% Dla pale ale Qbrew obliczył następujące wartości: Dla innych nie chce mi się, ale może w wolnej chwili machnę. Może w ogóle osobny wątek, mhmmm... Edytowane 4 Grudnia 2018 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spiewaczek1 Opublikowano 4 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2018 Dla pale ale Qbrew obliczył następujące wartości: Dla innych nie chce mi się, ale może w wolnej chwili machnę. Może w ogóle osobny wątek, mhmmm... Fajnie to pokazałeś. Czyli robiąc piwko i znając wydajność wstrzelamy się w styl piwa.Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 4 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2018 24 minuty temu, Spiewaczek1 napisał: Czyli robiąc piwko i znając wydajność wstrzelamy się w styl piwa. Nie do końca tak bym to nazwał. Stosując ten sam zasyp, możesz w zależności od swojej wydajności (a co za tym idzie startowego BLG) trafić albo minąć widełki. Najlepszym przykładem będzie chyba rodzina brytyjskich bitterów - ordinary (8 - 10°) i best (10 - 12°). Planujesz górną granicę ordinary bittera, skoczy Ci wydajność i lądujesz w kategorii best bitter. Może to być tyle istotne, że np. trzeba będzie mocniej nachmielić, żeby utrzymać balans. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 4 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2018 7 godzin temu, zasada napisał: Dla pale ale Qbrew obliczył następujące wartości: Dla innych nie chce mi się, ale może w wolnej chwili machnę. Może w ogóle osobny wątek, mhmmm... Temat ciekawy, chcąc trzymać się ram stylu najbezpieczniej użyć pierwszych 2 opcji, 4 - 4,5kg, i Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 4 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2018 (edytowane) 39 minut temu, DonBeer napisał: Temat ciekawy, chcąc trzymać się ram stylu najbezpieczniej użyć pierwszych 2 opcji, 4 - 4,5kg, Tak, pozostałe przypadki też to potwierdzają. Wszystko liczone w qbrew, zasypy wg. How to brew - Johna J. Palmera - czwarta edycja ss.428. Odnośnie stylów założyłem wersje american i robust bez sugestii książkowej. Edytowane 4 Grudnia 2018 przez zasada Stanczu i DonBeer 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi