Woitas Opublikowano 4 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2018 Witam. Mam pytanie z cyklu "banalne", mianowicie: dochodzi mi mój drugi brewkitu coppers draught i tu pytanie: ile najlepiej użyć cukru do refermentacji? I jeszcze jedno pytanie (nie chce zakładać nowego tematu), przymierzam się do prawdziwego warzenia, jakie piwo polecacie na początek, coś nie wymagającego i wybaczającego błędy nowicjusz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 4 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2018 Cukier możesz obliczyć w jakimś internetowym kalkulatorze. Na pierwsze zacieranie mogę polecić dry stout, American Wheat, bitter. Zależy co lubisz, ale tak do 12 blg, bez chmielenia na zimno i innych trudności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 4 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2018 @Woitas daj 5g na 1L piwa. Gdybym warzył po raz drugi pierwszą warkę z zacieraniem wybrałbym Stouta, prosty zasyp w którym nie można za duzo zepsuć. Chmielenie wyłącznie na goryczkę. Wszystko bez kombinacji Woitas 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 5 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2018 (edytowane) A ja polecam na pierwsze zacieranie: https://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg_(wersja_na_20l) Edytowane 5 Grudnia 2018 przez Robert87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymbarck Opublikowano 5 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2018 Co do DryStout, to przy nim utknęła mi filtracja . Weż sprawdzony przepis lub kup gotowca i przede wszystkim skup się na aspekcie technicznym. Czyli, w jaki sposób trzymam temperaturę podczas zacierania kiedy nastawiam wodę do wysładzanie, jak będę oddzielał chmiel, jakie mam odparowanie gara, kiedy będę rehydratyzować drożdzę itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woitas Opublikowano 5 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2018 (edytowane) Dry stout powinien być odpowiedni, czytając wszystko wydaje się proste ? Co do spraw technicznych, masz rację, najpierw spróbuję jak najwięcej ogarnąć, doczytać, a potem do warzenia. Jeszcze pytanie dotyczące zacierani, czy płyta indukcyjna się nada? Mam obawy, że ciężko będzie utrzymywać temperaturę przy jej pomocy, bardziej elastyczny jest chyba palnik kuchenki gazowej? Co do wydajności indukcji jakoś ogarnąłem temat, znajomy elektryk policzył coś w swej mądrej głowie i orzekł, że bez problemu da radę i problemu nie widzi? Jedno co mnie jeszcze męczy i na co jednak nie znalazłem odpowiedzi (a podobno zdarzały się taki wypadki, chyba, że to tylko mit by straszyć młodych piwowarów) to wytrzymałość owej płyty? Znaczy się czy szkło nie pęknie potraktowane tymi kilkunastoma kilogramami? Moja kobita raczej by mi tego nie wybaczyła i moja przygoda z piwem raczej szybko by się skończyła... ? Edytowane 10 Grudnia 2018 przez Woitas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się