Kacper Fryń Opublikowano 6 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2018 W sobotę będę warzył pierwszego sweet stouta, czy ta receptura ma ręce i nogi? (warka ok 20l, 16,5blg) Viking Pale Ale malt 4 kg Karmelowy Jasny 30EBC 0.5 kg Płatki owsiane 0.5 kg (planuje je podprażyć) Viking Wheat Malt 0.35 kg Jęczmień palony 0.25 kg Strzegom Czekoladowy ciemny 0.25 kg Milk Sugar (Lactose) 0.7 kg Drożdże : S04 Chmiel: Challenger (30g) + na cichą dodałbym taki pakiet przypraw: Przyprawa goździki 5 g Przyprawa cynamon 8 g Przyprawa gałka muszkatałowa 3 g Przyprawa anyż 4 g Dodatek smakowy skórki pomarańczy 60 g Przyprawa imbir świeży 22 g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 7 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2018 To chyba jakiś świąteczny milk stout? jak chcesz dodać te przyprawy na cicha? dałbym więcej ciemnych słodów bo masz ich mniej niż 5%. 700g laktozy powinno być ok, to raczej takie minimum przy 20l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper Fryń Opublikowano 7 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2018 Dokładnie tak jak napisałeś - świąteczny milk stout. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oxy96 Opublikowano 7 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2018 Przede wszystkim to jest specjalny dział do receptur https://www.piwo.org/forums/forum/24-receptury/ Co do przypraw na cichą, jeśli nie robiłeś do tej pory nic świątecznego, to podszedłem bym ostrożniej i podzielił warkę na 2 część po skończeniu fermentacji i 10 l zabutelkował zwykłego milk stout-a, a drugie 10 l zrobił z przyprawami. Przyprawy świąteczne to śliski temat i cześć osób lubi mega pierniki w piwie, a część toleruje tylko trochę cynamonu Więc jeśli jeszcze nie wiesz jaki lubisz - to ostrożnie. Co do samych ilości - to nie wiem, wygląda sensownie, zastanowiłbym się tylko jeszcze raz nad ilością anyżu i imbiru. 59 minut temu, DonBeer napisał: jak chcesz dodać te przyprawy na cicha? Polecam przegotować 300-400 ml wody z 10 minut, dodać na 10-15 minut przypraw, i przefiltrować przez siateczkę/worek/gazę (oczywiście odpowiednio przygotowaną przez gotowanie czy jakieś OXI) i na cichą na 2-5 dni i do buteleczek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 7 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2018 Ja probowałem 2 razy zrobic swiatecznego stouta i powiem tak - uwazaj z gozdzikami, daj ich polowe mniej bo bedziesz mial mega pikantne piwo, ja uwazam te moje dwie próby za nieudane... Wlasciwie to nie dawaj ich 5g tylko 5szt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper Fryń Opublikowano 7 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2018 Może lepiej dodać przyprawy podczas gotowania? Nie mam w tym doświadczenie, stąd moje "nieogarnięcie" w temacie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elninio Opublikowano 7 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2018 1 minutę temu, Kacper Fryń napisał: Może lepiej dodać przyprawy podczas gotowania? Nie mam w tym doświadczenie, stąd moje "nieogarnięcie" w temacie dokładnie tak, najlepiej do gotowania na ostatnie 15 min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oxy96 Opublikowano 7 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2018 1 godzinę temu, elninio napisał: dokładnie tak, najlepiej do gotowania na ostatnie 15 min. Pod warunkiem, że cała warka ma być świąteczna Jeśli tak, to jest to najczęściej polecana metoda i rzeczywiście nie ma co się bawić wtedy z dodatkiem na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 7 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2018 doświadczenia z dodawaniem na cichą przypraw nie mam, raz robiłem piwo świąteczne i wyszło dobre bez rewelacji, przyprawy dawałem na ostatnie minuty gotowania, nie musisz wtedy się bawić z przygotowaniem przypraw przed dodaniem na cichą, wrzucasz pod koniec gotowania i prawdopodobnie efekt będziesz miał ten sam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper Fryń Opublikowano 16 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2018 W sobotę uwarzone, wczoraj (sobota) zlałem na cichą. Próbowałem przy zlewaniu co z tego wyszło i okazało się że piwo wyszło dosyć wytrawne (a dodałem 700 laktozy). Czy to piwo ma jeszcze szansę nabrać tej słodyczy czy dodać jeszcze z 300 na cichą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 16 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2018 26 minut temu, Kacper Fryń napisał: W sobotę uwarzone, wczoraj (sobota) zlałem na cichą. Próbowałem przy zlewaniu co z tego wyszło i okazało się że piwo wyszło dosyć wytrawne (a dodałem 700 laktozy). Czy to piwo ma jeszcze szansę nabrać tej słodyczy czy dodać jeszcze z 300 na cichą? Nie dodawaj, 700g powinno być wyczuwalne. Nie sugeruj się smakiem na tym etapie. Po co zlewałeś po tygodniu fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper Fryń Opublikowano 16 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2018 40 minut temu, Jancewicz napisał: Nie dodawaj, 700g powinno być wyczuwalne. Nie sugeruj się smakiem na tym etapie. Po co zlewałeś po tygodniu fermentacji? Fermentacja się zakończyła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 16 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2018 40 minut temu, Kacper Fryń napisał: Godzinę temu, Jancewicz napisał: Nie dodawaj, 700g powinno być wyczuwalne. Nie sugeruj się smakiem na tym etapie. Po co zlewałeś po tygodniu fermentacji? Fermentacja się zakończyła Drożdże Ci powiedziały? Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper Fryń Opublikowano 16 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2018 pomiar blg mi powiedział (?????????) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 16 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2018 Że drożdże po sobie posprzątały też powiedział? Jak nic za tydzień w butelki trzeba lać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 16 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2018 15 minut temu, Mibor napisał: Że drożdże po sobie posprzątały też powiedział? Jak nic za tydzień w butelki trzeba lać... 7+7 i nie ma zmiłuj, może i butelki będą wybuchać ale chociaż w dwa tygodnie można mieć gotowe piwko Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 16 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2018 (edytowane) 27 minut temu, LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO napisał: będą wybuchać na sylwestra jak znalazł, a i święta można pierwszą degustacją obskoczyć Edytowane 16 Grudnia 2018 przez Mibor Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper Fryń Opublikowano 16 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2018 To ile miałbym trzymać tej burzliwej, 2 tygodnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NicksNac Opublikowano 16 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2018 6 minut temu, Kacper Fryń napisał: To ile miałbym trzymać tej burzliwej, 2 tygodnie? Niektórzy trzymają i po 3/4 tygodnie Jak dla mnie te 10 dni wydają się być minimum, choć doświadczenie mam znikome więc się nie znam Nie ma co piwa poganiać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper Fryń Opublikowano 16 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2018 Ostatnią warke trzymałem 7 dni + 3 dni cichej i wyszło spoko, butelki też nie strzelały. Mibor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NicksNac Opublikowano 16 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2018 13 minut temu, Kacper Fryń napisał: Ostatnią warke trzymałem 7 dni + 3 dni cichej i wyszło spoko, butelki też nie strzelały. W porządku, zrobisz jak uważasz Ja zaś przy poprzedniej warce trochę się pospieszyłem i teraz piwa nie trzeba nalewać, samo wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 16 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2018 Ostatnią warke trzymałem 7 dni + 3 dni cichej i wyszło spoko, butelki też nie strzelały.Gratuluję odwagi i braku wyobraźni. Chcesz komuś albo sobie krzywdę zrobić? Wysłane z oddziału Poczty Polskiej przy użyciu Tapatalka Kacper Fryń i Mibor 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 16 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2018 45 minut temu, Kacper Fryń napisał: To ile miałbym trzymać tej burzliwej, 2 tygodnie? a co w tym dziwnego???? W jedną a sobotę warzyłeś w kolejną zlałeś, pytanie ile było rzeczywistej fermentacji (lag itp.)? No i najważniejsze pytanie po co zlewałeś milk stout na "cichą"? 40 minut temu, Kacper Fryń napisał: Ostatnią warke trzymałem 7 dni + 3 dni cichej W jakich temperaturach fermentujesz i co to za piwo było? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper Fryń Opublikowano 16 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2018 (edytowane) 5 minut temu, Mibor napisał: a co w tym dziwnego???? W jedną a sobotę warzyłeś w kolejną zlałeś, pytanie ile było rzeczywistej fermentacji (lag itp.)? No i najważniejsze pytanie po co zlewałeś milk stout na "cichą"? W jakich temperaturach fermentujesz i co to za piwo było? ipa, około 20* Edytowane 16 Grudnia 2018 przez Kacper Fryń Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 16 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2018 2 minuty temu, Kacper Fryń napisał: 5 minut temu, Mibor napisał: a co w tym dziwnego???? W jedną a sobotę warzyłeś w kolejną zlałeś, pytanie ile było rzeczywistej fermentacji (lag itp.)? No i najważniejsze pytanie po co zlewałeś milk stout na "cichą"? W jakich temperaturach fermentujesz i co to za piwo było? ipa, około 22* Jeszcze o drożdże zapytam dla formalności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się