TaziMala Opublikowano 8 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2018 Witam ponownie! 01.12.2018 nastawiłem 23L piwka Belgian Golden Strong Ale zgodnie z recepturą z załącznika. Początkowe SG niestety wyszło dużo za niskie (około 1.060). Na dzień dzisiejszy wynosi już około 1.014, więc mniej więcej tyle ile powinno być, ale chyba jeszcze trochę spadnie. Problem jest inny - okropna mętność. Wygląda to tak jak w drugim pliku z załącznika. O co tu może chodzić? Osad na dnie fermentora jest bardzo niewielki, może ze 3 mm. Wcześniejszą warkę dopadła infekcja, więc teraz zapobiegawczo zastosowałem następujące kroki: - na 12h do NaOH wszystko poza filtratorem z oplotu i chłodnicą - dezaktywacja NaOH kwaskiem cytrynowym - potem na kilka godzin wszystko (tym razem łącznie z filtratorem i chłodnicą) do piro - na koniec potraktowałem wszystko OXI Drożdże przeleżały ostatnie pół roku w lodówce. Na 12h przed ich zaaplikowaniem zostały wyjęte do temperatury pokojowej. Ogólnie temperatury warzenia z załącznika mniej więcej przestrzegałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glowa Opublikowano 8 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2018 Cześć, O, mam tę samę książkę z błędnym tłumaczeniem "Uwagi dotyczące warzenia" zamiast "Uwagi dotyczące zacierania". Ja bym poczekał 2 tygodnie, powinno być dobrze. Z czasem dofermentuje i się wyklaruje. Nie butelkuj mocnego piwa po tygodniu. Następnym razem zamiast suchych drożdży użyłbym gęstwy po tychże drożdżach. TaziMala 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TaziMala Opublikowano 8 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2018 Nie zamierzam tego jeszcze butelkować, najwcześniej za tydzień Poza tym, niestety, piwo nie wyjdzie tak mocne jak miało wyjść Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 8 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2018 Zostaw to piwo w spokoju na kolejne 2 tygodnie Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka TaziMala 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe11 Opublikowano 8 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2018 Robiłeś próbę jodową ? mętność może wynikać z obecności skrobi Robert87 i TaziMala 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 8 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2018 Dobrze rozumiem że to piwo fermentuje dopiero 7dni i że na 23 litry piwa 15blg dodałeś jedna saszetkę suchych drożdży? Jesli tak to moim zdaniem za wcześnie na otwieranie fermentora i mierzenie czegokolwiek nie mówiąc o zastanowieniu się dlaczego jest mętne. Zostaw to na minimum kolejne dwa tygodnie i dopiero wtedy zobacz jak to wyglada. Nigdy nie używałem t-58 ale belgijskie maja tendencje do mocnego odfermentowywania wiec 1-2blg może ci jeszcze zejść. Na przyszłość zaczął bym od czegoś lżejszego na rozruszanie drożdży i użyć gęstwy. Zapytam jeszcze jakie temperatury fermentacji? TaziMala 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TaziMala Opublikowano 8 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2018 2 godziny temu, pepe11 napisał: Robiłeś próbę jodową ? mętność może wynikać z obecności skrobi Robiłem, nie było nieprzetworzonej skrobi. 1 godzinę temu, Fradio napisał: Dobrze rozumiem że to piwo fermentuje dopiero 7dni i że na 23 litry piwa 15blg dodałeś jedna saszetkę suchych drożdży? Jesli tak to moim zdaniem za wcześnie na otwieranie fermentora i mierzenie czegokolwiek nie mówiąc o zastanowieniu się dlaczego jest mętne. Zostaw to na minimum kolejne dwa tygodnie i dopiero wtedy zobacz jak to wyglada. Nigdy nie używałem t-58 ale belgijskie maja tendencje do mocnego odfermentowywania wiec 1-2blg może ci jeszcze zejść. Na przyszłość zaczął bym od czegoś lżejszego na rozruszanie drożdży i użyć gęstwy. Zapytam jeszcze jakie temperatury fermentacji? Dodałem dwie saszetki, na zaś Temp. 22-23 stopnie. W porywach do 24, ale generalnie bliżej 23. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 8 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2018 3 minuty temu, TaziMala napisał: Dodałem dwie saszetki, na zaś To już lepiej, ale na przyszłość lepiej wystartować jedną na czymś lżejszym, a jeszcze lepiej płynne. Da lepsze efekty. 4 minuty temu, TaziMala napisał: Temp. 22-23 stopnie. W porywach do 24, ale generalnie bliżej 23. Dobrze jest zacząć w niższej i stopniowo podnosić, żeby uniknąć zbyt dużej intensywności. Ogólnie teraz zostaw je w spokoju na te dwa tygodnie i zobacz jak się zachowa. Powinno się poprawić, a jeśli nie to możesz poszukać o żelatynie i coldcrashu. TaziMala i Robert87 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiśnia81 Opublikowano 10 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2018 A próbkę pobierałeś przez kranik czy z powierzchni? Próbowałeś jak smakuje? Nie była w smaku drożdżowa? Moim zdaniem to drożdże nie opadły i stąd mętność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TaziMala Opublikowano 10 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2018 Godzinę temu, Wiśnia81 napisał: A próbkę pobierałeś przez kranik czy z powierzchni? Próbowałeś jak smakuje? Nie była w smaku drożdżowa? Moim zdaniem to drożdże nie opadły i stąd mętność. Przez kranik oczywiście. Zawsze spijam próbkę w całości - drożdżami daje jak s*****syn Jedną z próbek wsadziłem na dobę do lodówki - drożdże opadły na dno szklanki, a młode piwko zdecydowanie bardziej się wyklarowało. Ogólnie od wczorajszego wieczora zauważyłem, że osad na dnie zaczyna się stopniowo powiększać, więc wszystko zmierza chyba w dobrym kierunku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 10 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2018 (edytowane) daj im jeszcze czasu, próbujesz niedofermentowane piwo to nic dziwnego że wali drożdżami. grzyby muszą wpierw wszystko przeżreć a potem po sobie posprzątać. 3.5 blg to dla T-58 dopiero początek zabawy, one spokojnie zejdą do 1-2 plato przy takim OG. a mętność to już w ogóle jest niemożliwa, one nawet w temperaturze pokojowej z czasem ładnie klarują. aha, ja bym belgów nie puszczał w tak wysokiej temperaturze. najlepiej zacząć od tych 16-18 stopni i dopiero 2-3 dnia zwiększyć. wiadomo, każdy ma inne podejście, ale mi przy 20+ od początku fermentacji wychodziły straszne fuzle. plus fermentacja w wiadrze z kranikiem może się źle skończyć - tu już jeden ziomek wrzucał zdjęcia zalanej chaty. 20 litrów słodkiego ulepa na podłodze to nic fajnego, nie wspominając o tym co się lubi zalęgnąć w kraniku Edytowane 10 Grudnia 2018 przez LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO TaziMala 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TaziMala Opublikowano 10 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2018 Godzinę temu, LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO napisał: aha, ja bym belgów nie puszczał w tak wysokiej temperaturze. najlepiej zacząć od tych 16-18 stopni i dopiero 2-3 dnia zwiększyć. wiadomo, każdy ma inne podejście, ale mi przy 20+ od początku fermentacji wychodziły straszne fuzle. plus fermentacja w wiadrze z kranikiem może się źle skończyć - tu już jeden ziomek wrzucał zdjęcia zalanej chaty. 20 litrów słodkiego ulepa na podłodze to nic fajnego, nie wspominając o tym co się lubi zalęgnąć w kraniku Póki co, odpukać, jeszcze nigdy mi się przygody z wiadrem piwa na podłodze nie przytrafiły A co do temp. to po prostu staram się trzymać tego co było podane w recepturze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 10 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2018 Chciałbym zobaczyć te zdjęcia z zalanej chaty piwem...Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka TaziMala 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TaziMala Opublikowano 15 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2018 (edytowane) Zrobiłem dziś kolejny pomiar, odfermentowało jeszcze o 0,5 BLG, czyli w tym momencie mamy 3 BLG, dość się również wyklarowało. Jednak niestety, próbka w smaku jest kwaśna. Raczej nie powinno tak być, przypomina moją poprzednią zainfekowaną warkę. Myślicie, że tu także wystąpiła infekcja? Edytowane 15 Grudnia 2018 przez TaziMala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się