PazdziochTom Opublikowano 8 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2018 Witam wszystkich forumowiczów.Dostałem po około 100 g szyszki polskich chmieli: marynki, lubelskiego, iungi, Amarillo i cascaida. Chciał bym uwarzyć jakąś IPE albo pale ale'a. Jakieś pomysły co do chmielenia bo nigdy nie używałem szyszki. Zasyp to albo sam słód pilzneński albo pale ale. Ewentualnie dodam jeszcze trochę płatków. Wysłane z mojego MI 5X przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glowa Opublikowano 8 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2018 Według mojej wiedzy używa się tak jak granulatu tylko trzeba sypnąć przynajmniej 10% więcej i są większe straty. Zrób np. 4 x kilkanaście litrów single hopów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joosto Opublikowano 8 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2018 Szyszki daj 10-20% wagowo więcej niż granulatu. Przypuszczam że dostałeś szyszki z chmielnika przydomowego, więc opieranie się na standardowej zawartości alfa kwasów dla poszczególnych chmieli jest mocno teoretyczne. Ja na Twoim miejscu zużyłbym to na aromat, żeby nie ryzykować babola. I mała uwaga - Cascade , nie cascaida. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PazdziochTom Opublikowano 8 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2018 Miało tak być ale słownik mi chyba poprawił chmiele dostałem od kolegii ze sklepu piwowarskiego. Czyli na goryczkę nie dawać szyszki w ogóle?? Do gotowania czy na zimno lepiej dać??Wysłane z mojego MI 5X przy użyciu Tapatalka Według mojej wiedzy używa się tak jak granulatu tylko trzeba sypnąć przynajmniej 10% więcej i są większe straty. Zrób np. 4 x kilkanaście litrów single hopów.W sumie z tymi single hopami to jej głupi pomysł.Wysłane z mojego MI 5X przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glowa Opublikowano 8 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2018 Na goryczkę też szyszka może być, np. ta co ma najwięcej alfakwasów, a na smak i aromat docelowy chmiel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joosto Opublikowano 8 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2018 Jak wiadomo jaka zawartość alfa kwasów to i na goryczkę, smak i aromat. Moim zdaniem ze 100g chmielowej szyszki SH nie wyciągniesz, a tymbardziej w stylu APA, czy IPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PazdziochTom Opublikowano 8 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2018 Jak wiadomo jaka zawartość alfa kwasów to i na goryczkę, smak i aromat. Moim zdaniem ze 100g chmielowej szyszki SH nie wyciągniesz, a tymbardziej w stylu APA, czy IPA. W sumie racja. To jakieś propozycje co do chmielenia??Wysłane z mojego MI 5X przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się