Jump to content

Pomysl na warke. Weryfikacja


Recommended Posts

Witam,

Przyszedl czas zeby cos uwarzyc na t-58 i tu wymyslilem sobie ze dam

Pilznenski 3.5kg

Wiedenski 1kg

Pszenice 0.5kg

(Jakis karmel 150...????)

 

Zacieranie poza bialkowa chcialem 

Zrobic na wytrawno

62- 40-45 minut

72- 30 minut

Plus wygrzew...

 

Chmielenie 60 minut

40g marynka w 0m

30g lubelski w 30m

10-20g pulawski w 45m

Plus kandyzowane skorki z pomaranczy/kolendra/jakies przyprawy?

W ktorej minucie to dodac?

Cos na cicha?

 

I to pierwsza warka... na tych drozdzach chcialem Zrobic ze 3-4 wiec jestem otwarty na pomysly :)

 

Link to comment
Share on other sites

36 minut temu, Janciuncio napisał:

Witam,

Przyszedl czas zeby cos uwarzyc na t-58 i tu wymyslilem sobie ze dam

Pilznenski 3.5kg

Wiedenski 1kg

Pszenice 0.5kg

(Jakis karmel 150...????)

 

Zacieranie poza bialkowa chcialem 

Zrobic na wytrawno

62- 40-45 minut

72- 30 minut

Plus wygrzew...

 

Chmielenie 60 minut

40g marynka w 0m

30g lubelski w 30m

10-20g pulawski w 45m

Plus kandyzowane skorki z pomaranczy/kolendra/jakies przyprawy?

W ktorej minucie to dodac?

Cos na cicha?

 

I to pierwsza warka... na tych drozdzach chcialem Zrobic ze 3-4 wiec jestem otwarty na pomysly :)

 

Możesz zrobić
ps a co to ma być za piwo?

Link to comment
Share on other sites

3 godziny temu, Janciuncio napisał:

Sam nie jestem pewien czy dobrze kombinuje.

Mi to wygląda na całkiem sensowne BPA o ile zetniesz marynkę przynajmniej o połowę i dopasujesz resztę chmielenia żeby nie wybiło poza 30-40 i zrezygnujesz ze skórek.

Ja bym dał ze 150 gram karmelu do zacierania (może Special B nawet) a do tego 20 g marynki na 60 i przesunął puławski i lublin na ostatnie 5-10 minut. AA założyłem odpowiednio 9, 6 i 3.

Wtedy lądujesz w górnej części widełek dla BPA.

edit: screen z Qbrew

BPA.png

Edited by zasada
Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, zasada napisał:

Mi to wygląda na całkiem sensowne BPA o ile zetniesz marynkę przynajmniej o połowę i dopasujesz resztę chmielenia żeby nie wybiło poza 30-40 i zrezygnujesz ze skórek.

Ja bym dał ze 150 gram karmelu do zacierania (może Special B nawet) a do tego 20 g marynki na 60 i przesunął puławski i lublin na ostatnie 5-10 minut. AA założyłem odpowiednio 9, 6 i 3.

Wtedy lądujesz w górnej części widełek dla BPA.

edit: screen z Qbrew

BPA.png

 

Ladnie :)

I to puscic na tych t-58 zeby odzyskac charakter belga?

zazwyczaj z 5 kg slodu enzymatycznego uzyskuje 25 L (50 butelek) gotowego piwa.

Jesli tu ma byc z tego tylko 20 to moge zwiekszyc proporcje zeby wciaz zyskac 25?

 

Masz jakis pomysl na kolejne warki na tych drozdzach?

Link to comment
Share on other sites

Ściągnij Qbrew i policz co będzie przy 25 l. Najwyzej trapist enkel. Troszku samodzielnie pogłówkuj ?

Na gęstwie ja bym puścił belgian aipa.

Edited by zasada
Link to comment
Share on other sites

45 minut temu, Janciuncio napisał:

Czy ten Qbrew jest na androidzie? Szukam w sklepie Google i muka.

Na androida masz np. "biermacht" - przyzwoita apka, spokojnie wyklikasz recepturę.

Link to comment
Share on other sites

25 minut temu, zasada napisał:

Sąsiad! Na forum jest.

Na andka polecam WORT - mały i sprawny.

 

Uwierz mi ze znalazlem i wiem, ze jest na forum. Sasiad :)

Generalnie wszystko jest juz na jakims forum a mimo wszystko drazymy tematy i szukamy nowych odpowiedzi-dzieki temu cos juz jest na forum. Docen to somsiad :)

 

Co do Twojego pomyslu na Belgian AIPA z tej gestwy to wymozgowalem przepis:

5.4 pale ale

0.3 karmel

0.18 monach 

0.18 wiedenski

0.18 pszenica

0.7 cukier kandyzowany 

0.6 flake (tu domyslam sie ze chodzi o jakies platki blyskawiczne Jeczmien? Pszenica?)

 

Chmielenie

Cascade/magnum (choc moze zmienic magnum na chinook?)

60m goryczka

30m/15m cascade

Na zimno cascade 3g/l 

 

Moje pytanie:

-jakby to zatrzec?

-nie za wysokie blg z tego wyjdzie?

-t-58 czy wb-06 mam obie gestwy.

 

 

Link to comment
Share on other sites

5 minut temu, Janciuncio napisał:

-t-58 czy wb-06 mam obie gestwy.

WB-06 to są drożdże weizenowe - BAIPA z tego nie wyjdzie. T-58 tylko.

Chmieliłbym bardziej na koniec (10 - 5 - 0 tj.flame out - whirlpool) i dużo (nie piszesz ile).

Jak zatrzeć? Ja szedłbym jednotemperaturowo 68-66.

Jakie BLG Ci wychodzi, bo nie podałeś. 16-17 myślę, że jest do przyjęcia, 18 już bym się obawiał.

 

A co do sunsiadowania, wiadomo jest to piaskownica, więc albo piszę żeby trochę pomóc albo nie dotykam klawiatury i kur@#$ w rękaw.

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, zasada napisał:

WB-06 to są drożdże weizenowe - BAIPA z tego nie wyjdzie. T-58 tylko.

Chmieliłbym bardziej na koniec (10 - 5 - 0 tj.flame out - whirlpool) i dużo (nie piszesz ile).

 

Na goryczke 50g (zamienic magnum/magnata na chinook?l

Cascade po 20g przesune na koniec 15 oraz 10 bo chlodze od razu chlodnica.

 

Na 5kg slodu wychodzi mi 12-13 blg na 25l piwa-45-50 butelek 0.5.

 

Dziekuje za konsultacje bo pierwsze kroki sa raczej po omacku ale nie chce gotowych zestawow. 

Link to comment
Share on other sites

4 minuty temu, Janciuncio napisał:

Na goryczke 50g (zamienic magnum/magnata na chinook?l

A ile Ci wychodzi tej goryczki z 50 g magnum?

Na oko strasznie dużo. Ja bym zamienił.

Link to comment
Share on other sites

4 godziny temu, Janciuncio napisał:

Moje ulubione piwko to 20l warka z 4 kg pilsa chmielona 50g magnum na goryczke :) 

trochę jak w tym kabarecie, "ulubiony drink mojej żony to "miotacz pawia" spirytus i aromat do ciasta, i się sprawdziło, i się sprawdziło " :D

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.