Janciuncio Opublikowano 10 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2018 Witam, Przyszedl czas zeby cos uwarzyc na t-58 i tu wymyslilem sobie ze dam Pilznenski 3.5kg Wiedenski 1kg Pszenice 0.5kg (Jakis karmel 150...????) Zacieranie poza bialkowa chcialem Zrobic na wytrawno 62- 40-45 minut 72- 30 minut Plus wygrzew... Chmielenie 60 minut 40g marynka w 0m 30g lubelski w 30m 10-20g pulawski w 45m Plus kandyzowane skorki z pomaranczy/kolendra/jakies przyprawy? W ktorej minucie to dodac? Cos na cicha? I to pierwsza warka... na tych drozdzach chcialem Zrobic ze 3-4 wiec jestem otwarty na pomysly Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 10 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2018 36 minut temu, Janciuncio napisał: Witam, Przyszedl czas zeby cos uwarzyc na t-58 i tu wymyslilem sobie ze dam Pilznenski 3.5kg Wiedenski 1kg Pszenice 0.5kg (Jakis karmel 150...????) Zacieranie poza bialkowa chcialem Zrobic na wytrawno 62- 40-45 minut 72- 30 minut Plus wygrzew... Chmielenie 60 minut 40g marynka w 0m 30g lubelski w 30m 10-20g pulawski w 45m Plus kandyzowane skorki z pomaranczy/kolendra/jakies przyprawy? W ktorej minucie to dodac? Cos na cicha? I to pierwsza warka... na tych drozdzach chcialem Zrobic ze 3-4 wiec jestem otwarty na pomysly Możesz zrobić ps a co to ma być za piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janciuncio Opublikowano 10 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2018 3 godziny temu, anteks napisał: Możesz zrobić ps a co to ma być za piwo? Cos na belgijska modłe? Sam nie jestem pewien czy dobrze kombinuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 10 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2018 (edytowane) 3 godziny temu, Janciuncio napisał: Sam nie jestem pewien czy dobrze kombinuje. Mi to wygląda na całkiem sensowne BPA o ile zetniesz marynkę przynajmniej o połowę i dopasujesz resztę chmielenia żeby nie wybiło poza 30-40 i zrezygnujesz ze skórek. Ja bym dał ze 150 gram karmelu do zacierania (może Special B nawet) a do tego 20 g marynki na 60 i przesunął puławski i lublin na ostatnie 5-10 minut. AA założyłem odpowiednio 9, 6 i 3. Wtedy lądujesz w górnej części widełek dla BPA. edit: screen z Qbrew Edytowane 10 Grudnia 2018 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janciuncio Opublikowano 10 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2018 2 godziny temu, zasada napisał: Mi to wygląda na całkiem sensowne BPA o ile zetniesz marynkę przynajmniej o połowę i dopasujesz resztę chmielenia żeby nie wybiło poza 30-40 i zrezygnujesz ze skórek. Ja bym dał ze 150 gram karmelu do zacierania (może Special B nawet) a do tego 20 g marynki na 60 i przesunął puławski i lublin na ostatnie 5-10 minut. AA założyłem odpowiednio 9, 6 i 3. Wtedy lądujesz w górnej części widełek dla BPA. edit: screen z Qbrew Ladnie I to puscic na tych t-58 zeby odzyskac charakter belga? zazwyczaj z 5 kg slodu enzymatycznego uzyskuje 25 L (50 butelek) gotowego piwa. Jesli tu ma byc z tego tylko 20 to moge zwiekszyc proporcje zeby wciaz zyskac 25? Masz jakis pomysl na kolejne warki na tych drozdzach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 10 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2018 (edytowane) Ściągnij Qbrew i policz co będzie przy 25 l. Najwyzej trapist enkel. Troszku samodzielnie pogłówkuj ? Na gęstwie ja bym puścił belgian aipa. Edytowane 10 Grudnia 2018 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 10 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2018 Chmiel puławski - jak to smakuje pachnie itp?Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 10 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2018 13 minut temu, Robert87 napisał: Chmiel puławski - jak to smakuje pachnie itp? Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Sprawdź we właściwym wątku sąsiad, a szczególnie podklejonych plikach z gazety. Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janciuncio Opublikowano 11 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2018 15 godzin temu, zasada napisał: Ściągnij Qbrew i policz co będzie przy 25 l. Najwyzej trapist enkel. Troszku samodzielnie pogłówkuj ? Na gęstwie ja bym puścił belgian aipa. Czy ten Qbrew jest na androidzie? Szukam w sklepie Google i muka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janciuncio Opublikowano 11 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2018 14 godzin temu, Robert87 napisał: Chmiel puławski - jak to smakuje pachnie itp? Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Aromatycznie. Najblizej to mu chyba do lubelskiego. Chmiele nim na zimno i wstepnie jestem happy-zobaczymy jak sie ulozy w butelkach. Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sihox Opublikowano 11 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2018 45 minut temu, Janciuncio napisał: Czy ten Qbrew jest na androidzie? Szukam w sklepie Google i muka. Na androida masz np. "biermacht" - przyzwoita apka, spokojnie wyklikasz recepturę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 11 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2018 Albo aplikacja Wort Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 11 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2018 51 minut temu, Janciuncio napisał: Czy ten Qbrew jest na androidzie? Szukam w sklepie Google i muka. Sąsiad! Na forum jest. Na andka polecam WORT - mały i sprawny. Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janciuncio Opublikowano 11 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2018 25 minut temu, zasada napisał: Sąsiad! Na forum jest. Na andka polecam WORT - mały i sprawny. Uwierz mi ze znalazlem i wiem, ze jest na forum. Sasiad Generalnie wszystko jest juz na jakims forum a mimo wszystko drazymy tematy i szukamy nowych odpowiedzi-dzieki temu cos juz jest na forum. Docen to somsiad Co do Twojego pomyslu na Belgian AIPA z tej gestwy to wymozgowalem przepis: 5.4 pale ale 0.3 karmel 0.18 monach 0.18 wiedenski 0.18 pszenica 0.7 cukier kandyzowany 0.6 flake (tu domyslam sie ze chodzi o jakies platki blyskawiczne Jeczmien? Pszenica?) Chmielenie Cascade/magnum (choc moze zmienic magnum na chinook?) 60m goryczka 30m/15m cascade Na zimno cascade 3g/l Moje pytanie: -jakby to zatrzec? -nie za wysokie blg z tego wyjdzie? -t-58 czy wb-06 mam obie gestwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 11 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2018 5 minut temu, Janciuncio napisał: -t-58 czy wb-06 mam obie gestwy. WB-06 to są drożdże weizenowe - BAIPA z tego nie wyjdzie. T-58 tylko. Chmieliłbym bardziej na koniec (10 - 5 - 0 tj.flame out - whirlpool) i dużo (nie piszesz ile). Jak zatrzeć? Ja szedłbym jednotemperaturowo 68-66. Jakie BLG Ci wychodzi, bo nie podałeś. 16-17 myślę, że jest do przyjęcia, 18 już bym się obawiał. A co do sunsiadowania, wiadomo jest to piaskownica, więc albo piszę żeby trochę pomóc albo nie dotykam klawiatury i kur@#$ w rękaw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janciuncio Opublikowano 11 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2018 Godzinę temu, zasada napisał: WB-06 to są drożdże weizenowe - BAIPA z tego nie wyjdzie. T-58 tylko. Chmieliłbym bardziej na koniec (10 - 5 - 0 tj.flame out - whirlpool) i dużo (nie piszesz ile). Na goryczke 50g (zamienic magnum/magnata na chinook?l Cascade po 20g przesune na koniec 15 oraz 10 bo chlodze od razu chlodnica. Na 5kg slodu wychodzi mi 12-13 blg na 25l piwa-45-50 butelek 0.5. Dziekuje za konsultacje bo pierwsze kroki sa raczej po omacku ale nie chce gotowych zestawow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 11 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2018 4 minuty temu, Janciuncio napisał: Na goryczke 50g (zamienic magnum/magnata na chinook?l A ile Ci wychodzi tej goryczki z 50 g magnum? Na oko strasznie dużo. Ja bym zamienił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janciuncio Opublikowano 11 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2018 Moje ulubione piwko to 20l warka z 4 kg pilsa chmielona 50g magnum na goryczke taktakie.lubie ale zamienie na chinooka bedzie bardziej amerykanskie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 12 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2018 4 godziny temu, Janciuncio napisał: Moje ulubione piwko to 20l warka z 4 kg pilsa chmielona 50g magnum na goryczke trochę jak w tym kabarecie, "ulubiony drink mojej żony to "miotacz pawia" spirytus i aromat do ciasta, i się sprawdziło, i się sprawdziło " Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się