Jump to content

Skórka mamdarynki


Spiewaczek1

Recommended Posts

Hej. Jako że świętą tuż tuż i mandarynki się po marketach gniotą, postanowiłem lekko skroic skórki. Tak jak do cytrynowej to robię. Tylko skórki z mandarynki ususzyć i do Witbira.

Co myślicie ma to sens. Wogole bawić się dalej?

 

3e4bbcaeffcfa790f2df9a2cee64c5ba.jpg

 

Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka

 

 

Link to comment
Share on other sites

Susze bo nie wiem dokładnie kiedy będę warzyl. A tak już będę miał gotowe i tylko wsype. Ale dzięki za podpowiec o tarce.
Tylko te moje mandarynki troszkę za miękkie na tarke. A kawałki nie są takie duże. Suszeniem sugerowalem się tym że w sklepach piwowarskich są suszone. A chcem Tak jak mówiłem do witbira z przepisu którego już robiłem, muszą uzbierać 20 g.

Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

31 minut temu, Spiewaczek1 napisał:

Susze bo nie wiem dokładnie kiedy będę warzyl. A tak już będę miał gotowe i tylko wsype. Ale dzięki za podpowiec o tarce.
Tylko te moje mandarynki troszkę za miękkie na tarke. A kawałki nie są takie duże. Suszeniem sugerowalem się tym że w sklepach piwowarskich są suszone. A chcem Tak jak mówiłem do witbira z przepisu którego już robiłem, muszą uzbierać 20 g.

Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka
 

W sklepach dla piwowarów są suszone, bo przecież nie będą wysyłać świeżych, bo nie ma jak tego przechowywać. Mimo to powszechnie się uważa, że świeże dają lepszy efekt. 

 

Kroiłem kiedyś na kawałki identycznej wielkości jak Ty. Od czasu jak zacząłem trzeć na tarce oddają przynajmniej 2x tyle aromatu. Ale zrobisz jak uważasz. 

Link to comment
Share on other sites

W sklepach dla piwowarów są suszone, bo przecież nie będą wysyłać świeżych, bo nie ma jak tego przechowywać. Mimo to powszechnie się uważa, że świeże dają lepszy efekt. 
 
Kroiłem kiedyś na kawałki identycznej wielkości jak Ty. Od czasu jak zacząłem trzeć na tarce oddają przynajmniej 2x tyle aromatu. Ale zrobisz jak uważasz. 
I oto właśnie chodzi że jak już ktoś kombinował i wie jakie są efekty to trzeba korzystać.
Jak będę warzyl postaram się zetrzeć na świerzo ale suszonych też sobie przygotuję na wypadek gdybym nie mial mandarynek albo zapomnial zakupić.

A zapytam może nie w temacie o skórkę cytryny. Tartej/obcinanej w podobny sposób. Czy korzystałeś i jakie były efekty.

Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Korzystałem, też tarłem na tarce. Cytryna daje fajny efekt, tylko po pierwsze zupełnie inny niż pomarańcza, po drugie znacznie bardziej intensywny. Trzeba mieć pomysł jak ją wykorzystać. Do witbiera jak już w niskich ilościach jako uzupełnienie innych cytrusów, a nie jako jedyny cytrus. Choć jak witbier ma być do bólu stylowy to jest tam zupełnie zbędna. 

Link to comment
Share on other sites

ja cienko obieram skórki od cytrusów siekam na drobno i do zamrażalnika, akurat z mandarynkami się nie bawię bo za duzo pracy, tak  jak @Oskaliber pisał wyżej cytryna daje lepsze efekty, 1 cytryna możne zdominować  5 pomarańczy

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.