pt123 Opublikowano 16 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2018 WItajcie, pytanie jest w zasadzie typu "Ostry dyżur", ale ponieważ dotyczy cydru nie chciałem zaśmiecać tamtego wątku. 18 listopada nastawiłem cydr z jabłek tłoczonych. BLG początkowe 12, fermentacja w pomieszczeniu z temp. 17 st. Drożdże do cydru. Cydr bardzo i długo fermentował. Mniej więcej tydzień bulkanie ustało i pobrałem próbkę : 0 BLG - był trochę nieprzyjemny zapach o który już pytałem. Dwa dni temu przeniosłem fermentor do kuchni gdzie jest 20 st i miałem zamiar dzisiaj rano butelkować. Ale wczoraj bulkanie wznowiło się - bardzo powolne, ale jest. Znowu pobrałem próbkę 0 BLG (dwa balingomierze biowinu, sprawdzone w wodzie). Zapach już jest lepszy i czuć gaz w próbce. Co robić? butelkować? Mam zamiar dodać trochę cukru i ksylitol do refermentacji. Czy raczej poczekać jeszcze trzymając cydr w tych 20 st, aż przestanie bulkać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Pawlicki Opublikowano 16 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2018 Podniosłeś temperaturę, więc rozpiszczalność gazów w cieczy zmalała i wybulkuje to, co się uwalnia.Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 16 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2018 Butelkuj. Jak za kwaśne dodaj ksylitolu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakon Opublikowano 16 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2018 Podpisuje się pod tym co napisali poprzednicy. Po podniesieniu temperatury gaz zaczął się ulatniać, stąd bulkanie. Ja bym butelkował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pt123 Opublikowano 16 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2018 Dzięki wszystkim. Butelkuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się