Rebelion Opublikowano 17 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2018 Witam 25.10.2018 zrobiłem portera z Gozdawy (brukit) , plan zakładał ze po około miesiącu będę go butelkował ale musiałem pilnie wyjechać i wróciłem 2 dni temu tak że już troche piwo sobie stoi w fermentorze ( w piwnicy) więc dzisiaj w końcu do niego zajrzałem. Blg wynosi ok 3,5 ale nie wiem czy dobrze to powiem ale wydaje mi sie że już zaczęło gazować i dość sporo tego gazu już można wyczuć i zobaczyć wiec z racji tego że jest to moja 4 warka i jeszcze tak nie miałem to moje pytana brzmią : 1. czy można je jeszcze śmiało butelkować ? 2. ile glukozy ( zawsze ja daje do refermentacji) powinienem dodać ? tz mniej np niż normalnie bym dał czy standardowo? oczywiście chce uniknąć granatów itp ( wiem zawsze jakiś sie może zdarzyć ) Z góry dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 17 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2018 (edytowane) Nie wiem w jakiej temperaturze fermentujesz i jakimi drożdżami więc ciężko powiedzieć. Tak czy owak 6 tygodni dla RIS to nie jest jakoś specjalne długo więc tego się nie obawiaj. Po drugie, jeśli jesteś pewien, że piwo odfermentowało do końca to dajesz normalną dawkę surowca do refermentacji. Powodzenia. Jeszcze jedno, nie spodziewaj się rewelacji po tym brewkicie (tak jak po większości brewkitow i ekstraktów marki Gozdawa) Edytowane 17 Grudnia 2018 przez Jancewicz Janciuncio 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vmario Opublikowano 17 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2018 wydaje mi sie że już zaczęło gazować i dość sporo tego gazu już można wyczuć i zobaczyćCo to znaczy, że zaczęło JUŻ gazować? Drożdże nagazowują brzeczkę od samego początku fermentacji, której głównymi produktami są przecież etanol i CO2. Oczywiście, gaz ucieka z fermentora, a pozostaje go tylko tyle, ile rozpuścić się w wodzie o danej temperaturze, stąd podajesz temperaturę brzeczki w kalkulatorze nasycenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rebelion Opublikowano 17 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2018 Jancewicz : cóż po jakimkolwiek brukicie się niczego nie spodziewam bo wiadomo jak jest ale któregoś dnia zrobię z zacieru co do drozdzy no to byly w zestawie więc "no name". a temperatura to hmm myślę że koło 10-14 C jak to w piwnicy . Vmario : masz rację dlatego "bulgocze" ale to wygląda jak takie nagazowanie jakie już się robi w butelce ale oczywiście mogę się mylić dlatego lepiej zapytać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 17 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2018 To piwo nagazuje się dopiero, jak dodasz cukru/glukozy. Syp normalnie, wg kalkulatora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rebelion Opublikowano 17 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2018 ok , dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 18 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2018 ja FESa butelkowałem po ponad 2 miesiącach i było ok więc niepotrzebnie się martwisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się