josefik Opublikowano 12 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2010 wow :rolleyes: nie wiem czy po tych dodatkach jeszcze zacierać trzeba http://www.hussch.com.pl/Piwowarzy.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 13 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2010 W sumie nie wiem dla kogo ta oferta - jak rozmawiałem z piwowarem z browarze Zamkowym, to oni nie używaja niczego - nawet mchu irlandzkiego i kwasu mlekowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 13 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2010 W sumie nie wiem dla kogo ta oferta - jak rozmawiałem z piwowarem z browarze Zamkowym, to oni nie używaja niczego - nawet mchu irlandzkiego i kwasu mlekowego. Coder, a Ty tak na poważnie czy jaja sobie robisz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 13 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2010 Nie, na serio sądzę, że browary przemysłowe wcale nie używają tak dużo tych wynalazków, jak się nam wydaje. A przynajmniej Zamkowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 13 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2010 (edytowane) Gdyby browary nie używały tych środków to warzyli by piwo a nie napój piwny. Edytowane 13 Maja 2010 przez dziadek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 13 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2010 Nie, na serio sądzę, że browary przemysłowe wcale nie używają tak dużo tych wynalazków, jak się nam wydaje. A przynajmniej Zamkowy. Myślałam, że sobie żarty stroisz, bo po pierwsze po co browar przemysłowy miałby stosować mech irlandzki??? Po drugie mogę Cię zapewnić, że browary używają znaczne ilości tych "wynalazków". Pracując w browarze zetknęłam się z większością z nich i wieloma tu niewymienionymi. Bracki Browar to trochę inna bajka, oni nie muszą niczego przyspieszać, bo mają niewykorzystane moce produkcyjne, nie muszą zbijać piany w tankofermentorach bo ich nie mają, nie muszą stosować amylaz bo jeśli stosują jakiś dodatek niesłodowany to jest to cukier, jeśli filtracja się przedłuża bo jest za dużo B-glukanów to mają czas, żeby poczekać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 13 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2010 wow :rolleyes:nie wiem czy po tych dodatkach jeszcze zacierać trzeba http://www.hussch.com.pl/Piwowarzy.html Może zamówimy tak po kilogramie na próbę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 13 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2010 W sumie nie wiem dla kogo ta oferta - jak rozmawiałem z piwowarem z browarze Zamkowym, to oni nie używaja niczego - nawet mchu irlandzkiego i kwasu mlekowego. Jak to dla kogo? Dla wielkich browarów. Kwas mlekowy to nasze fanaberie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 13 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2010 Nie' date=' na serio sądzę, że browary przemysłowe wcale nie używają tak dużo tych wynalazków, jak się nam wydaje. A przynajmniej Zamkowy.[/quote']Myślałam, że sobie żarty stroisz, bo po pierwsze po co browar przemysłowy miałby stosować mech irlandzki??? Po drugie mogę Cię zapewnić, że browary używają znaczne ilości tych "wynalazków". Pracując w browarze zetknęłam się z większością z nich i wieloma tu niewymienionymi. ostatnio słyszałem historię o produkcji fratera pszenicznego ponoć piwo było w procesie produkcyjnym klarowane, filtrowane żeby na koniec z dużego pojemnika z nazwą "zmętniacz do piwa" ponownie mogło być mętne i nieklarowane Ile w tym prawdy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 13 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2010 ostatnio słyszałem historię o produkcji fratera pszenicznego ponoć piwo było w procesie produkcyjnym klarowane, filtrowane żeby na koniec z dużego pojemnika z nazwą "zmętniacz do piwa" ponownie mogło być mętne i nieklarowane Ile w tym prawdy? Też o tym słyszałam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 13 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2010 Nie, na serio sądzę, że browary przemysłowe wcale nie używają tak dużo tych wynalazków, jak się nam wydaje. A przynajmniej Zamkowy. Coder otrząśnij się. Zamkowy to wyjątek, a nie reguła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 13 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2010 wow :rolleyes:nie wiem czy po tych dodatkach jeszcze zacierać trzeba http://www.hussch.com.pl/Piwowarzy.html Może zamówimy tak po kilogramie na próbę Tak na serio to bym chętnie spróbował Fermcap - u nich się nazywa Antischaum, żeby piana nie wyłaziła z fermentorów i starterów. I Whirlfloc, którego akurat nie mają w ofercie - podobno jest dużo lepszy od mchu irlandzkiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misio melu Opublikowano 14 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2010 Bracki Browar to trochę inna bajka, oni nie muszą niczego przyspieszać, bo mają niewykorzystane moce produkcyjne, nie muszą zbijać piany w tankofermentorach bo ich nie mają, nie muszą stosować amylaz bo jeśli stosują jakiś dodatek niesłodowany to jest to cukier, jeśli filtracja się przedłuża bo jest za dużo B-glukanów to mają czas, żeby poczekać... Dori- święta racja !a z tą filtracją (na warzelni i leżakowni) to 'słyszałem' ,że trzeba się czasem(porter) zdrowo "biczować" aż pot się leje po plecach aż do butów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się