josefik Posted May 12, 2010 Share Posted May 12, 2010 wow :rolleyes: nie wiem czy po tych dodatkach jeszcze zacierać trzeba http://www.hussch.com.pl/Piwowarzy.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted May 13, 2010 Share Posted May 13, 2010 W sumie nie wiem dla kogo ta oferta - jak rozmawiałem z piwowarem z browarze Zamkowym, to oni nie używaja niczego - nawet mchu irlandzkiego i kwasu mlekowego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dori Posted May 13, 2010 Share Posted May 13, 2010 W sumie nie wiem dla kogo ta oferta - jak rozmawiałem z piwowarem z browarze Zamkowym, to oni nie używaja niczego - nawet mchu irlandzkiego i kwasu mlekowego. Coder, a Ty tak na poważnie czy jaja sobie robisz? Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted May 13, 2010 Share Posted May 13, 2010 Nie, na serio sądzę, że browary przemysłowe wcale nie używają tak dużo tych wynalazków, jak się nam wydaje. A przynajmniej Zamkowy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziadek Posted May 13, 2010 Share Posted May 13, 2010 (edited) Gdyby browary nie używały tych środków to warzyli by piwo a nie napój piwny. Edited May 13, 2010 by dziadek Link to comment Share on other sites More sharing options...
dori Posted May 13, 2010 Share Posted May 13, 2010 Nie, na serio sądzę, że browary przemysłowe wcale nie używają tak dużo tych wynalazków, jak się nam wydaje. A przynajmniej Zamkowy. Myślałam, że sobie żarty stroisz, bo po pierwsze po co browar przemysłowy miałby stosować mech irlandzki??? Po drugie mogę Cię zapewnić, że browary używają znaczne ilości tych "wynalazków". Pracując w browarze zetknęłam się z większością z nich i wieloma tu niewymienionymi. Bracki Browar to trochę inna bajka, oni nie muszą niczego przyspieszać, bo mają niewykorzystane moce produkcyjne, nie muszą zbijać piany w tankofermentorach bo ich nie mają, nie muszą stosować amylaz bo jeśli stosują jakiś dodatek niesłodowany to jest to cukier, jeśli filtracja się przedłuża bo jest za dużo B-glukanów to mają czas, żeby poczekać... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted May 13, 2010 Share Posted May 13, 2010 wow :rolleyes:nie wiem czy po tych dodatkach jeszcze zacierać trzeba http://www.hussch.com.pl/Piwowarzy.html Może zamówimy tak po kilogramie na próbę Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted May 13, 2010 Share Posted May 13, 2010 W sumie nie wiem dla kogo ta oferta - jak rozmawiałem z piwowarem z browarze Zamkowym, to oni nie używaja niczego - nawet mchu irlandzkiego i kwasu mlekowego. Jak to dla kogo? Dla wielkich browarów. Kwas mlekowy to nasze fanaberie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
josefik Posted May 13, 2010 Author Share Posted May 13, 2010 Nie' date=' na serio sądzę, że browary przemysłowe wcale nie używają tak dużo tych wynalazków, jak się nam wydaje. A przynajmniej Zamkowy.[/quote']Myślałam, że sobie żarty stroisz, bo po pierwsze po co browar przemysłowy miałby stosować mech irlandzki??? Po drugie mogę Cię zapewnić, że browary używają znaczne ilości tych "wynalazków". Pracując w browarze zetknęłam się z większością z nich i wieloma tu niewymienionymi. ostatnio słyszałem historię o produkcji fratera pszenicznego ponoć piwo było w procesie produkcyjnym klarowane, filtrowane żeby na koniec z dużego pojemnika z nazwą "zmętniacz do piwa" ponownie mogło być mętne i nieklarowane Ile w tym prawdy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dori Posted May 13, 2010 Share Posted May 13, 2010 ostatnio słyszałem historię o produkcji fratera pszenicznego ponoć piwo było w procesie produkcyjnym klarowane, filtrowane żeby na koniec z dużego pojemnika z nazwą "zmętniacz do piwa" ponownie mogło być mętne i nieklarowane Ile w tym prawdy? Też o tym słyszałam Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted May 13, 2010 Share Posted May 13, 2010 Nie, na serio sądzę, że browary przemysłowe wcale nie używają tak dużo tych wynalazków, jak się nam wydaje. A przynajmniej Zamkowy. Coder otrząśnij się. Zamkowy to wyjątek, a nie reguła. Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted May 13, 2010 Share Posted May 13, 2010 wow :rolleyes:nie wiem czy po tych dodatkach jeszcze zacierać trzeba http://www.hussch.com.pl/Piwowarzy.html Może zamówimy tak po kilogramie na próbę Tak na serio to bym chętnie spróbował Fermcap - u nich się nazywa Antischaum, żeby piana nie wyłaziła z fermentorów i starterów. I Whirlfloc, którego akurat nie mają w ofercie - podobno jest dużo lepszy od mchu irlandzkiego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
misio melu Posted May 14, 2010 Share Posted May 14, 2010 Bracki Browar to trochę inna bajka, oni nie muszą niczego przyspieszać, bo mają niewykorzystane moce produkcyjne, nie muszą zbijać piany w tankofermentorach bo ich nie mają, nie muszą stosować amylaz bo jeśli stosują jakiś dodatek niesłodowany to jest to cukier, jeśli filtracja się przedłuża bo jest za dużo B-glukanów to mają czas, żeby poczekać... Dori- święta racja !a z tą filtracją (na warzelni i leżakowni) to 'słyszałem' ,że trzeba się czasem(porter) zdrowo "biczować" aż pot się leje po plecach aż do butów Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now