Skocz do zawartości

Starter niemal bez zmian po 24 godzinach


PiotrST

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Mam pytanie dotyczące startera. Do tej pory wszystkie startery były bardziej mętne i pojawiała się na nich piana. Tym razem po 24h starter jest znacznie mniej mętny niż zwykle i nie pojawił się nawet ślad piany.

Dane startera:

120g suchego ekstraktu

1,2l wody

Temp początkowa 22C

Drożdże FM26 w ostatnim dniu przydatności wg naklejki na zakrętce.

Stoi na mieszadłem od 13:00 w sobotę (minęły 24h)

Temperatura otoczenia 20,5 C

 

Pytanie: czy stopień zmętnienia jest Ok? (Wg załączonego zdjęcia); czy zadać już do brzeczki? Czy jeszcze kręcić? IMG_6657.jpg

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Powiem Ci, że zapach ładny, nawet "niestarterowy". Zaryzykowałem wczoraj wieczorem i wlałem ten starter do brzeczki. Miałem już gotową, schłodzoną. Przez noc nastąpiło ewidentne zmętnienie w fermentorze, na dnie widać drożdże, aktualnie jest trochę piany, temperatura wewnątrz zwiększyła się o 1 st. C i bulka. Fermentacja rusza.

Dzięki za wsparcie! 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.