PiotrST Opublikowano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2019 Witajcie, Mam pytanie dotyczące startera. Do tej pory wszystkie startery były bardziej mętne i pojawiała się na nich piana. Tym razem po 24h starter jest znacznie mniej mętny niż zwykle i nie pojawił się nawet ślad piany. Dane startera: 120g suchego ekstraktu 1,2l wody Temp początkowa 22C Drożdże FM26 w ostatnim dniu przydatności wg naklejki na zakrętce. Stoi na mieszadłem od 13:00 w sobotę (minęły 24h) Temperatura otoczenia 20,5 C Pytanie: czy stopień zmętnienia jest Ok? (Wg załączonego zdjęcia); czy zadać już do brzeczki? Czy jeszcze kręcić? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafple Opublikowano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2019 Jak masz możliwość to podnieś temperaturę o 2C i za kilka godzin zacznie się zachowywać jak powinno. Pozdrawiam Rafał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrST Opublikowano 6 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2019 Po kolejnych 5 godzinach nadal nic się nie dzieje. Temperatura zwiększona, zgodnie z sugestią... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eltomek Opublikowano 7 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 A jaki zapach? U mnie ostatnio FM25 spieniły się dopiero po ponad 40h kręcenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrST Opublikowano 7 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 Powiem Ci, że zapach ładny, nawet "niestarterowy". Zaryzykowałem wczoraj wieczorem i wlałem ten starter do brzeczki. Miałem już gotową, schłodzoną. Przez noc nastąpiło ewidentne zmętnienie w fermentorze, na dnie widać drożdże, aktualnie jest trochę piany, temperatura wewnątrz zwiększyła się o 1 st. C i bulka. Fermentacja rusza. Dzięki za wsparcie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi