Skocz do zawartości

1 Warka


tomek1179

Rekomendowane odpowiedzi

Może nalałeś z osadem z dnia z butelki? Ogólnie ciężko jest zrobić idealnie klarowne piwo w domu. Jak smakuje to pij, nie przejmuj się zmętnieniem :) Chyba najwięcej zależy czy piwo będzie klarowne czy nie od szczepu drożdży i czasu. Następnym razem jak chcesz mieć krystaliczne to przeczytaj kilka wątków jak klarować piwo (żelatyna, cold crush itp.). 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 17.03.2019 o 13:51, zasada napisał:

Niekoniecznie.

Możliwe, że masz taką wodę.

W IPA Mitcha Steele'a czytałem o mętności jako pochodnej miękkiej londyńskiej wody.

 



HMM a Wiesz co? Mam w garazu stacje uzdatniania i zmiekczania wody przez która przechodzi każda kropla wody w domu to może tej "Mędki" wina ? :P jeżeli tak to bede lał wode z kranu na ogrodzie do piwa hehe:D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cicha na pewno coś pomaga. Wydaje mi się to jednak przereklamowane. Nigdy przez fermentację cichą mętne piwo mi się nie sklarowało. Najwięcej zależy od użytych drożdży. Przykładowo na Nottinghamach piwo zawsze miałem lekko mętne, czy opalizujące. 

W tym przypadku o taką mętność bym winił temperaturę fermentacji. Myślę, że pomógłby na to tylko albo porządny cold crash albo jakaś żelatyna

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.