Pindin Opublikowano 17 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2019 Może nalałeś z osadem z dnia z butelki? Ogólnie ciężko jest zrobić idealnie klarowne piwo w domu. Jak smakuje to pij, nie przejmuj się zmętnieniem Chyba najwięcej zależy czy piwo będzie klarowne czy nie od szczepu drożdży i czasu. Następnym razem jak chcesz mieć krystaliczne to przeczytaj kilka wątków jak klarować piwo (żelatyna, cold crush itp.). tomek1179 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek1179 Opublikowano 19 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2019 W dniu 17.03.2019 o 13:51, zasada napisał: Niekoniecznie. Możliwe, że masz taką wodę. W IPA Mitcha Steele'a czytałem o mętności jako pochodnej miękkiej londyńskiej wody. HMM a Wiesz co? Mam w garazu stacje uzdatniania i zmiekczania wody przez która przechodzi każda kropla wody w domu to może tej "Mędki" wina ? jeżeli tak to bede lał wode z kranu na ogrodzie do piwa hehe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek1179 Opublikowano 19 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2019 A może jeszcze jednak te przelewanie na cichą coś daje w klarowności tak sie zastanawiam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 19 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2019 Cicha na pewno coś pomaga. Wydaje mi się to jednak przereklamowane. Nigdy przez fermentację cichą mętne piwo mi się nie sklarowało. Najwięcej zależy od użytych drożdży. Przykładowo na Nottinghamach piwo zawsze miałem lekko mętne, czy opalizujące. W tym przypadku o taką mętność bym winił temperaturę fermentacji. Myślę, że pomógłby na to tylko albo porządny cold crash albo jakaś żelatyna tomek1179 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 19 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2019 Godzinę temu, tomek1179 napisał: jeżeli tak to bede lał wode z kranu na ogrodzie do piwa hehe Jak znasz profil wody przed i po to może spróbować coś z tym zrobić. Są wątki o tym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się