tomek1179 Posted January 8, 2019 Share Posted January 8, 2019 (edited) Witam , Panowie moja pierwsza Warka ,fermentacja burzliwa wstawiona z soboty na niedzielę w nocy, mamy wtorek i tak to wygląda, już tak nie buzuje jak pierwszej doby i chodze doglądam codziennie temperatury i wgl i mam "stresa" jak na maturze od pierwszego momentu warzenia..... Mam nadzieje że coś z tego wyjdzie... Browar to zestaw startowy z twojbrowar.pl i zestaw Polskie Jasne. Pisze bo chcialbym coś uslyszec od osób bedacyh dłużej w tym naszym pieknym temacie Panowie, Pomożecie ? Edited January 8, 2019 by tomek1179 Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomek1179 Posted January 8, 2019 Author Share Posted January 8, 2019 (edited) Jestem laikiem w tym temacie... Czy dostałem dobry zestaw na początek? jeżeli nie, to co dokupic w tym momencie, jak robic i wgl potrzebuje "dobrej rady Wujka Piwowara" i jestem ciekawy na temat wygladu 1 warki Edited January 8, 2019 by tomek1179 Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted January 8, 2019 Share Posted January 8, 2019 Moja rada jest taka, obróć aparat Gruby., PioTras1996 and burymichu 1 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
burymichu Posted January 8, 2019 Share Posted January 8, 2019 Cóż tu można doradzić. Wrzucasz jakieś zdjęcie. Żadnych informacji o temperaturach zacierania (albo i nie - polskie jasne w tym sklepie jest też na ekstraktach), o użytych drożdżach, o temperaturze fermentacji... Coś sobie uwarzę a wy zgadnijcie co, i doradźcie czy dobrze robię... Wróć do punktu "zero" poczytaj forum, sprawdź jakie parametry są ważne i wróć z pytaniem... Kaniutek, Futer and Hobbysta 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam Pawlicki Posted January 9, 2019 Share Posted January 9, 2019 Moja rada może Cię nie do końca zadowolić, ale zorientuj się jaka jest praktyka pisania postów na forum, poczytaj, tak jak poprzednik radził, forum i do tego trochę wiki, i nie traktuj tego jak grupy winiarzy na Facebooku typu "wstawiłem wino i wygląda tak, smacznej kawusi rano, che che. A jak wasze?".Jak to pierwsza warka to w ciemno strzelam że pewnie poplynales z temperatura fermentacji. Wiele więcej nie da się powiedzieć. Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka majlosz and Gruby. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
g_berger Posted January 9, 2019 Share Posted January 9, 2019 Polskie jasne z czego ? Bo jak z brewkit'u to wyjdzie nie martw się. Mi wyszło xD Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomek1179 Posted January 9, 2019 Author Share Posted January 9, 2019 57 minut temu, koncept napisał: Polskie jasne z czego ? Bo jak z brewkit'u to wyjdzie nie martw się. Mi wyszło xD Własnie o to chodzi że nie z brewkitu tylko ze słodu i dlatego sie bardziej przejmuje co z "tego" bedzie xD Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fradio Posted January 9, 2019 Share Posted January 9, 2019 Do momentu kiedy nie napiszesz jakich surowców użyłeś, co z nimi zrobiłeś, jakie temperatury, ile czasu i co zamierzasz dalej, Anetks już wyczerpał temat. No może jeszcze światło mogło być lepsze... No i jak zdecydujesz się to zdradzić, warto napisac czego oczekujesz z forum, co chciałbyś widzieć, czego nie rozumiesz? Czytając wiki sam znajdziesz wiele błędów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rob7320 Posted January 9, 2019 Share Posted January 9, 2019 7 minut temu, Fradio napisał: wiki Trzeci przycisk u góry po : PRZEGLĄDAJ , FORUM , no później toto to WIKI . Tak jak koledzy radzą najważniejsze przykazania piwowara tam są , no ale zawsze możesz pytać forum . Zacznij od temperatury fermentacji bo prawdopodobnie umieściłeś fermentator " na piecu " aby było ciepło i fermentacja się zakończyła po 3 dniach , a co z tego wyjdzie to znajdziesz właśnie na WIKI ( co nie znaczy ,że nie będzie Ci smakowało piwo ) . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Glowa Posted January 9, 2019 Share Posted January 9, 2019 Fajnie, że zacząłeś warzyć. A teraz uspokój się, poczekaj 2-3 tygodnie(dla pewności 3) i zabutelkuj. Przez ten czas czytaj forum/wiki/blogi o warzeniu. Zestaw jest ok. tomek1179 and Irek 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomek1179 Posted January 11, 2019 Author Share Posted January 11, 2019 W dniu 9.01.2019 o 18:28, Glowa napisał: Fajnie, że zacząłeś warzyć. A teraz uspokój się, poczekaj 2-3 tygodnie(dla pewności 3) i zabutelkuj. Przez ten czas czytaj forum/wiki/blogi o warzeniu. Zestaw jest ok. Warka była robiona z soboty na niedziele tydzien temu( 5-6 Stycznia) myslalem zeby we wtorek przelać ją na cichą (15 stycznia). Piszesz dwa a lepiej 3 tygodnie hmm to co jeszcze dłużej potrzymać ją na burzliwej? czy po prostu na cichej dłuzej ją przytrzymac do tych 3 tygodni? Nie spokojnie nie miałem takich "pomysłów" zeby stawiać na piec browar stoi w pokoju mało użytkowanym tzn w (garderobie) czyli temperatura w nim jest stała i utrzymuje się na wysokości około 20 stopni. Warka ma miedzy 20 a 21 stopni i tak jest cały czas maksymalnie spadła do 19 stopni to przykryłem kocem i wzrosła do 20-21 . Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted January 11, 2019 Share Posted January 11, 2019 (edited) Po kiego grzyba przykrywałeś, trzeba było raczej chłodzić Edited January 11, 2019 by anteks Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted January 11, 2019 Share Posted January 11, 2019 38 minut temu, tomek1179 napisał: Warka była robiona z soboty na niedziele tydzien temu( 5-6 Stycznia) myslalem zeby we wtorek przelać ją na cichą (15 stycznia). Piszesz dwa a lepiej 3 tygodnie hmm to co jeszcze dłużej potrzymać ją na burzliwej? czy po prostu na cichej dłuzej ją przytrzymac do tych 3 tygodni? Nie spokojnie nie miałem takich "pomysłów" zeby stawiać na piec browar stoi w pokoju mało użytkowanym tzn w (garderobie) czyli temperatura w nim jest stała i utrzymuje się na wysokości około 20 stopni. Warka ma miedzy 20 a 21 stopni i tak jest cały czas maksymalnie spadła do 19 stopni to przykryłem kocem i wzrosła do 20-21 . Odpuść przelewanie, zostaw jeszcze na tydzień-dwa tak, jak jest i wtedy butelkuj. A na następną warkę pokombinuj, żeby uzyskać niższą temperaturę, przynajmniej na początku fermentacji. Przy 20°C otoczenia w wiadrze w pierwszej fazie będziesz miał 23-24. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzegorz Żukowski Posted January 11, 2019 Share Posted January 11, 2019 Nie podane, jakie drożdże są zastosowane. Na stronie TB proponują 4 rodzaje drożdży lagerowych i 2 rodzaje górnej fermentacji. Jak zakupiłeś drożdże do lagera, to w takich temperaturach może wyjść kicha z tego. Zacieranie pewnie robiłeś z instrukcji, która pewnie była dołączona. Jak wysładzałeś? Jaka gęstość przed fermentacją? Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomek1179 Posted January 13, 2019 Author Share Posted January 13, 2019 Drożdze to mauribrew ale514 (active dry brewing yeast) , gestosc przed fermentacja mialem 10 blg Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted January 13, 2019 Share Posted January 13, 2019 W dniu 11.01.2019 o 20:04, anteks napisał: Po kiego grzyba przykrywałeś, trzeba było raczej chłodzić "Fantastyczna" rada, zwłaszcza wobec braku informacji o szczepie użytych drożdży. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzegorz Żukowski Posted January 13, 2019 Share Posted January 13, 2019 Niby w opisie drożdży podają zakres temperatur do 32 stopni. Patrząc po tym, to powinno być wszystko ok. Jak wyjdzie za mętne, to wystaw na balkon na jeden dzień przed butelkowaniem. Mocniej się sklaruje i osad bardziej na dnie osiądzie tomek1179 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomek1179 Posted January 13, 2019 Author Share Posted January 13, 2019 A jak z tą cichą? Przelewac czy nie bo rozne są opinie Link to comment Share on other sites More sharing options...
hermod Posted January 13, 2019 Share Posted January 13, 2019 jak nie zbierasz gęstwy to nie ma sensu Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomek1179 Posted January 13, 2019 Author Share Posted January 13, 2019 Tzn chodzi o ten gorny nalot ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam Pawlicki Posted January 13, 2019 Share Posted January 13, 2019 Tzn chodzi o ten gorny nalot ? Nie, o drożdże które opadna na dno po skończeniu pracy. Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomek1179 Posted January 13, 2019 Author Share Posted January 13, 2019 Rozumiem , czyli jak nie zbieram drozdzy do ponownego uzycia to nie ma sensu zeby przelewac na cichą tak? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam Pawlicki Posted January 13, 2019 Share Posted January 13, 2019 Rozumiem , czyli jak nie zbieram drozdzy do ponownego uzycia to nie ma sensu zeby przelewac na cichą tak? Znaczy, zlewałem z początku na cicha, żeby wyklarowac bardziej, łatwiej jest nie zassac tyłu drożdży. Ale z drugiej strony przy piwach nastawionych na chmiel utleniasz piwoWysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzegorz Żukowski Posted January 13, 2019 Share Posted January 13, 2019 Możesz przetrzymać 3-4 tygodnie bez przelewania na cichą. W razie potrzeby gęstwę możesz też wykorzystać po miesiącu "leżakowania" w fermentatorze. Pogoda jest taka, że jak porządnie schłodzisz fermentator przed rozlewem na balkonie, to powinno się wystarczająco wyklarować. Później zdekantowanie znad osadu powinno wystarczyć. Najwyżej trochę więcej osadu będziesz miał w butelkach, a zmniejszasz szansę potencjalnej infekcji tomek1179 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomek1179 Posted January 14, 2019 Author Share Posted January 14, 2019 Czyli robie tak. Przytrzymam warke 3 tygodnie tak jak stoi od początku. Później mocno schłodze na balkonie, przeleje do wiadra z kranikiem (oddrożdże) zeby jakoś to rozlać do butelek i rozleje ? Bo jakoś srednio widzę rozlewanie do butelek z tego fermentatora "od góry" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now