Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

oczywiście poszedł plus dla @DanielNza artykuł, na 3 razy musiałem go brać ;)

Zrobiłem test kropelkowy KH-GH, wyszło odpowiednio po przeliczeniu KH 12 = 213 mg/l CaCO3 i GH 17 = 302 mg/l CaCO3, po wprowadzeniu do kalkulatora brewersfriend powyższych danych wychodzi, że Ca = 70 i Mg = 18. Z raportu wody deklarowany poziom siarczanów to 37, ale w raporcie nie mam podanych chlorków. Czy na podstawie tych wszystkich danych jestem wstanie obliczyć wartość chlorków? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

40 minut temu, DonBeer napisał:

oczywiście poszedł plus dla @DanielNza artykuł, na 3 razy musiałem go brać ;)

Zrobiłem test kropelkowy KH-GH, wyszło odpowiednio po przeliczeniu KH 12 = 213 mg/l CaCO3 i GH 17 = 302 mg/l CaCO3, po wprowadzeniu do kalkulatora brewersfriend powyższych danych wychodzi, że Ca = 70 i Mg = 18. Z raportu wody deklarowany poziom siarczanów to 37, ale w raporcie nie mam podanych chlorków. Czy na podstawie tych wszystkich danych jestem wstanie obliczyć wartość chlorków? 

@DonBeer rozumiem Cię, sam nie dałem rady tego przeczytać w jednym podejsciu :)

 

Wracając do pytania, nie policzysz dokładnie, bo nie masz wszystkich danych. Ale można zrobić pewne założenia. Woda pitna, więc normy musi spełniać. Chlorki w wodzie pitnej, to głównie związki wapnia, magnezu i sodu. Wapnia najczęściej jest około 4-5 razy więcej niż magnezu. I to się zgadza z tym co Ci kalkulator wyliczył. Sodu o ile nie masz zmiękczaczy będzie mało.

Różnica między GH (twardość ogólna) i KH (węglanowa) to około 90. W twardości węglanowej będziesz miał większość związanego wapnia z węglanami. Zatem chlorków trzeba szukać w różnicy. Z tej różnicy trzeba odrzucić znane siarczany. Zatem pozostaje około 50ppm, tutaj będą schowane chlorki (ale też inne związki). Zatem obstawiam, że jest ich dość mało, poniżej progu wyczuwalności. Mam nadzieję, że nic nie podkręciłem, bo dawno temu robiłem artykuł.

 

Korzystając z okazji. Jeżeli kogoś interesuje co to jest twardość, pH, alkaliczność (te pojęcia są często mylone), chlorki, siarczany, jaką rolę gra wapń, a nie chce mu się czytać tego artykułu, to dajcie mi znać postaram się zrobić proste streszczenie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 30.11.2021 o 23:28, DanielN napisał:

@DonBeer rozumiem Cię, sam nie dałem rady tego przeczytać w jednym podejsciu :)

 

Wracając do pytania, nie policzysz dokładnie, bo nie masz wszystkich danych. Ale można zrobić pewne założenia. Woda pitna, więc normy musi spełniać. Chlorki w wodzie pitnej, to głównie związki wapnia, magnezu i sodu. Wapnia najczęściej jest około 4-5 razy więcej niż magnezu. I to się zgadza z tym co Ci kalkulator wyliczył. Sodu o ile nie masz zmiękczaczy będzie mało.

Różnica między GH (twardość ogólna) i KH (węglanowa) to około 90. W twardości węglanowej będziesz miał większość związanego wapnia z węglanami. Zatem chlorków trzeba szukać w różnicy. Z tej różnicy trzeba odrzucić znane siarczany. Zatem pozostaje około 50ppm, tutaj będą schowane chlorki (ale też inne związki). Zatem obstawiam, że jest ich dość mało, poniżej progu wyczuwalności. Mam nadzieję, że nic nie podkręciłem, bo dawno temu robiłem artykuł.

 

Korzystając z okazji. Jeżeli kogoś interesuje co to jest twardość, pH, alkaliczność (te pojęcia są często mylone), chlorki, siarczany, jaką rolę gra wapń, a nie chce mu się czytać tego artykułu, to dajcie mi znać postaram się zrobić proste streszczenie.

 Dzięki za odpowiedź ;) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...
Godzinę temu, łysy ĄĘ napisał:

Raport mojej wody podaje zasadowość wyrażoną w mval/l. Jak to przeliczyć żeby podać do kalkulatora dobre dane?

https://www.lenntech.com/calculators/hardness/hardness.htm

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.